Το σχέδιο Σαμαρά για την νέα Κεντροδεξιά
Σε εξέλιξη βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη οι διαδικασίες του προσυνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 11:00 το πρωί της Κυριακής με την ομιλία του Πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.
Στη Νέα Δημοκρατία προετοιμάζονται μεθοδικά ώστε το συνέδριο του κόμματος στις 27 Ιουνίου να αποτελέσει σημείο αναφοράς και επανεκκίνησης της ιστορίας του κόμματος.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάλιστα, εκτιμά ότι ήρθε η ώρα για την ουσιαστική επανίδρυση της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974.
Στόχος του, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, είναι να περάσουν ισχυροί συμβολισμοί και να δοθεί ξανά το στίγμα ενός ισχυρού κόμματος και ισχυρού ηγέτη.
Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της γαλάζιας παράταξης, για πρώτη φορά δεν θα υψώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με τα υπόλοιπα κόμματα, φοβούμενοι ενδεχόμενη αναταραχή στο εσωτερικό της τρικομματικής.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι στη Συγγρού εκείνοι που αντιμετωπίζουν την εσωκομματική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ ως ευκαιρία για να επιστρέψει η ΝΔ στην πολιτική κυριαρχία.
Κινήσεις με ξεκάθαρος στόχους
Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές για τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει το συνέδριο καθώς και για τις κινήσεις που θα πρέπει να προηγηθούν, έτσι ώστε το συγκεκριμένο συνέδριο να σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα στο κόμμα.
Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συμφωνεί πως το συνέδριο δεν πρέπει να είναι μια απλή κομματική διαδικασία, αλλά ένα γεγονός που θα γυρίζει και επισήμως τη σελίδα στη φιλελεύθερη παράταξη.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα «άνοιγμα» της ΝΔ και του ίδιου του κ. Σαμαρά και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Ένας ιδεολογικός και πολιτικός αφοπλισμός των κομμάτων που βρίσκονται στα «δεξιά» της ΝΔ και ταυτόχρονα ένα «άνοιγμα» προς τους κεντρώους, τους κεντροαριστερούς, αλλά και τους κεντροδεξιούς που εδώ και καιρό είναι «πολιτικά άστεγοι».
Η «Δεξιά» και ο Καρατζαφέρης
Τα δύο κόμματα που βρίσκονται «δεξιά» της ΝΔ, τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όσο και η Χρυσή Αυγή ανακόπτουν τη δυναμική της ΝΔ και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τις δημοσκοπήσεις.
Στη Συγγρού αναζητούν το πρόσωπο που θα γίνει ο συνδετικός κρίκος της «δεξιάς» με την «κεντροδεξιά», με αρκετά στελέχη να εισηγούνται στον κ. Σαμαρά επιστροφή του κ. Καρατζαφέρη.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μπορεί στο παρελθόν να έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ στη ΝΔ, ωστόσο αυτή τη στιγμή η Συγγρού μοιάζει και γι’ αυτόν μοναδική σανίδα σωτηρίας για να μπορέσει να κρατηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, εφόσον λάβει πρόσκληση από τον πρωθυπουργό, να παραστεί στο συνέδριο και να απευθυνθεί σε ένα αμιγώς «δεξιό» ακροατήριο, παρουσιάζοντας εκεί τις διαφωνίες του αλλά και τις απόψεις του για την προοπτική της χώρας αλλά και της παράταξης συνολικά.
Το «φλερτ» ανάμεσα στις δυο πλευρές έχει φουντώσει και δεν αποκλείεται σε λιγότερο από ένα μήνα να έχουμε και… αρραβώνες!
Το «άνοιγμα» στους… ΠΑΣΟΚΟΥΣ
Ένα περίεργο «κόρτε» έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ της Συγγρού και των δυσαρεστημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία για κάθοδο της Εύας Καϊλή στις εκλογές με τη ΝΔ, γεγονός που τάραξε τους βουλευτές της γαλάζιας παράταξης στη συμπρωτεύουσα.
Παράλληλα, το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» της Ιπποκράτους βλέπει με καλό μάτι μια συνεργασία με τη ΝΔ, υποκινούμενο άλλωστε και από τον πολιτικό του μέντορα κ. Κώστα Σημίτη ο οποίος ως γνωστό διατηρεί επαφές τόσο με την οδό Νίκης, όσο και με το Μέγαρο Μαξίμου.
Εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει πως η πολιτική του επιβίωση είναι μόνο σε συνεργασία με τη ΝΔ.
Στο τραπέζι και η αλλαγή ονόματος
Ειλημμένες θεωρούνται και οι αποφάσεις που σχετίζονται περισσότερο με τα σύμβολα του κόμματος και το όνομα. Η κίνηση αυτή έχει θερμούς υποστηρικτές αλλά και φανατικούς αντιπάλους.
Συνομιλητές του Α. Σαμαρά τονίζουν πως ενδεχόμενη αλλαγή του ονόματος θα έστελνε σαφές μήνυμα ανανέωσης και θα μετέτρεπε το κόμμα σε μια ευρωπαϊκή, χριστιανοδημοκρατική παράταξη που θα εκτείνονταν σε όλο το «Δημοκρατικό τόξο», μέχρι και τις παρυφές της Αριστεράς.
Το «Καραμανλικό μπλοκ» ωστόσο, όπως και οι «Μητσοτακικοί» εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις και ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να δεχτούν καμία αλλαγή στο όνομα της παράταξης που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής.