Έγκριση αναδιάρθρωσης οφειλών Ιράκ και Αλβανίας έναντι της Ελλάδας
Η πρώτη συμφωνία είναι του 2008, επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη, υπεγράφη ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Ιράκ και αφορά στη σταδιακή αποπληρωμή οφειλών του Ιράκ οι οποίες είχαν δημιουργηθεί από την προμήθεια αμυντικού υλικού. Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που έλαβε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την έγκριση της πλειοψηφίας, διακανονίζονται οφειλές του Ιράκ προς την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματος και προς τον Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων, οι οποίες ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 259 εκατομμυρίων δολαρίων και προσδιορίζεται το ύψος της εναπομείνουσας οφειλής σε 126 εκατομμύρια δολάρια.
Η αποπληρωμή θα γίνει σε 44 εξαμηνιαίες ίσες και διαδοχικές δόσεις και η πρώτη δόση προβλέπεται να καταβληθεί τον Μάρτιο του 2019. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί και Διμερής Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και αφορά στην αποπληρωμή του χρέους της Αλβανίας προς το Ελληνικό Δημόσιο όπως αυτό προέκυψε μετά από συμφωνία ανακυκλούμενης διευκόλυνσης για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών ανάμεσα σε κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών και της State Bank of Albania.
Το συνολικό χρέος της Αλβανικής προς την Ελληνική πλευρά ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια δολάρια και η αποπληρωμή του θα γίνει σε χρονικό διάστημα 10 ετών και σε 20 εξαμηνιαίες ισόποσες δόσεις των 2.034.745 δολάρια. Τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο παρουσίασε ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης χαρακτηρίζοντας επωφελείς τις δύο συμβάσεις. Έθεσε όμως πρώτος το ζήτημα της σημαντικής χρονικής υστέρησης με την οποία εισάγονται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια με δεδομένη κιόλας την κρίσιμη φάση για την ελληνική οικονομία.
Για τη συζήτηση στην Ολομέλεια επιφυλάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος επισημαίνοντας ότι η πώληση όπλων στο Ιράκ γέννησε πολλά ερωτηματικά που εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να μένουν αναπάντητα. Ο βουλευτής επισήμανε ότι το Ιράκ κατέστη πεδίο συσσώρευσης κεφαλαίων προς όφελος των καπιταλιστικών ελίτ δια της υφαρπαγής των φυσικών πόρων.
Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάζαμε να προτείνουμε ακόμη πιο γενναιόδωρο διακανονισμό αν συνέτρεχαν οι εξής προϋποθέσεις, είπε ο κ. Διαμαντόπουλος: «Αν δηλαδή, ίσχυε η ίδια διαδικασία για όλα τα κράτη και όχι μόνο στις χώρες που επενέβησαν οι ΗΠΑ διότι ο προτεινόμενος διακανονισμός είναι προφανές ότι γίνεται κατ' απαίτηση και διευκόλυνση των ΗΠΑ. Επίσης αν το χρέος που διαγραφόταν θα έδινε μια ανάσα στον πολύπαθο Ιρακινό λαό και όχι προς όφελος των πολυεθνικών».
Από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Γκόκας δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου χωρίς να παραλείψει να επισημάνει ότι η συμφωνία έρχεται προς κύρωση στη Βουλή με καθυστέρηση. Για το ποσό αποπληρωμής, επισήμανε ότι η οφειλή που παραμένει, μετά τη διαγραφή των τόκων, είναι το αρχικό κόστος των εξοπλισμών. Καλώς η Ελλάδα υπέγραψε αυτή τη συμφωνία διότι υπάρχει η δυνατότητα να είναι υλοποιήσιμη η αποπληρωμή της αρχικής οφειλής, είπε ο βουλευτής και κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να «τρέξει» τυχόν συμφωνίες που υπάρχουν και που μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελος της Ελλάδας.
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Νότης Μαριάς εκτίμησε ότι αν στην πορεία το Ιράκ αρνηθεί να πληρώσει, η ελληνική πλευρά δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα. Ο κ. Μαριάς που δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία, ανέφερε ότι για όλες τις συμβάσεις αυτού του τύπου, «στη φάση που η Ελλάδα χειμάζεται και ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και έχουμε 1,5 εκατομμύριο άνεργους και επειδή έχουμε και άλλες απαιτήσεις από τη Λιβύη και άλλα κράτη, αυτές οι απαιτήσεις να εκχωρηθούν στο ΔΝΤ και να εξοφληθούν από εκεί» για να μειωθεί το χρέος.
Παρατήρησε επίσης πως ενώ για το Ιράκ προβλέφθηκε ειδική ρήτρα που απαγορεύει την εκχώρηση των απαιτήσεων σε τρίτους χωρίς τη συναίνεση του, δεν έγινε το ίδιο με το χρέος της Ελλάδας και τις συμφωνίες με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αντίθετα, στην περίπτωση της Ελλάδας, επιτρέπεται η εκχώρηση των δανείων σε τρίτους και χωρίς τη συναίνεσή της. Ειδικά δε για την υπόθεση της Αλβανίας, κάλεσε την κυβέρνηση να την πάρει πίσω και να καταθέσει τη συμφωνία σε ξεχωριστό νομοσχέδιο γιατί «θα μπλέξει στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια».
Από τη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Παναγιώταρος χαρακτήρισε τις συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του Ιράκ και της Αλβανίας και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει. «Οι δύο συμφωνίες δείχνουν το μέγεθος της δουλικότητας της Ελληνικής Κυβέρνησης», είπε ο βουλευτής και αναρωτήθηκε τι κέρδισαν οι ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες από τον πόλεμο του Ιράκ. «Αυτού του είδους ο διακανονισμός περισσότερο θα ταίριαζε σε χώρα της μπανανίας και όχι στην Ελλάδα. Αλλά αν είναι καλός γιατί αυτόν τον διακανονισμό δεν τον εφαρμόζουμε και έναντι των δικών μας πιστωτών», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.
Όσο για τη δεύτερη σύμβαση με την Αλβανία είπε ότι «πρόκειται για ένα δάνειο που είχε δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην αδελφή Κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα και η απάντηση ήταν το φτύσιμο στα μούτρα με το κυνήγι των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρα και την αμφισβήτηση της ΑΟΖ». Υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε ο βουλευτής Δημήτρης Αναγνωστάκης της ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας πάντως ότι οι δύο συμβάσεις θα έπρεπε να κατατεθούν στη Βουλή ξεχωριστά και ότι την ελληνική πολιτεία βαραίνει η μεγάλη καθυστέρηση για την επικύρωσή τους γιατί ενώ είχαν υπογραφεί και αφορούσαν στην εξόφληση χρέους χωρών βρίσκονταν στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργείων.
Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε μάλιστα αν θα κινηθούν διαδικασίες επιβολής κυρώσεων σε όσους υπηρεσιακούς ευθύνονται για την καθυστέρηση. Ο βουλευτής κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει πως θα ωφεληθούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και προειδοποίησε ότι τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στην περιοχή και η εργατική τάξη θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για ανοιχτές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Ειδικά για τη δεύτερη συμφωνία, ο βουλευτής είπε ότι ο διακανονισμός σημαίνει διευκόλυνση προς την αλβανική κυβέρνηση και αποδεικνύει ότι το κράτος είναι μοχλός στήριξης των καπιταλιστικών ομίλων. «Η διασφάλιση είσπραξης του αρχικού κεφαλαίου με εφαρμογή συγκεκριμένης στρατηγικής μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι επωφελής αν σκεφθεί κανείς ότι η αρχική πρόταση του Ιράκ ήταν διαγραφή του 80% της συνολικής οφειλής.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας έσπευσε να επισημάνει ότι «τα τελευταία χρόνια το Ιράκ φαίνεται να υπερβαίνει τα δεινά και αναπτύσσεται δυναμικά. Είναι η ώρα να δούμε τι θα κερδίσει το ελληνικό κράτος. Η Ελλάδα διεκδικεί τη θέση της στο Ιράκ» είπε ο κ. Τσιάρας ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βαγδάτη που δείχνουν ότι το διάστημα Νοέμβριος 2011 και Νοέμβριος 2012 υπεγράφησαν μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και Ιρακινού δημοσίου συμβόλαια ύψους 800.000.000 δολαρίων στους τομείς των κατασκευών μικρών και μεγάλων έργων υποδομής, μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και λιμένων έργων.