Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα νεοναζί
Χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για την απειλή της κοινωνικής συνοχής από την ανεργία και τη φτώχεια, που μπορεί να φτάσει και σε σημείο απειλής του δημοκρατικού πολιτεύματος.
«Δημιουργούνται εστίες διαμαρτυρίας που δημιουργούν μία πολιτική πόλωση που μπορεί και να φτάσει και στα άκρα. Κι αυτό θα μπορούσε να είναι το χειρότερο. Σχετικά με τη συζήτηση περί Χρυσής Αυγής, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα κόμμα νεοναζί. Μπορεί η ηγεσία της Χρυσής Αυγής να ασπάζονται αυτή την ιδεολογία. Αλλά για μένα, η βάση υποστήριξης, δηλαδή του κόσμου που στρέφεται προς τη Χρυσή Αυγή, έχουν ως αιτία τη διαμαρτυρία με την κατάσταση κι όχι με τη ναζιστική ιδεολογία. Κι ελπίζω να ακούνε και στη ΝΔ αυτή μου την τοποθέτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Παναγιωτόπουλος
Και πρόσθεσε: «Η διαμαρτυρία στρέφει τον κόσμο προς τα άκρα. Η διαμαρτυρία με την υφιστάμενη κατάσταση και για αυτό δουλειά της πολιτείας, κι αυτής της κυβέρνησης, είναι να παλέψει να εξαλείψει αυτές τις αιτίες θυμού και διαμαρτυρίας από άκρη σε άκρη στην ελληνική κοινωνία».
«Δεν εξετάζεται ζήτημα αύξησης του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων»
Να κλείσει το ζήτημα της αύξησης ποσοστού των ομαδικών απολύσεων επιχείρησε ο κ Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Όπως αποκάλυψε, το ζήτημα είχε τεθεί στη χώρα από τους δανειστές πριν από 2-3 μήνες όμως, το Υπουργείο Εργασίας επέλεξε να συμμορφωθεί με τον υπάρχοντα νόμο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις.
Με τις παρούσες συγκυρίες της οξύτατης συγκυρίας και της οξύτατης ύφεσης με τον τρόπο αυτό θα ρίχναμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, σημείωσε ο κ Παναγιωτόπουλος κι εκτίμησε ότι η τρόικα έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι ήταν λάθος η φόρμουλα που εφαρμόστηκε στην ελληνική οικονομία.
Υπογράμμισε ότι η τρόικα βάζει πλέον στο τραπέζι ζήτημα ενίσχυσης της απασχόλησης και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κάτι που δεν έκανε στο παρελθόν.
«Η τρόικα αρέσκεται να λειτουργεί με ένα μείγμα καρότου και μαστιγίου. Από τη μία λέει ότι έχει γίνει πρόοδος στην Ελλάδα και από την άλλη αρέσκεται να σφίγγει τα λουριά και να βάζει τελεσίγραφα», ανέφερε σχολιάζοντας το τελεσίγραφο των 3 ημερών που φέρεται να έδωσε στην Ελλάδα ώστε να συμμορφωθεί.
Το παράδοξο είναι, είπε, ότι με τον τρόπο που λειτουργούν δημιουργούνται τρύπες τις οποίες η τρόικα ζητά να κλείσουν με μειώσεις μισθών και συντάξεων.
«Ο κατώτατος μισθός δε θα πέσει»
Βέβαιος ότι ο κατώτατος μισθός δε θα πέσει κάτω από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα εμφανίστηκε ο Ν. Παναγιωτόπουλος. Όπως σημείωσε, το ύψος του κατώτατου μισθού θα είναι προϊόν νομοθετήματος του Υπουργού Εργασίας, όμως δεν θα είναι μία αυθαίρετη απόφαση του, θα προηγείται κοινωνικός διάλογος.
Το ζήτημα είναι, αυτός ο κατώτατος μισθός να ισχύσει για τους περισσότερους εργαζόμενους. Έχουμε φτάσει να αποκλίνουμε από την καταβολή ακόμη και αυτού του κατώτατου μισθού, ιδίως για τους νεοπροσλαμβανόμενους, τόνισε ο κ Παναγιωτόπουλος.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να περάσουμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, δήλωσε ο κ Παναγιωτόπουλος.
Όπως πρόσθεσε, μέχρι να συμβεί αυτό το Υπουργείο Εργασίας θα επιχειρήσει να δώσει κάποιες ενέσεις απασχόλησης. Πολύς κόσμος, είπε, θα ήταν ευχαριστημένος με μία θέση εργασίας με ασφάλεια και μισθό ύψους 586 ευρώ.
Παραδέχθηκε την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και τόνισε ότι εξαιτίας αυτού δεν μπορεί να προλάβει όλα αυτά τα προβλήματα που προκύπτουν στην αγορά εργασίας. Υπενθύμισε ότι για να ενισχυθεί το έργο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχει ενταχθεί σε αυτό η Οικονομική Αστυνομία.
Τόνισε δε ότι υπάρχουν προσφερόμενες θέσεις απασχόλησης οι οποίες, όμως δεν προτιμώνται από τους έλληνες εργαζόμενοι, ενώ έφερε ως παράδειγμα τους παραγωγούς καρπουζιού στη Μανωλάδα που προσέφεραν 4000 θέσεις εργασίας για να προσέλθουν μόλις 10 ενδιαφερόμενοι.
Σχολιάζοντας το καθεστώς των mini jobs αναγνώρισε ότι δημιουργεί κάστα των εργαζόμενων - πτωχών, που μετά βίας τα φέρνουν βόλτα ενώ είπε ότι το θετικό στοιχείο τους είναι σε συνθήκες ακραίες ύφεσης, το κράτος μπορεί με αυτό τον τρόπο να συνδέσει τα προσόντα των εργαζόμενων με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας.
«Γίνεται προσπάθεια ομαλοποίησης των στρεβλώσεων στις συντάξεις»
Το 80% των συνταξιούχων στην Ελλάδα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και λαμβάνουν πολύ λιγότερη σύνταξη από το μέσο όρο των 915 ευρώ, δήλωσε σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις Τόμσεν ο πρώην Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ανισσοροπίες και στρεβλώσεις μεταξύ των λίγων που πήραν πολλά στη συνταξιοδότησή τους και στους πολλούς που παίρνουν ψίχουλα και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να εξομαλύνει αυτές τις στρεβλώσεις που διαπιστώνονται ανάμεσα στους συνταξιούχους.
Απέκλεισε, βέβαια το ενδεχόμενο οποιασδήποτε αύξησης των συντάξεων στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των ανισοτήτων που διαπιστώνει το Υπουργείο Εργασίας καθώς, όπως είπε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε σοβαρή δημοσιονομική επίπτωση.
Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των συντάξεων αλλά και θέμα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.
Ακούστε τη συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Παναγιωτόπουλου εδώ: