Αβραμόπουλος: Η επανένωση της Κύπρου, παράγοντας σταθερότητας
Η συνάντηση με τον βρετανό ΥΠΕΞ έγινε σε «πολύ θερμό κλίμα», ενώ επί τάπητος τέθηκε το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Τουρκία, η κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή και γενικότερα και τη διαδικασία διεύρυνσης και μεταρρύθμισης της ΕΕ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η θέση της Αθήνας είναι πως πρέπει να στηριχθεί κάθε προσπάθεια ώστε να συνεχιστούν οι διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ: «Η Κύπρος εκ της θέσεώς της έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή. Με την επίλυση του προβλήματός της και με την επανένωση του νησιού μπορεί να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας σταθερότητας στο όνομα των κοινών ευρωπαϊκών σκοπών που όλοι μας θέλουμε να προωθήσουμε και να υπηρετήσουμε» τόνισε ο έλληνας ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για χάραξη ενός νέου κεφαλαίου στους ιστορικά ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Αθηνών και Λονδίνου.
«Οι σχέσεις αυτές έχουν αναπτυχθεί μέσα σε ένα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης. Ξεκινήσαμε αναβιώνοντας παλιές ισχυρές σχέσεις, όπως έγινε χθες (Τρίτη) στην επίσκεψή μου στη Βουλή των Κοινοτήτων όπου αναβίωσε ο παλιός ισχυρός θεσμός συνεργασίας που είναι η διακοινοβουλευτική συνεργασία», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στη συνάντηση με τη νέα σύνθεση της βρετανικής Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (APPG) για την Ελλάδα.
Όπως πρόσθεσε, επρόκειτο για ξεχωριστή στιγμή, δεσμευόμενος να μεταφέρει στην Ελλάδα την προθυμία των Βρετανών βουλευτών να ανοίξουν ένα ανανεωμένο κανάλι στις σχέσεις τους με τους Έλληνες ομολόγους τους.
Η συζήτηση με τον κ. Χέιγκ για όλα τα θέματα είχε, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, ως σκοπό να επικαιροποιηθούν οι θέσεις των δύο πλευρών.
«Παράλληλα είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τις εξελίξεις στην Ελλάδα ως προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Βρήκα στο πρόσωπο του κ. Χέιγκ έναν ακόμα ισχυρό συμπαραστάτη στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και στις μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα σταδιακά αρχίζει και βρίσκει πάλι μια θέση κύρους και αξιοπιστίας και στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι, διότι εδώ και λίγα χρόνια το κύρος είχε τραυματιστεί», πρόσθεσε ο υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης στο Carlton House στο κεντρικό Λονδίνο.
Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι και παραμένει ένας ισχυρός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας εν μέσω των νέων κρίσεων που εκτυλίσσονται στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα έχει έναν κεντρικό ρόλο να παίξει σε όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στο όνομα της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολίασε δε ότι η συζήτηση με τον ομόλογό του ήταν «ανοιχτή και από καρδιάς, χωρίς σημειώσεις που να την καθοδηγούν». Ο κ. Αβραμόπουλος απηύθυνε εκ μέρους του κ. Σαμαρά και μέσω του κ. Χέιγκ πρόσκληση στον πρωθυπουργό της Βρετανίας να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ ο ίδιος προσκάλεσε τον ομόλογό του.
Ο Γουίλιαμ Χέιγκ από την πλευρά του δήλωσε αποφασισμένος να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ελλάδα και να διασφαλίσει τη στενή συνεργασία σε θέματα που άπτονται της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής. Σχολίασε ότι η νέα σχέση των δύο χωρών χτίζεται στη βάση των ιστορικών δεσμών που τις ενώνουν.