Συνάντηση Αβραμόπουλου με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών

Τους ισχυρούς δεσμούς του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντησή τους ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Ρ. Μάλκι.

Συνάντηση Αβραμόπουλου με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών
3'

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δυο λαών παραμένουν αδιασάλευτοι και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υπήρξε ένας αξιόπιστος φίλος του παλαιστινιακού λαού, λόγω και έργω.

Συνεχίζοντας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «η εκπλήρωση της δίκαιης και θεμιτής επιδίωξης του παλαιστινιακού λαού να δημιουργήσει μια πατρίδα εξακολουθεί να αποτελεί επιτακτική ανάγκη και ηθική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας, που οφείλει να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία».

Αναφερόμενος στη θέση της χώρας μας, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως την πρωτοβουλία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρρυ, για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και παροχή νέας ώθησης στην ειρηνευτική διαδικασία, και είναι αυτονόητο, όπως σημείωσε, ότι είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της, και να διευκολύνει την ειρηνευτική διαδικασία με οποιοδήποτε τρόπο. «Πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να καταστεί εφικτή η λύση των δύο κρατών. Είναι η μόνη λύση που ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα αμφότερων των λαών: Το δικαίωμα του Ισραήλ για ασφάλεια και το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ίδρυση κράτους» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι, από πρακτικής απόψεως, πρέπει να υπάρξει άμεσο «πάγωμα» κάθε εποικιστικής δραστηριότητας που αποτελεί ορατή απειλή στη λύση των δύο κρατών και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του προέδρου Αμπάς για εθνική συμφιλίωση και οικοδόμηση θεσμών.

Καταλήγοντας, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι η ΕΕ έχει ήδη αναπτύξει μία σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης θεσμών στην Παλαιστίνη και υπογράμμισε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2014, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την προώθηση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Μάλκι αφού καλωσόρισε τον Έλληνα υπουργό, αναφέρθηκε στις ιστορικά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο λαών και επανέλαβε τις ευχαριστίες του στην Ελλάδα για την απόφασή της να ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος μη-μέλος των Ηνωμένων Εθνών στις 29 Νοεμβρίου 2012.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Αβραμόπουλο, ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μια ειλικρινή και φιλική συνομιλία κατά την οποία τόνισαν την αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο μέλλον.

Όπως είπε, εξετάστηκε η διαμορφωθείσα κατάσταση στην Παλαιστίνη, το θέμα της εποικιστικής δραστηριότητας και ο τρόπος με τον οποίο αυτή επηρεάζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Μάλιστα, ο κ. Μάλκι υπογράμμισε ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρρυ, έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχει και εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή