Επικρίσεις Σαμαρά σε ΣΥΡΙΖΑ – Χ.Α. και εγκώμιο για Καραμανλή

Ποιες ήταν οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού, τι συνέβη πριν από την ομιλία του, πώς σχολιάζονται οι επισημάνσεις του

Επικρίσεις Σαμαρά σε ΣΥΡΙΖΑ – Χ.Α. και εγκώμιο για Καραμανλή
8'

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Σφοδρότατη επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε από το βήμα του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη. Έκανε λόγο για διάψευση των επαγγελματιών καταστροφολόγων και ανέλυσε τη στρατηγική που ακολουθεί ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν πολύ προσεκτικά επικεντρωμένη σε δύο επίπεδα. Από τη μία πλευρά σφυροκόπησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική του και τη Χρυσή Αυγή, ενώ από την άλλη πλευρά θέλησε να διαψεύσει όσους διαπιστώνουν εσωτερικά προβλήματα στην τρικομματική κυβέρνηση, σκιαγραφώντας τους αντικειμενικούς στρατηγικούς σκοπούς ως το τέλος της τετραετίας που φιλοδοξεί να εξαντλήσει.

Ένα επιπλέον στοιχείο που συζητήθηκε μεταξύ των οκτακοσίων συνέδρων που πλημμύρισαν την αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» αφορά στα εσωκομματικά. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς απέφυγε να αναφερθεί στις τομές και στις αλλαγές που θέλει να κάνει στον κομματικό μηχανισμό και τις προωθεί στο συνέδριο.

Πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίασαν ότι ο πρωθυπουργός βρισκόταν «εκτός έδρας» και υπό το βλέμμα του προκατόχου του, του κ. Κώστα Καραμανλή με τον οποίο δεν επιθυμεί να δυσχεράνει τις σχέσεις του στη συγκεκριμένη συγκυρία. Επιπροσθέτως, η παρουσία των κυβερνητικών εταίρων κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη έδινε το χαρακτήρα συνεδρίου που δεν περιορίζεται σε στενό κομματικό πλαίσιο.

Τι ώρα έφθασε στο ξενοδοχείο

Ο κ. Σαμαράς έφθασε στο χώρο όπου γίνονται οι εργασίες του προσυνεδρίου της Ν.Δ. λίγο πριν από τις έντεκα μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου. Στην είσοδο του ξενοδοχείου βρισκόταν εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, με τους οποίους συνομίλησε.

Εντός του ξενοδοχείου, τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο επιχειρηματίας (και πρόεδρος του ΠΑΟΚ) κ. Ιβάν Σαββίδης με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνομιλία για λίγη ώρα σε χώρους του ξενοδοχείου. Γι’ αυτό το λόγο σημειώθηκε ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην έναρξη της ομιλίας.

Την ίδια στιγμή έφθασε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έγινε δεκτός από τους συγκεντρωμένους με χειροκροτήματα και επευφημίες, όπως έγινε και στα τέλη Μαρτίου όταν μετέβη στο Βόλο. Μέχρι το χώρο του συνεδρίου, τον κ. Καραμανλή συνόδευσε ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Η ομιλία Σαμαρά

Όταν ανέβηκε στο βήμα του προσυνεδρίου, ο πρωθυπουργός έδειξε το στίγμα των προθέσεών του. Στήριξε το έργο της τρικομματικής, έριξε γέφυρες εμπιστοσύνης προς τους κυβερνητικούς εταίρους ως αναγνώριση της στηρίξεως που προσφέρουν ενώ ανεγνώρισε τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Οι επιτυχίες «που τις πιστώνουμε όλοι» είναι αυτές που καλύπτουν τις διαφορές, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος υποστήριξε ότι η τρικομματική κυβέρνηση κατάφερε σε 11 μήνες να σταθεροποιήσει τη χώρα και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Με αυτό το επιχείρημα, έκανε λόγο για νέα αλλαγή κλίματος που εξανέμισε το “Grexit” αντικαθιστώντας το, με το “Greecovery”.

Αυτή ήταν η αφορμή και για την πρώτη επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ αφού σχολίασε πως την βελτίωση του κλίματος υπέρ της Ελλάδος «κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν».

Σφυροκόπημα σε ΣΥΡΙΖΑ και άκρα

Ο πρωθυπουργός απέδωσε «δηλητηριώδη λαϊκισμό» στην αντιπολίτευση και κατήγγειλε ότι «είτε από πρόθεση, είτε από σύγχυση» η στάση της αγγίζει τα όρια υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης! Απάντησε μάλιστα σε όσους απαιτούν τη διεξαγωγή συζητήσεως στη Βουλή περί των λαθών που παραδέχθηκε το ΔΝΤ επί του πρώτου Μνημονίου. «Η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει στα λάθη της», σημείωσε και υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. είχε επισημάνει αυτά τα λάθη από την αρχή και τώρα μάχεται για τη διόρθωσή του.

«Γι’ αυτό δεν στηρίξαμε το πρώτο μνημόνιο, γιατί ήταν λάθος συνταγή» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, απαντώντας ουσιαστικώς ακόμα και στην εσωκομματική τακτική για την αλλαγή στρατηγικής από αυτή που είχε παρουσιαστεί δύο φορές στο Ζάππειο. «Δεν εισακουστήκαμε και η ζημιά έγινε», είπε επί λέξει. Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπονομεύει τη χώρα να βγει από την κρίση διώχνοντας επενδυτές».

Αίσθηση προκάλεσε στους συνέδρους η αναφορά του πρωθυπουργού σε «Νεοναζί» κι όχι στη «Χρυσή Αυγή». «Το μελανό σημείο των τελευταίων χρόνων είναι οι νεοναζί» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι απεχθείς θέσεις και συμπεριφορές «δεν εκφράζουν κανένα», αλλά τροφοδοτούνται από το φόβο.

Επικαλέστηκε μάλιστα τη θεωρία των δύο άκρων για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «οι ακρότητες της μιας πλευράς, τροφοδοτούν τις ακρότητες της άλλης πλευράς κι ας ενοχλείται ο ΣΥΡΙΖΑ όταν το λέμε».Σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και φέρνει την καταστροφή ενώ οι Νεοναζί περιμένουν στη γωνία».

Το… κουπί της τρικομματικής και η δικαίωση Καραμανλή!

Αφού ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Αλέξη Τσίπρα ότι κάνει εκστρατεία διεθνούς δυσφήμισης της χώρας και προέβλεψε «αυτοκρατορική απομόνωση» εξ αιτίας αυτής της τακτικής του, για τους κυβερνητικούς εταίρους μίλησε θετικά λέγοντας πως τραβούν κουπί. «Κάνουμε κωπηλασία χρέους» σχολίασε την κυβερνητική συγκατοίκηση με τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Επανέλαβε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει εκπλήξεις και προκάλεσε σχόλια μεταξύ των συνέδρων όταν προανήγγειλε κι άλλες εκπλήξεις.

Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε αφορούσε στην ηθική δικαίωση και αποκατάσταση της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει εγκαίρως τη διαφαινόμενη οικονομική κρίση συνάπτοντας διεθνείς συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.

«Η COSCO αποτελεί θετικό προηγούμενο το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι δικαιώθηκε πανηγυρικά η στρατηγική Καραμανλή. Με αφορμή τους διαύλους που άνοιξε ο πρώην πρωθυπουργός με την κινεζική πλευρά καθιστώντας την Ελλάδα στρατηγικό συνεργάτη της Κίνας για την προώθηση της εμπορικής στρατηγικής της.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς μίλησε για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις λιμένων που βρίσκονται στην πιο προνομιακή θέση μετά το Σουέζ για την εκφόρτωση κινεζικών εμπορευματοκιβωτίων και την προώθησή τους σε κάθε σημείο της Ευρώπης. Ύστερα από την περιοδεία στη Σκανδιναβία, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν υπάρχει αίτημα ροής προϊόντων από το ευρωπαϊκό νότο προς τον ευρωπαϊκό βορρά αλλά και το αντίστροφο.

Γεωστρατηγικός σχεδιασμός

Όσον αφορά στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς προέβη σε πλήρη αναφορά των εθνικών αντικειμενικών σκοπών. Βασική μέριμνα αποτελεί ο Ελληνισμός, δηλαδή η κοινή πορεία της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και η ανάδειξή τους σε «προπύργιο σταθερότητας» εντός του ασταθούς και μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Εγγύηση για τη σταθερότητα αποτελεί αφ’ ενός η ισότιμη και δυναμική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αφ’ ετέρου η προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα σημάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές. «Ζητώ από τους ξένους να επενδύσουν ουσιαστικά στη σταθερότητα του Ελληνισμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Οι τρεις κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής αναλύονται σε: α) Κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική για την απεξάρτηση από κάθε ξένο, β) αναγωγή της Ελλάδος σε εμπορική πύλη της Κίνας για την Ε.Ε., γ) κοινή πολιτική ασφαλείας στην Ευρώπη ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση.

Από κει και πέρα, η Αθήνα επιχειρεί επαναπροσδιορισμό και ενίσχυση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον, συνεχίζει την πορεία ενδυνάμωσης των επαφών με τη Μόσχα όπου υπάρχει ο κοινός παρονομαστής της Ορθοδοξίας, ενώ επιβεβαιώνει το πλαίσιο σχέσεων με αξίες και αρχές τόσο με τον αραβικό κόσμο, όσο και με το Ισραήλ. Στο ίδιο επίπεδο εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις οποίες υπάρχουν μεν διαφορές, αλλά δεν αποτελούν προσκόμματα για τη συνέχιση του διαλόγους ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οφειλές 9,8 δισ. σε προμηθευτές

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να υπάρξει πλήρης αποπληρωμή όλων των χρεών που έχει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες και εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών που έγιναν το 2010 (από την κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου) έφθασαν στα 9,8 δισ. ευρώ. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι θα ξεχρεωθούν όλοι ως το τέλος του έτους ενώ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εξήγησε ότι με τις νέες επενδύσεις που θα έρθουν από το εξωτερικών με τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων και άλλων φορέων θα αντιμετωπιστεί ο βρόγχος της ανεργίας που φθάνει σήμερα στο 27%!

Υπενθυμίζουμε ότι το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έχει προγραμματισθεί να γίνει από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου στην Αθήνα. Έχει στόχο τη μετεξέλιξη του κόμματος, την ιδεολογική επανατοποθέτησή του και το άνοιγμα σε ευρύτερες κεντρώες δυνάμεις. «Ανασυγκρότηση, μετεξέλιξη, διεύρυνση» αποτελεί το τριπλό σύνθημα του συνεδρίου, όπως λένε τα στελέχη της Ν.Δ. που συμμετείχαν στο προσυνέδριο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαβάστε επίσης:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή