Η Ρένα Δούρου σε συνέδριο ομογενών στην Ουάσιγκτον
«Εποικοδομητική εμπειρία» χαρακτήρισε τη συμμετοχή της στο ετήσιο συνέδριο των ομογενών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, η βουλευτής και υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ρένα Δούρου, η οποία στη συνέχεια έλαβε μέρος και μίλησε στο διεθνές Φόρουμ της Αριστεράς, που έγινε στη Νέα Υόρκη.
Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ποια είναι τα συμπεράσματά της από τις συζητήσεις και από τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο του συνεδρίου με Αμερικανούς αξιωματούχους, σε σχέση με την αμερικανική πολιτική σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος και ποιές είναι οι αδυναμίες και οι δυνατότητες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, η κα Δούρου ανέφερε:
«Μετείχα πράγματι, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο 29ο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων, στην Ουάσινγκτον. Ήταν μια εποικοδομητική εμπειρία που έρχεται σε συνέχεια του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ φέτος τον χειμώνα, το οποίο έβαλε τις βάσεις μιας νέας, «διαφορετικής», ισότιμης σχέσης με τους εκπροσώπους της ομογένειας.
Θεωρώ ότι αυτή η σχέση πρέπει να βαθύνει και να βασίζεται στην αρχή της καλύτερης εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων. Και τούτο μακριά από νοοτροπίες που ταλαιπώρησαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν αυτή τη σχέση - εννοώ προσπάθειες εκμετάλλευσης του ανιδιοτελούς πατριωτισμού των ομογενών για μικροκομματικούς λόγους που λίγο έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα της Ελλάδας.
Ο πατριωτισμός, θεωρώ, ότι δεν πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει με τη συμμετοχή σε μια παρέλαση. Σε αυτήν την κρίσιμη για την πατρίδα περίοδο δεν έχουμε την πολυτέλεια να λειτουργήσουμε όπως στο παρελθόν. Για την ακρίβεια όσο κι αν ακουστεί υπερβολικά αυστηρό πρέπει να εξαλείψουμε όλες εκείνες τις νοοτροπίες που εντέλει γύρισαν μπούμερανγκ στα συμφέροντα των ομογενών και του ελληνισμού γενικότερα».
Στη συνέχεια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά στη στάση του Λευκού Οίκου, κυρίως έναντι του Κυπριακού στη σημερινή, δύσκολη οικονομική συγκυρία για το νησί, στην ενημέρωση που έκανε στο συνέδριο ο Έρικ Ρούμπιν, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, επανέλαβε ότι το θέμα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τις ΗΠΑ - μια γνωστή τοποθέτηση. Το θέμα όμως δεν είναι η διατύπωση ευχολογίων αλλά οι συγκεκριμένες πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν προς την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, που ευθύνεται για το βάλτωμα της κατάστασης και, εσχάτως, για τη διατύπωση νομικά αβάσιμων και πολιτικά προκλητικών όρων, που συνδέουν το θέμα με συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του νησιού».
Όσον αφορά το διεθνές Φόρουμ της Αριστεράς στη Νέα Υόρκη και τα πιο ισχυρά μηνύματα-συμπεράσματά του, τόνισε: «Το πρώτο μήνυμα αυτής της κορυφαίας διοργάνωσης που συγκεντρώνει την αριστερή διανόηση απ' όλο τον κόσμο, αφορά την τεράστια ελπίδα που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ελλάδα. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τη δράση, τις αποφάσεις της αριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Και αυτό δείχνει ότι η χώρα μας από πειραματόζωο λιτότητας μπορεί να γίνει εργαστήρι εναλλακτικής αριστερής, προοδευτικής υπέρβασης της συστημικής κρίσης του καπιταλισμού.
Ενός καπιταλισμού, που όπως τόνισε ο καθηγητής Βάλερσταϊν, διέρχεται σοβαρή κρίση, γιατί αδυνατεί πια να «ανανεωθεί». Το δεύτερο έχει να κάνει με το εύρος και τον πλούτο των προτάσεων που διατυπώθηκαν γύρω από το κεντρικό θέμα, που αφορούσε στην οικονομική και οικολογική κινητοποίηση. Προτάσεις που αποδεικνύουν, ότι σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει ο νεοφιλελευθερισμός, υπάρχει εναλλακτική λύση. Και αυτή είναι αριστερή, δημοκρατική, με έμφαση στην αλληλεγγύη και την απασχόληση».