Η Ελλάδα αλλάζει τον ενεργειακό και εμπορικό χάρτη
Πολλαπλά οφέλη προκύπτουν από την ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν με την επιλογή του διαδριατικού αγωγού (Trans Adriatic Pipeline - TAP) μεταφοράς 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν προέβη σε επίσημες ανακοινώσεις, η συμφωνία φαίνεται πως έχει «κλειδώσει», καθώς στη συνάντηση που προηγήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας Shah Deniz II, δηλώθηκε ότι ο αγωγός TAP προκρίνεται έναντι του «ανταγωνιστή» Nabucco West.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται για την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη αξιολογείται ιδιαιτέρως θετικό, ενώ χαρακτηρίζεται ως ελπιδοφόρα εξέλιξη για την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα η συμφωνία συνιστά και σημαντική υποστηρικτική βάση στην παρούσα προσπάθεια ολοκλήρωσης της εξαγοράς του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) από την αζέρικη Socar.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα σημαίνει μακροπρόθεσμα 10.000 νέες θέσεις εργασίας και επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Οι επίσημες ανακοινώσεις για τον TAP, πάντως, θα γίνουν αύριο, Παρασκευή 28 Ιουνίου, στις 11:00 (ώρα Μπακού).
Σε δηλώσεις του ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας που συνδέονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ. Τόνισε δε ότι με την κατασκευή του αγωγού η Ελλάδα θα μπει στον διεθνή ενεργειακό χάρτη με οφέλη σε γεωπολιτικό επίπεδο, στη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή.
Από την πλευρά της Κοινοπραξίας του ΤΑΡ, ο διευθύνων σύμβουλος Kjetil Tungland ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη συνεργασία και στάθηκε ιδιαίτερα στην υποστήριξη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, της Βουλής και των συναρμόδιων υπουργείων.
Νέες επενδύσεις στον Πειραιά
Το νέο προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων στο Ν. Ικόνιο του Πειραιά εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς μαζί με τον πρόεδρο του κινεζικού ομίλου COSCO κάπτεν Γουέι Τζιαφού.
Στην κυβέρνηση επικρατεί ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ενδιαφέρον των Κινέζων, καθώς εκτιμάται πως όταν ολοκληρωθεί το επενδυτικό έργο τότε οι θέσεις εργασίας θα ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες.
Η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βρίσκεται στο μέσο των διαπραγματεύσεων μιας νέας συμφωνίας η οποία αν ολοκληρωθεί θα αφορά μια επένδυση επί πλέον 224 εκατομμύρια ευρώ από την COSCO στη δυτική πλευρά του λιμανιού.
Και αυτή θα οδηγήσει σε 500 θέσεις εργασίας μόνιμες και άλλες 200 θέσεις εργασίας για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η κατασκευή.
«Ξαναβάζουμε τον Πειραιά - και ολόκληρη τη χώρα - στους νέους διεθνείς εμπορικούς δρόμους, στις νέες διαδρομές των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, από και προς την Ασία, από και προς τις μεγάλες Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές αγορές. Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί και η επίσημη έναρξη αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.