Ο ισχυρός άνδρας του FDA και οι ύποπτες σχέσεις του
Την ώρα που ο θόρυβος στις ΗΠΑ συνεχίζεται με τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση φαρμακοβιομηχανιών που παράγουν νοθευμένα γενόσημα στην Ινδία, έρχονται στην επιφάνεια φρικιαστικές ιστορίες, οι οποίες δίνουν τις διαστάσεις ενός διαρκούς σκανδάλου με πρωταγωνιστές στελέχη εταιρειών και κρατικών υπηρεσιών. Από το χορό δεν θα μπορούσε να λείπει η ισραηλινή πολυεθνική TEVA, διαβόητη για την παραγωγή επικίνδυνων ανώνυμων γενόσημων.
- Η ινδική φαρμακοβιομηχανία Ranbaxy γέμισε με νοθευμένα γενόσημα την αμερικανική αγορά, εξασφαλίζοντας με πλαστά στοιχεία έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)
- Αποκαλύπτονται οι ευθύνες του πρώην διευθυντή του FDA για τα γενόσημα, στέλεχος πλέον της ισραηλινής πολυεθνικής TEVA
- Ήταν ο άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του για την κυκλοφορία στην αμερικανική αγορά του επικίνδυνου αντικαταθλιπτικού της TEVA, που προκαλούσε μέχρι και τάσεις αυτοκτονίας
Η ιστορία της Ranbaxy απέδειξε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες ανώνυμων γενοσήμων της Ινδίας παράγουν φάρμακα σε ανεξέλεγκτες συνθήκες και γίνονται απειλή για την υγεία εκατομμυρίων πολιτών σε περισσότερες από 40 χώρες του κόσμου, όπου εξάγονται. Σε αυτό τον κίνδυνο βάζει και τους Έλληνες πολίτες η απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης για το σύστημα συνταγογράφησης της δραστικής, που απαίτησε η τρόικα και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, με πρόσχημα την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά πραγματικό μέλημα τη θησαύριση γερμανο-ισραηλινών πολυεθνικών ανώνυμων γενοσήμων, που παράγουν τα σκευάσματά τους στην Ινδία, το Πακιστάν ή την Κίνα.
Η ανησυχία των Αμερικανών αυξάνεται για το κατά πόσο ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που φημίζεται για την αυστηρότητά του, είναι ικανός να διασφαλίσει ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών από τέτοιου είδους τριτοκοσμικά γενόσημα, τα οποία όμως με κάποιο τρόπο εξασφάλισαν την απαραίτητη έγκριση για να μπουν στα σπίτια των ανυποψίαστων πολιτών.
Ο ισχυρός άνδρας του FDA και οι ύποπτες σχέσεις του
Επί μία δεκαετία, ο άνθρωπος που έπαιρνε τις αποφάσεις για το ποια σκευάσματα θα κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά ήταν ο Gary Buehler, ως διευθυντής του αντίστοιχου τμήματος για τα γενόσημα στον FDA.
Οι εγκρίσεις βασίζονταν κυρίως στα στοιχεία που δήλωναν οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες και σε ελέγχους –ανεπαρκείς όπως αποδεικνύεται- που έκανε ο ίδιος ο οργανισμός. Βέβαια, οι έλεγχοι σπάνια έφταναν μέχρι την Ινδία ή τις άλλες ασιατικές χώρες, όπου παράγονται ανώνυμα γενόσημα υπό τριτοκοσμικές συνθήκες.
Το 2009, ο κ. Buehler, διατείνονταν: «Βασιζόμαστε στο ότι οι πληροφορίες αυτές (που παρέχουν οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες ανώνυμων γενοσήμων για τα προϊόντα τους) είναι αληθείς. Το σύστημα βασίζεται στην ηθική συμπεριφορά του αιτούμενου για έγκριση κυκλοφορίας. Αλλιώς, ολόκληρο το οικοδόμημα θα καταρρεύσει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα».
Τώρα, που η απάτη των ανώνυμων, τριτοκοσμικών γενοσήμων «καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα» με το κύμα αποκαλύψεων, θα είχε ενδιαφέρον η άποψη του κ. Buehler.
Όμως, πλέον έχει περάσει από την «απέναντι πλευρά», σύμφωνα με τα λόγια του ιδίου. Ένα χρόνο αφότου έκανε αυτές τις δηλώσεις, εγκατέλειψε τον FDA για να αναλάβει ανώτατη στελεχική θέση στην ισραηλινών συμφερόντων φαρμακοβιομηχανία ανώνυμων γενοσήμων TEVA. Είχε προηγηθεί η αιφνίδια απομάκρυνσή του από τη θέση ευθύνης στον κρατικό οργανισμό των ΗΠΑ και η μετάθεσή του σε άλλο πόστο.
Ο λόγος, που τότε είχε προβληθεί επισήμως, ήταν ότι ο κ. Buehler αδυνατούσε να ανταποκριθεί στον όγκο των καθηκόντων του. Ο ίδιος δε, είχε αρνηθεί να σχολιάσει τη μετακίνησή του, μετά από μία δεκαετία σε αυτή τη θέση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του για να κυκλοφορήσει το περίφημο αντικαταθλιπτικό της TEVA, που αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν επικίνδυνο για τους ασθενείς που το έπαιρναν, καθώς προκαλούσε από άγχος, αϋπνίες και πονοκεφάλους, μέχρι και τάσεις αυτοκτονίας! Αν το ανώνυμο γενόσημο είχε ελεγχθεί με τις νόμιμες διαδικασίες, θα είχε διαπιστωθεί ότι δεν περιλαμβάνει μεμβράνη που επιβραδύνει την αποδέσμευση του φαρμάκου στον ανθρώπινο οργανισμό, με συνέπεια οι ασθενείς που το κατανάλωσαν να βρεθούν εκτεθειμένοι σε υπερβολική δοσολογία.
Παρόλο που, το γεγονός ότι το σκεύασμα της TEVA δεν είχε περάσει από έλεγχο βιοϊσοδυναμίας στη δοσολογία πώλησης έγινε γνωστό το 2009, δηλαδή επί ημερών Buehler στον FDA, το επικίνδυνο γενόσημο αποσύρθηκε από την αμερικανική αγορά μόλις τον Οκτώβριο του 2012. Το 2009, ο κ. Buehler είχε ζητήσει απλά από την TEVA να διεξαγάγει σε «εθελοντική» βάση τεστ βιοϊσοδυναμίας, περιλαμβάνοντας σε αυτά ασθενείς που ήδη είχαν υποστεί παρενέργειες. Φυσικά, η TEVA ποτέ δεν ολοκλήρωσε αυτούς τους ελέγχους.
Και στην περίπτωση της ινδικής Ranbaxy, ο αμερικανός Οργανισμός αποδείχτηκε ανεπαρκής. Επί ημερών Buehler ο FDA αναλωνόταν σε συστάσεις προς την ινδική εταιρεία και κατασχέσεις-πυροτεχνήματα παρτίδων φαρμάκων, χωρίς να παίρνει δραστικά μέτρα με βάση τις καταγγελίες, όπως ανάκληση αδειών κυκλοφορίας: ούτε τον Απρίλιο του 2010, όταν εντοπίστηκε επικίνδυνο παιδικό αντιβιοτικό ούτε το Νοέμβριο του 2012, όταν εντοπίστηκαν θραύσματα γυαλιού σε γενόσημα της εταιρείας. Έφτασε ο Μάιος του 2013, ώστε η αμερικανική δικαιοσύνη να επιβάλει το πρόστιμο-μαμούθ των 500 εκατομμυρίων για επτά κακουργήματα και η ίδια η εταιρεία να αποδεχτεί την ενοχή της.
Άγνωστο είναι αν θα αναζητηθούν ευθύνες στο πρόσωπο του Gary Buehler, ο οποίος απολαμβάνει παχυλούς μισθούς από την ισραηλινή TEVA. Και ποιος μπορεί να πείσει ότι τους ασθενείς που κατανάλωναν όλα αυτά τα χρόνια τα φάρμακα-δολοφόνους ότι ο κ. Buehler ενεργούσε για το κοινό καλό και όχι για τα συμφέροντα της ισραηλινής πολυεθνικής.
Οι υποθέσεις της Ranbaxy και της TEVA αποδεικνύουν ότι όταν οι εταιρείες επικίνδυνων, ανώνυμων γενοσήμων θέλουν να παραβούν τους κανόνες, μπορούν να το κάνουν εύκολα, ακόμα και στο κατά τα άλλα αυστηρό σύστημα των ΗΠΑ. Πόσω μάλλον, όταν φορούν μανδύα εγκυρότητας, προσλαμβάνοντας τον πρώην διευθυντή του FDA ή ενεργώντας για λογαριασμό τους ολόκληρη καγκελάριος της Γερμανίας.