Κουτσούμπας: Η κρατική ραδιοτηλεόραση πρέπει να ανοίξει εδώ και τώρα

«Μας δόθηκε η ευκαιρία για μια ακόμη φορά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Επιμένουμε να καταργηθεί εδώ και τώρα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που οδήγησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ και σε μαζικές απολύσεις των εργαζομένων, και που βέβαια όσο είναι σε ισχύ ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- ήδη έχουν πάρει σειρά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καθώς και άλλοι οργανισμοί του Δημοσίου», δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Κουτσούμπας: Η κρατική ραδιοτηλεόραση πρέπει να ανοίξει εδώ και τώρα
4'

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το μεταβατικό σχήμα, γιατί «θα αποτελέσει το όχημα και για νέες απολύσεις και για καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων και για καταπάτηση και αλλαγή μιας σειράς εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, που έχουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης» και τόνισε ότι «η κρατική ραδιοτηλεόραση πρέπει να ανοίξει εδώ και τώρα με διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, χωρίς απολύσεις».

Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στον ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, λέγοντας πως δεν πρέπει η ΕΡΤ να είναι «φερέφωνο των κυβερνήσεων που εναλλάσσονται, ούτε βεβαίως νέων σωτήρων που θέλουν να αναλάβουν την κυβερνητική εξουσία για να συνεχίσουν μια παρόμοια ή ίδια πολιτική με τη σημερινή», αλλά να «υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, της νεολαίας, και να μπορεί να δίνει ψυχαγωγία, πολιτισμό και κυρίως ποιοτική ενημέρωση». «Αυτός είναι ο ρόλος της και βεβαίως δεν θα πρέπει να αποκλείει το ΚΚΕ, ούτε το εργατικό-ταξικό κίνημα και την προβολή των αγώνων των εργαζομένων και του λαού μας», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι αλληλέγγυο με όλους τους τρόπους με τους εργαζόμενους από την πρώτη στιγμή, και ανέφερε ότι ενημέρωσαν τον κ. Κουτσούμπα «πως θα συνεχίσουμε σταθερά και αταλάντευτα, και πως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν θα γίνουν Ιφιγένεια στη γαλέρα της καταπάτησης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα».

«Είμαστε το ανάχωμα στις μνημονιακές πολιτικές, ζητήσαμε τη στήριξη του ΚΚΕ σε όλες τις δράσεις του εργατικού κινήματος στην ΕΡΤ και μας υποσχέθηκαν αυτήν τη συμπαράσταση», προσέθεσε.

Σε ερώτηση σχετική με το νομοσχέδιο για τον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο κ. Καλφαγιάννης είπε ότι «οι πληροφορίες που έχουμε είναι πως είναι ένα σχέδιο που η δικομματική κυβέρνηση είχε απορρίψει πριν δύο χρόνια, είναι ένα σχέδιο Μόσιαλου, και ένα σχέδιο που είχε καταθέσει ο κ. Καψής με κάτι διορθώσεις από τον κ. Αλιβιζάτο». «Θεωρούμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν αναφέρει πόσους εργαζόμενους θα έχει (ο νέος φορέας), με τι θα δουλέψει και πόσες ώρες θα δουλέψει, γιατί έχουμε πληροφορίες πως ο καινούργιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας που ονειρεύονται θα είναι με δίωρες ή τρίωρες εκπομπές, χωρίς ψυχαγωγία και πολιτισμό, απλώς ενημέρωση και κάποιες "βιντεοκασέτες" και ντοκιμαντέρ. Η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να είναι βιντεοκλάμπ», κατέληξε ο κ. Καλφαγιάννης.

Η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΝΕΤ στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Μάχη Νικολάρα, ανέφερε: «Συμφωνήσαμε με τον κ. Κουτσούμπα πως το μεταβατικό σχήμα, που προτείνεται από την κυβέρνηση, δεν έχει άλλο στόχο από το να διαλύσει τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι ο πραγματικός ρόλος της ΕΡΤ είναι να είναι ανοιχτή στην κοινωνία με μια τηλεόραση και ένα ραδιόφωνο ανοιχτό για όλους τους εργαζόμενους, για όλον τον ελληνισμό. Και νομίζω πως έχουμε αποδείξει σε αυτό το χρονικό διάστημα που λειτουργούμε με τον τρόπο που λειτουργούμε πως κι εμείς αυτό το όραμα έχουμε και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

Για το νομοσχέδιο, η κ. Νικολάρα είπε ότι οι σχετικές πληροφορίες είναι ασαφείς, τονίζοντας ότι «το γεγονός πως η κυβέρνηση δείχνει τόσο έτοιμη να προχωρήσει στη σύσταση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΝΕΡΙΤ όπως τον ονομάζει, καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αυτό το ενδιάμεσο σχήμα δεν έχει κανένα λόγο να υπάρξει και θα στοιχίσει πάρα πολύ στον ελληνικό λαό μέσω του κρατικού προϋπολογισμού». «Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν λόγο στο πώς θα διαμορφωθεί -έστω και μέσω αυτού του νομοσχεδίου αν και όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι η βάση συζήτησης- ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας», κατέληξε η κ. Νικολάρα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή