Ένταση στη Βουλή για το κατεπείγον στους υπερχρεωμένους
Όλα τα κόμματα, πλην της ΝΔ, διαφώνησαν στη διαδικασία του κατεπείγοντος, στρέφοντας τα πυρά τους εναντίον του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά.
Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την απόφαση, ο κ. Σκορδάς επικαλέστηκε την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουνίου.
Όπως ανέφερε πριν από λίγο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Σκορδάς, το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Απαράδεκτες, χαρακτήρισε τις διαδικασίες του κατεπείγοντος ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη σημειώνοντας ότι οι βουλευτές δεν είναι υπάλληλοι της τρόικας. «Δεν είμαστε γλάστρες ούτε και το ντεκόρ για να περνάει η κυβέρνηση νομοσχέδια εδώ. Έχετε καταχρεώσει τα νοικοκυριά. Εμείς επιφυλασσόμαστε», είπε ο κ. Λαφαζάνης.
«Μας εμπαίζει ο κ. υπουργός» κατήγγειλε και ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος. «Είμαστε κορόιδα; Και νομίζετε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι ακολουθείται αυτή η διαδικασία για να μην προσκληθούν οι δανειολήπτες στη Βουλή και δούνε την αθλιότητα» δήλωσε ο βουλευτής.
Αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Μωραΐτης επέκρινε τη διαδικασία του κατεπείγοντος και υπογράμμισε ότι «από πουθενά δεν προκύπτει πως το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος», είπε ο κ. Μωραΐτης. Είπε, επίσης, ότι επελέγη η διαδικασία του κατεπείγοντος διότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα κακό προϊόν διαπραγμάτευσης.
Το «απαράδεκτο της διαδικασίας» κατήγγειλε η βουλευτής των ΑΝΕΛ Τσαμπίκα Ιατρίδη και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό τόσο σοβαρά νομοσχέδια να συζητούνται με τέτοιες διαδικασίες, τη στιγμή μάλιστα που οι διατάξεις δεν λύνουν τίποτε προς χάριν των δανειοληπτών.
Αλλά και η Χρυσή Αυγή με τον βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι το χειρότερο από όσα η κυβέρνηση διέρρεε για τα μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Κατήγγειλε επίσης το κατεπείγον και αντιπρότεινε κούρεμα των δανείων όπως η κυβέρνηση κούρεψε μισθούς, συντάξεις και ομόλογα.
«Έχουμε σημαντικό πρόβλημα» είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη και επισήμανε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι είχε αποστείλει το σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων στην ΕΚΤ αλλά, όπως είπε, φθάσαμε έξι μήνες μετά, για να επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση ασφυκτικές προθεσμίες. Εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.
Κατά του κατεπείγοντος τάχθηκε το ΚΚΕ με το Νίκο Καραθανασόπουλο καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα τις μνημονιακές υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα περνάει από τη Βουλή νομοσχέδια με τα οποία επιχειρείται ο εμπαιγμός της κοινωνίας. «Αν αυτό το νομοσχέδιο ήταν νομοσχέδιο τομή θα το είχατε φέρει με κανονικές διαδικασίες. Όμως το νομοσχέδιο δεν αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά εξυπηρετεί τις τράπεζες», δήλωσε ο βουλευτής.
Την προσπάθεια σπέκουλας και θορύβου γύρω από το πρόβλημα των δανειοληπτών που περιμένουν αποφάσεις, κατήγγειλε για τη στάση των κομμάτων ο εισηγητής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής. Πρέπει να δούμε τα άρθρα που δίνουν λύσεις στα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας, είπε ο βουλευτής.
Προέκυψε από την προετοιμασία του υπουργείου Οικονομικών η ανάγκη να τελειώσουμε γρήγορα με τη ρύθμιση αυτή, αντέτεινε ο κ. Σκορδάς και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο το συζητάει η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα. Επισήμανε, επίσης, ότι οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ έφτασαν στο υπουργείο 30 Μαϊου και έπρεπε η τελική μορφή να διαμορφωθεί με βάση τη γνώμη της.«Μαθήματα δημοκρατίας από θιασώτες και απολογητές του ολοκλοηρωτισμού δεν δεχόμαστε» είπε ο υφυπουργός.