Πολιτικό θρίλερ με το μέλλον της κυβέρνησης
Συνεχίζεται το θρίλερ για το μέλλον τη τρικομματικής κυβέρνησης, με τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνούν αρχικά ότι δεν θέλουν εκλογές αλλά να διαφωνούν για το θέμα της ΕΡΤ.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με την ΕΡΤ υπήρξαν τρεις διαφορετικές ερμηνείες από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη στις δηλώσεις τους οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης κατέστησαν σαφές ότι πριν υπάρξει η οριστική συμφωνία σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ.
Και οι δύο σημείωσαν ότι η απόφαση αυτή δικαιώνει πλήρως τις θέσεις των κομμάτων τους που από την αρχή αντιτάχθηκαν στον ξαφνικό «λουκέτο».
Οι οριστικές αποφάσεις πήραν παράταση για αύριο Τετάρτη όπου θα συναντηθούν εκ νέου οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ δείχνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν για όλα, αφού όμως ερμηνεύσει «σωστά» την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ ο Αντώνης Σαμαράς.
Το κλίμα μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων κατά τη χθεσινή σύσκεψη ήταν ιδιαιτέρως βαρύ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ευ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον Α. Σαμαρά για τη στάση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, ενώ ο «αυταρχισμός» Σαμαρά λίγο έλειψε να τινάξει τη σύσκεψη στον αέρα.
Οι εκλογές προς το παρόν έχουν αποτραπεί, ωστόσο αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην οποία θα δώσει και ο κ. Σαμαράς τη δική του ερμηνεία όσον αφορά την ΕΡΤ.
Το παρασκήνιο της συνάντησης
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην αρχή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπήρχε μεταξύ τους μεγάλη διαφορά και όλα έδειχναν πως η σύσκεψη θα οδηγούνταν σε ναυάγιο.
Οι κ.κ Βενιζέλος και Κουβελης επέμεναν να ανοίξει η παλιά ΕΡΤ ανεβάζοντας αρκετές φορές τους τόνους απέναντι στον πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς τους είπε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί μια κορυφαία μεταρρυθμιστική πράξη. Τους επισήμανε επίσης ότι έχει ήδη υποχωρήσει μια φορά με την πρόταση των εννέα σημείων.
Σε αυτό το σημείο της σύσκεψης αποφάσισαν να περιμένουν την απόφαση του ΣΤΕ την οποία ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι θα σεβόταν, όποια κι αν ήταν.
Όταν έγινε γνωστή η απόφαση, υπήρξε ζήτημα ερμηνείας και προσεκλήθησαν ο ΓΓ της κυβέρνησης Τ. Μπαλτακος και ο νομικός σύμβουλος του κράτους κ. Μπενος οι οποίοι είπαν ότι με την απόφαση του ΣΤΕ η ΕΡΤ έκλεισε.
Ο πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση δεσμεύτηκε ενώπιον των δύο κυβερνητικών του εταίρων ότι ο φορέας - γέφυρα μεταξύ της παλαιάς ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ μπορεί να εκπέμψει ακόμη και μέσα στην εβδομάδα.
Η συζήτηση για την ΕΡΤ ολοκληρώθηκε καθώς οι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν να μελετήσουν αναλυτικά την απόφαση του ΣτΕ και να επανέλθουν προφανώς στη νέα σύσκεψη της Τετάρτης.
Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών και στη στάση του κ. Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν επεδίωξε να συγκρουστεί με τους εταίρους του και έσπευσε να επισημάνει ότι η σχέση των εταίρων πρέπει να αναβαθμιστεί.
Ο κ. Κουβέλης του είπε ότι λειτούργησε σαν να ήταν επικεφαλής μονοκομματικής κυβέρνησης, ενώ ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να ανεχθεί άλλες μονομερείς ενέργειες.
Ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, στον οποίο ζήτησε και τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.
Πρόταση εννέα σημείων από τον Πρωθυπουργό
Πρόταση εννέα σημείων για την απεμπλοκή από την κρίση παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Στην πρόταση περιλαμβάνεται:
1) Η συγκρότηση διακομματικής προσωρινής διοικούσας επιτροπής με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα αναλάβει να προσλάβει απαραίτητο προσωπικό δημοσιογράφων, τεχνικών και οποίας άλλης ειδικότητας απαιτείται για να λειτουργήσει προσωρινά νέο πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και θα καταρτίσει το προσωρινό πρόγραμμά της.
2) Η επιτροπή θα έχει θητεία μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου οργανισμού.
3) Η άμεση κατάθεση του ν/σ για τη νέα ραδιοτηλεόραση και η κάλυψη μέσω ΑΣΕΠ των θέσεων όπου απαιτείται σε φορείς του δημοσίου.
4) Συζήτηση για τη νέα ραδιοτηλεόραση και τον αριθμό των εργαζομένων.
5) Ορισμός αξιόπιστου στρατηγικού συμβούλου για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων.
6) Ορισμός αρμόδιου υφυπουργού με αρμοδιότητα αυτή την υπόθεση χωρίς να παραμερίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
7) Ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της ΝΔ.
8) Συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και
9) Συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση
Διαβάστε επίσης: