Τσίπρας: Είναι ώρα να ξεφοβηθεί ο λαός μας!
Τα Χανιά επέλεξε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για να πραγματοποιήσει την ομιλία του.
Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρουσίασε τις θέσεις του για την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το πολιτικό σύστημα. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του:
«Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Γυναίκες και άντρες, νέοι και νέες των Χανίων,
Σας ευχαριστώ που είστε απόψε μαζί μας.
Που συμμετέχετε στη μεγάλη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κατανοήσει σε βάθος τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, για να την αλλάξει.
Που δίνετε το δικό σας παρόν σε αυτόν τον ανένδοτο για την υπεράσπιση της δημοκρατίας
Που παίρνετε θέση στο μέτωπο κατά της ολέθριας πολιτικής των μνημονίων.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ξέρω καλά σε ποιο τόπο βρίσκομαι.
Ξέρω τι σημαίνει Κρήτη, Χανιά, Κρητικός, Χανιώτης.
Σε τούτα δω τα χώματα κακιά σκουριά δεν πιάνει, όπως λέει ο ποιητής.
Κρήτη και επανάσταση είναι στη συνείδηση του ελληνισμού αλληλένδετα.
Όπως Χανιά κι ελευθερία
Όπως Κρητικός και περηφάνια
Και αίμα, πολύ αίμα, από την εποχή της τουρκοκρατίας μέχρι τη γερμανική κατοχή.
Αγαπητοί φίλοι αναρωτιόμουνα γιατί η Κρήτη και τα Χανιά μας έδωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στη περσινή κάλπη.
Την απάντηση τη βρήκα ανατρέχοντας στα γραπτά του δικού σας και δικού μας, του παγκόσμιου Νίκου Καζαντζάκη.
Η Κρήτη έχει αληθινά κάτι το πανάρχαιο, το άγιο, το πικραμένο και υπερήφανο που έχουν οι χαροκαμένες μάνες που γέννησαν παλικάρια.
Έχει τόσο πολύ πολεμήσει και υποφέρει η γης ετούτη, έχει τόσο πολύ συνηθίσει το θάνατο, που τον «ξεφοβήθηκε» πια και μπορεί να γελάει και να παίζει μαζί του.
Είναι λοιπόν ώρα να ξεφοβηθεί και ο λαός μας.
Φίλες και φίλοι
Τις τελευταίες μέρες ζούμε μια κατάσταση που δείχνει πόσο αναγκαία και ζωτική ανάγκη είναι να γίνουν -και να γίνουν γρήγορα και αποφασιστικά- βαθιές αλλαγές, ριζικές, επαναστατικές από ορισμένες απόψεις, στο πολιτικό σύστημα.
Γιατί ότι αποκαλούμε πολιτικό σύστημα σαπίζει μαζί με τα κόμματα που κυβέρνησαν από τη μεταπολίτευση την Ελλάδα.
Και σαπίζοντας ρυπαίνει και απειλεί την κοινωνία, τη δημοκρατία, τον κάθε πολίτη.
Σαπίζει και γεννάει πολιτικά φρικιά, όπως η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου.
Σαπίζει και γεννάει τέρατα όπως τα τάγματα εφόδου του νεοναζισμού.
Οι θεσμικές σκιές, οι τρύπες, τα παράθυρα, τα παραθυράκια, τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, διαχέουν τη ρύπανση σε όλη τη χώρα.
Είδαμε όλοι τι έγινε πριν λίγες μέρες
Τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα από τη μεταπολίτευση προχώρησαν σε νέα συγκυβέρνηση. Αυτοί που έριξαν την Ελλάδα στ βράχια, τώρα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μη χάσουν τη καρέκλα της εξουσίας.
Σαμαράς και Βενιζέλος ξέχασαν τη χτεσινή ρητορική της σύγκρουσης, το φανατισμό, τις βρισιές, τους χαρακτηρισμούς, τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τις υποτιθέμενες αρχές τους, τις φανταστικές και πραγματικές διαφορές τους.
Και ενώθηκαν εις σάρκαν μίαν. Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, που επιτέλους αποφάσισε να βγει από την πρώτη γραμμή της βαρβαρότητας.
Και χωρίς αιδώ.
Αλλά με τους ίδιους στόχους. Ο κύριος Βενιζέλος, αντί να είναι κατηγορούμενος για τη λίστα Λαγκάρντ, είναι πρώτος στη λίστα επιτυχόντων του μνημονίου -μετά τον κύριο Σαμαρά εννοείται.
Απαίτησε και πήρε όχι μόνο αμνηστία για τη λίστα, αλλά και την αντιπροεδρία και το πρώτο τη τάξει υπουργείο και μια ντουζίνα κυβερνητικές θέσεις για να βολευτούν κάποια πρώην στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ που έπασχαν από σύνδρομο στέρησης υπουργικής καρέκλας.
Τώρα δε ξέρω βέβαια αν έχουν τη διάθεση να διάγουν και μήνα του μέλιτος.
Σίγουρα όμως μετά το τελευταίο ανασχηματισμό, μπορεί να μην έχουμε success story, αλλά έχουμε ένα love story να εξελίσσεται.
Ή μάλλον ένας γάμος συμφέροντος, μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με κουμπάρα την κυρία Μέρκελ, τη διαπλοκή και τα μεγάλα εγχώρια συμφέροντα.
Κι όλα αυτά γιατί;
Για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό.
Που λένε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είστε εσείς.
Είναι ο λαός που υποφέρει και αγανακτεί και αντιστέκεται στην πολιτική της οικονομικής, της κοινωνικής και της εθνικής εξαθλίωσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εχθρός τους, ακριβώς γιατί προσπαθεί να είναι φίλος αυτού του λαού. Αλλά η ήττα, η καθήλωση, η υποταγή του εχθρού λαού είναι ο στόχος τους.
Αυτό όμως δε συνιστά πολιτική. Είναι πολιτική ρύπανση.
Παζάρεψαν μεταξύ τους τα υπουργεία, ανέδειξαν την ακροδεξιά σε ρυθμιστικό παράγοντα, επιστράτευσαν τα πιο φθαρμένα υλικά του παρελθόντος τους -φιλοδοξίες, ιδιοτέλειες, σκοπιμότητες, εξαγορές και αποσκιρτήσεις.
Για να μας εμφανίσουν τελικώς τη χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.
Μια πολιτική παράγκα που προορίζεται να στεγάζει τα όνειρα και τις προσδοκίες του λαού μας.
Δεν είναι όμως παρά παράγκα -με όλες τις έννοιες. Που όσο πιο γρήγορα την κατεδαφίσει ο δημοκρατικός λαός, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.
Χανιώτες και Χανιώτισσες
Ποιο μέλλον μπορεί να έχει η χώρα, η κοινωνία, η Παιδεία, η Υγεία, το Περιβάλλον, η κάθε μια και ο καθένας από μας, μ' αυτή την κυβέρνηση;
Ποια εμπιστοσύνη, ποιο αίσθημα σιγουριάς, να εμπνεύσει αυτό το συνονθύλευμα μικρών και μεγάλων συμφερόντων που μόνος συνθετικός ιστός του είναι η επιβολή της βαρβαρότητας των μνημονίων;
Ας αναρωτηθεί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα.
Μπορεί να εμπιστεύεται τον κύριο Σαμαρά;
Που χτες έταζε αντιμνημονιακά Ζάππεια και σήμερα μας διαφημίζει τη μνημονιακή παράγκα;
Μπορεί να εμπιστεύεται τον κύριο Βενιζέλο;
Κάτι ακόμα χειρότερο: Μπορεί να πιστεύει έστω και μια λέξη από όσα λένε οι δυο τους και οι παρατρεχάμενοι;
Μόνο όποιος δεν έχει μνήμη, ή κρίση, μπορεί να επενδύσει έστω και ένα ψίχουλο ελπίδας, έστω και ένα ευρώ στους δυο κυρίους που εκπροσωπούν άξια όσους κατέστρεψαν τη χώρα.
Και τώρα υπόσχονται να μας σώσουν από την καταστροφή στην οποία ήταν διακεκριμένοι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί.
Η καταστροφή όμως συνεχίζεται. Με μαγαζιά να κλείνουν και σπίτια να ρημάζουν. Με παιδιά πεινασμένα και γονείς σε απόγνωση. Με 600 περίπου εργαζόμενους του Κατσέλη να πετιούνται στο δρόμο ενώ το αφεντικό τους ευτυχεί στα χρυσά τραπεζικά σαλόνια που οι εργάτες του κι εμείς όλοι χρηματοδοτούμε.
Με το πραξικόπημα της ΕΡΤ που επιχειρεί να ρίξει στον Καιάδα σχεδόν τρεις χιλιάδες εργαζόμενους. Με την ανεργία να μαστίζει τη νεολαία. Με, με, με... ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Αλλά τώρα πια δεν έχουμε λόγο να περιμένουμε. Τη ζούμε και την ξέρουμε όλοι την κατάσταση.
Ξέρουμε και τους ενόχους και τις αιτίες. Και ξέρουμε επίσης ότι μόνο με ένα τρόπο μπορεί να σταματήσει αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία.
Περιμένετε να πω με το ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν θα το πω. Θα πω με τη δική σας αντίσταση.
Με το δικό σας αγώνα.
Γιατί αυτό είναι το πρώτο και κύριο. Η ΕΡΤ έδειξε τη θέληση και τις δυνατότητες των πολλών όταν αποφασίσουν να δώσουν τη μάχη τους.
Έδειξε τη δύναμη της αλληλεγγύης.
Δείχνει ακόμα, με το πρόγραμμα που εκπέμπει, πώς οι εργαζόμενοι, όταν παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεσή τους, είναι σε θέση να κάνουν θαύματα.
Μας ρωτούν τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι άνθρωποι, γεμάτοι αγωνία:
Τι να κάνουμε; Πώς θα ξεφύγουμε από αυτό τον εφιάλτη; Η απάντησή μας είναι απλή και ξεκάθαρη: Κανένας δεν θα μας λυπηθεί και δεν θα μας σώσει αν δεν ξεσηκωθούμε. Δημοκρατικά, ειρηνικά, αλλά αποφασισμένα.
Η δημοκρατία είναι στα χέρια μας Η μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος είναι στα χέρια μας. Η ήττα της πολιτικής των μνημονίων είναι στα χέρια μας,
Η δική μας κυβέρνηση, μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, ριζοσπαστικό πρόγραμμα, και ευρύτατη δημοκρατική συμπαράταξη, με αποδοχή και στήριξη από μια ευρεία λαϊκή πλειοψηφία, αυτό πρώτα θα επιχειρήσει:
Να ανοίξει όλες τις πόρτες όλων των ορόφων της εξουσίας στη λαϊκή αυτενέργεια, συμμετοχή και πάλη.
Γιατί είναι οι λαοί και μόνο οι λαοί που σηκώνουν στις πλάτες τους το μέλλον. Που μπορούν να ξελασπώσουν το μέλλον.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, Πολίτες των Χανίων
Είναι κοινή διαπίστωση ότι η βαρβαρότητα των μνημονίων πάει χέρι-χέρι με την καταστολή, την αυθαιρεσία, την υπονόμευση δημοκρατικών κατακτήσεων.
Η βαναυσότητα της βίαιης καταστροφής εκατομμυρίων ανθρώπων δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε τους θεσμούς προστασίας του πολίτη και των ελευθεριών του.
Η συγκυβέρνηση της παράγκας, η συγκυβέρνηση του δικομματικού καρτέλ που μας έριξε στα βράχια, επιδιώκει και μια δημοκρατία της παράγκας, μια δημοκρατία των καρτέλ της οικονομικής εξουσίας. Ο στόχος τους για μια Ελλάδα παραδομένη στα μεγάλα συμφέρονται, με φτηνούς εργαζόμενους και εκμηδενισμένα εργασιακά δικαιώματα, απαιτεί πολιτικό ολοκληρωτισμό.
Μια χώρα χωρίς εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία.
Που η κυβέρνησή της δε θα είναι εις θέση ούτε τον ΦΠΑ στην εστίαση να μειώσει, αν δε πάρει την άδεια των δανειστών.
Που πρωθυπουργός της θα έχει λιγότερες αρμοδιότητες από αυτές του δημάρχου των πόλεων των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.
Που δε θα μπορεί ούτε εκλογές να προκηρύξει αν δεν το συμφωνήσει με τη γερμανίδα Καγκελάριο.
Να λοιπόν γιατί συζητάνε για αλλαγή του Συντάγματος τα μνημονιακά κόμματα και γιατί στήνουν την μνημονιακή μεταπολίτευση. Γιατί το σημερινό Σύνταγμα που έκαναν κουρέλι δε τους κάνει.
Όχι για να προωθήσουν ώριμες προοδευτικές αλλαγές. Αλλά για να φτιάξουν το νέο αποικιακό Σύνταγμα. Το Σύνταγμα των δανειστών.
Για να στερεώσουν και θεσμικά το έωλο κράτος της έκτακτης ανάγκης που μας έχουν εδώ και τρία χρόνια εγκαθιδρύσει.
Απέναντι σε αυτή τη Συνταγματική αντεπανάσταση εμείς όχι μόνο δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Όχι μόνο δε θα υπερασπιστούμε με αμυντικό τρόπο το υπάρχον, αλλά περνάμε στην αντεπίθεση.
Καλούμε το λαό να στηρίξει μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή στο τόπο.
Να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για να σταματήσουμε τη καταστροφή.
Όχι μόνο για να ανορθώσουμε την οικονομία και τη παραγωγική βάση που καταρρέει.
Αλλά και για να προχωρήσουμε στην ανατροπή του φαύλου καθεστώτος που μας οδήγησε στη κρίση.
• Για να Υπερασπιστούμε και να βαθύνουμε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
• Για να εδραιώσουμε τη λαϊκή κυριαρχία, με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και υλοποίηση όλων των κρατικών επιλογών σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης.
• Για να βάλουμε τέλος στην εξάρτηση από ξένα και εξωθεσμικά κέντρα, επαναφέροντας την εξουσία εκεί από όπου πηγάζει : στο λαό
Από αυτό το τρίπτυχο ξεκινάνε οι βασικές αρχές των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα που φέρνουμε σήμερα σε διαβούλευση με τους πολίτες της χώρας.
Αγαπητές φίλες και φίλοι
Στη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, εθελοτυφλεί όποιος πιστεύει ότι μπορεί να διορθώσει και να συμμαζέψει τα πράγματα.
Εδώ δε χωράνε διορθώσεις, χρειάζονται τομές.
Τομές με το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα του χθες.
Εδώ χρειάζονται γενναίες θεσμικές αλλαγές που με την έγκριση του λαού μας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι να διορθώσουμε αλλά να ξαναχτίσουμε σε στέρεα θεμέλια τη νέα Ελλάδα.
Την Ελλάδα της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.
Την Ελλάδα της αξιοκρατίας.
Την Ελλάδα της βαθιάς και άμεσης δημοκρατίας.
Η μεγάλη εκλογική και πολιτική ανατροπή των εκλογών του 2012, ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί με μια μεγάλη και βαθιά αλλαγή των παγιωμένων δομών του πολιτικού συστήματος.
Η ανατροπή δεν μπορεί να παραμείνει μόνον εκλογική. Χρειάζεται να επεκταθεί σε ολόκληρο το θεσμικό πολιτικό εποικοδόμημα, επιβάλλοντας σαρωτικές δημοκρατικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα σημαίνει γενναία και ριζοσπαστική θεσμική αλλαγή. Που θα προστατεύει τη δημόσια σφαίρα και τα δημόσια αγαθά.
Θα υπερασπίζει και θα θωρακίζει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Μια θεσμική αλλαγή, η οποία αγγίζει τα όρια μιας μεγάλης συνταγματικής αλλαγής, και η οποία θα έχει στο επίκεντρό της την εμβάθυνση της πολιτικής και οικονομικής Δημοκρατίας,την προστασία του δημοσίου χώρου και των δημοσίων αγαθών,την επέκταση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων,την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών βάσης.
Η συνταγματική αλλαγή θα είναι για μας όχι μια διαδικασία συνταγματολόγων, πολιτικών και ειδικών, αλλά μία διαδικασία που θα γίνει «από τα κάτω», με τη συμμετοχή, την επικύρωση και τη διαρκή επιβεβαίωση της βούλησης των πολιτών.
Οι κυβερνήσεις της τρόικας απαξίωσαν θεσμούς και αντικατέστησαν το Σύνταγμα με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους.
Εμείς με 11 δέσμες ριζοσπαστικών αλλαγών ανοίγουμε τη συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, με στόχο να φέρουμε και πάλι στο προσκήνιο τους πολίτες και την πολιτική.
1. Η εισαγωγή και συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών.
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα με έναν ορισμένο αριθμό υπογραφών να καταθέτουν σχέδια νόμου στη κρίση της Βουλής, να αποπέμπουν νόμους, να επιβάλουν δημοψηφίσματα για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.
2. Η αποφασιστική ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού θεσμού της εκτελεστικής εξουσίας.
Με τη δραστική μείωση της χρήσης διαδικασίας του κατ επείγοντος στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.
Με τη δυνατότητα υποβολής νομοσχεδίων και προτάσεων Νόμου όχι μόνο από τη κυβέρνηση αλλά και από συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών, με δεσμευτική χρονική διαδικασία για τη συζήτηση και ψήφισή τους στην ολομέλεια.
Με δικαίωμα πρότασης των βουλευτών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Με διασφάλιση δυνατότητας σύστασης εξεταστικής επιτροπής από μικρότερο αριθμό βουλευτών. Με δυνατότητα πρόσβασης του βουλευτή σε κάθε κρατικό έγγραφο.
3. Η αποφασιστική ενδυνάμωση της διαφάνειας στη διοίκηση του κράτους και της δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων από όλους τους πολίτες χωρίς μεσολαβητές και μεσολαβήσεις. Τέρμα η αδιαφάνεια, τέρμα οι αποφάσεις στο παρασκήνιο.
Όλα στο φως.
Όλα όσα αφορούν κρατικές αποφάσεις, έγγραφα ή πληροφορίες σχετικές με τη δημόσια διοίκηση σε γνώση των πολιτών.
4. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή και Αυτοδιοίκηση.
Με τη διαμόρφωση ισόρροπων πληθυσμιακά εκλογικών περιφερειών, με τη κατάργηση των μονοεδρικών- διεδρικών αλλά και των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Τη κατάργηση των βουλευτών Επικρατείας. Τη κατάργηση των εκλογικών ορίων.
Αλλά και τη δυνατότητα στους εκλογείς να ανακαλέσουν τους αιρετούς τους, αν προκύψει σοβαρός λόγος. Με δυο λόγια κάθε ψήφος ίδια ισχύς και κανένας έξω από τον έλεγχο του λαού.
Κανένας χωρίς λογοδοσία των πεπραγμένων του στο λαό.
5. Η καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας, η υπέρβαση του οποίου θα συνεπάγεται αυτοδίκαια κώλυμα εκλογιμότητας.
Και η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων στην αποζημίωση, στη σύνταξη, στη συμμετοχή σε επιτροπές κλπ.
Ο βουλευτής δε θα είναι επάγγελμα.
Δε θα είναι προνόμιο, αλλά λειτούργημα.
Από το λαό για το λαό.
6. Τέλος στον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Τέλος στην ανισότητα απέναντι στο νόμο ανάμεσα στο Βουλευτή και τον απλό πολίτη. Δραστικός περιορισμός χρήσης της βουλευτικής ασυλίας, που θα χρησιμοποιείται μόνον σε περιπτώσεις πολιτικών διώξεων.
Τα ποινικά αδικήματα υπουργών δεν θα έχουν πια χρόνο παραγραφής.
θα μπορούν να διερευνηθούν οποτεδήποτε προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία.
Στην περίπτωση που η Δικαιοσύνη διερευνά ποινικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται Υπουργοί, δεν θα αποστέλλεται ο φάκελος στη Βουλή, ώστε αυτή να αποφασίσει την πορεία της υπόθεσης.
Όπως αν διαπράξει ένα αδίκημα ένας φούρναρης ή ένας ελαιοχρωματιστής, δεν τον κρίνουν οι σύλλογοι των φουρνάρηδων και των ελαιοχρωματιστών αλλά η δικαιοσύνη, έτσι και με τους υπουργούς και τους βουλευτές, δε θα τους κρίνουν οι συνάδελφοί τους αλλά η δικαιοσύνη.
Η δικαιοσύνη που θα συνεχίζει κανονικά το έργο της και θα απαγγέλλει κατηγορίες, εφόσον θεμελιώνει ανάλογη άποψη.
7. Η ριζική αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών τους και την διαφύλαξή τους ως θεσμών της κοινωνίας και όχι ως γραφειοκρατιών με ίδια συμφέροντα.
Το κράτος δε θα χρηματοδοτεί τα κόμματα αλλά θα αποζημιώνει μέρος των αποδεδειγμένων δαπανών τους.
Τα κόμματα αποτελούν θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας.
Δε θέλουμε κόμματα κρατικοδίαιτα.
Αλλά κόμματα που να λειτουργούν με κανόνες δημοκρατίας και διαφάνειας.
Για αυτό και πρέπει να τελειώσει αυτό το πανηγύρι διασπάθισης δημόσιου χρήματος μέσω τραπεζικού δανεισμού με υποθήκευση των υποτιθέμενων μελλοντικών κρατικών χρηματοδοτήσεων.
Το δικομματικό καρτέλ που σήμερα μας κυβερνά, χρωστά αθροιστικά στις τράπεζες που τις πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος κοντά στα 250 εκ ευρώ.
Λεφτά που δε σκοπεύουν να επιστρέψουν.
Αλλά θα τους αναγκάσουμε εμείς να τα επιστρέψουν.
Τζάμπα μάγκες και τζάμπα εξουσία με τα λεφτά του λαού τέλος.
8. Η ριζική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης. Τρία επίπεδα διοίκησης: Κεντρικό Κράτος – Περιφέρειες – Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα.
Η νέα αρχιτεκτονική θα επιχειρήσει μια βαθιά ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων προς «τα κάτω».
Όσο περισσότερες εξουσίες, πόροι ή αρμοδιότητες κατευθύνονται προς τις Περιφέρειες και ιδιαίτερα τους Δήμους, τόσο το πολιτικό σύστημα θα γίνεται πιο δημοκρατικό, πιο συμμετοχικό και επιπλέον πιο αποτελεσματικό.
Με την κατάργηση του Καλλικράτη και της μη αιρετής αποκεντρωμένης διοίκησης.
Με την καθιέρωση δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων και τη θεσμοθέτηση λαϊκών συνελεύσεων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα με δεσμευτικό για τις αρχές χαρακτήρα.
Και με την καθιέρωση της ανακλητότητας για όλους τους αιρετούς, κατόπιν αιτήματος του οικείου εκλογικού σώματος.
9. Η εμβάθυνση της διάκρισης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας.
Ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα εκλέγονται από Ειδικό Εκλεκτορικό Σώμα, με συμμετοχή της Ολομέλειας του αντίστοιχου δικαστηρίου, των Προεδρείων των Δικηγορικών Συλλόγων και των Καθηγητών Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των δημόσιων ΑΕΙ της χώρας.
10. Η ίδρυση της Αρχής Εγγύησης της δημόσιας Περιουσίας – Υπηρεσιών.
Η συνταγματική απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης του Νερού, του Ηλεκτρισμού και της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων, κοινόκτητων και κοινών αγαθών.
Τα άρθρα 16 και 24 του ισχύοντος Συντάγματος θα θωρακιστούν ακόμη περισσότερο απέναντι στις βλέψεις των ιδιωτικοποιήσεων.
Ορίζεται ότι οι κρατικές δαπάνες για υγεία, παιδεία, κατοικία θα εξαιρούνται από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Και το κράτος θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες παιδείας, υγείας και περίθαλψης σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της χώρας.
10. Η δημιουργία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού τοπίου για την επικοινωνία και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Στόχοι μας :
Η ίση πρόσβαση όλων σε όλες τις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης.
Η κατοχύρωση του δικαιώματος δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών και των κοινωνικών οργανώσεων από όλα τα ΜΜΕ.
Η Αποκατάσταση όσων θίγονται από τα ΜΜΕ, η προστασία όσων βρίσκονται σε δίκη.
Η Δραστική καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στα ΜΜΕ.
Θα προχωρήσουμε επίσης σε επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των ΜΜΕ.
Με αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από μηδενική βάση και με τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και με αυστηρά κριτήρια.
Στόχος μας να βάλουμε επιτέλους τέλος στη ΔΙΑΠΛΟΚΗ οικονομικής και πολιτικής εξουσίας μέσω των μίντια.
Στόχος μας να ενισχύσουμε τα πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Επαναλειτουργώντας την ΕΡΤ.
Για όλους τους πολίτες και όλες τις πολιτικές απόψεις και πολιτιστικές προτιμήσεις.
Ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα, πραγματικά στην υπηρεσία εκείνων που πληρώνουν για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, με αποφασιστικό ρόλο των εργαζομένων σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία και το πρόγραμμά τους.
Τέλος συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι
Έχει ανοίξει συζήτηση σχετικά με το αν θα εκλέγεται ή όχι απευθείας από το λαό ο ΠτΔ.
Όπως κατανοήσατε οποιαδήποτε πρόταση που δίνει περισσότερη δύναμη και δυνατότητα επιλογής στο λαό είναι για μας συζητήσιμη.
Εντούτοις η πρόταση αυτή, ξεκομμένη από τις αλλαγές και τις τομές που μόλις παρουσιάσαμε, χωρίς θεσμικά αντίβαρα, χωρίς την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου, καθώς και των αμεσοδημοκρατικών θεσμών παραγωγής πολιτικής, θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη συγκεντροποίηση της εκτελεστικής εξουσίας και στην αυτονόμησή της από διαδικασίες κοινωνικού, κοινοβουλευτικού ή νομοθετικού ελέγχου.
Απεναντίας η πρόταση αυτή θα είχε σαφές χαρακτήρα ενίσχυσης της λαϊκής ετυμηγορίας, μόνο στο βαθμό που θα είχε υλοποιηθεί μια ριζικά διαφορετική αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος.
Με δυο λόγια μόνον αν υλοποιηθεί το σύνολο των προτεινόμενων αμεσοδημοκρατικών τομών και θεσμικών ισορροπιών που έχουμε περιγράψει με τις 11 προτάσεις, η άμεση εκλογή Προέδρου θα έπαιρνε το χαρακτήρα ενός θεσμού ενταγμένου σε μια «αμεσο-δημοκρατική» δομή παραγωγής αποφάσεων.
Και υπ' αυτήν την έννοια, τότε θα αποτελεί μια πρόταση, μια σκέψη που εντάσσεται στο προβληματισμό και στη στρατηγική μας για τις αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς του.
Συντρόφισσες και σύντροφοι.
Σήμερα ανοίγουμε τη συζήτηση για τις μεγάλες δημοκρατικές τομές στο πολιτικό σύστημα.
Γνωρίζουμε ότι κληρονομούμε ένα πολιτικό σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής.
Δεσμευόμαστε ότι θα το ανατρέψουμε.
Και στη θέση του θα επανέλθει η δημοκρατία, η ισότητα, η αλληλεγγύη.
Ένα πολιτικό σύστημα από τους πολίτες και υπέρ των πολιτών, όχι για λίγους και ισχυρούς, όχι για ξένα και ντόπια συμφέροντα.
Σας ευχαριστώ».
Διαβάστε επίσης: