Συνάντηση Βρούτση-Μαλόζ για την ανεργία
H κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και οι τρόποι συντονισμού των προσπαθειών για την προώθηση των θεσμικών δράσεων και την ενίσχυση των χρηματοδοτικών πόρων που θα διατεθούν στις πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας, συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννη Βρούτση, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) κ. Ανρί Μαλόζ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου καθώς και ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (Ο.Κ.Ε) κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος.
«Δεν πρέπει να δεχθούμε την έννοια της χαμένης γενιάς. Η ανεργία των νέων, που δεν είναι απλά ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις, είναι κύρια προτεραιότητα της προεδρίας μας» ανέφερε ο κ. Μαλόζ κατά τη διάρκεια τη συνάντησης. Όπως τόνισε, «η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή θα υποβάλλει πρόταση προς τα Ευρωπαϊκά όργανα που θα συγκροτείται σε τέσσερις άξονες:
1) Την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου,
2) την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών,
3) την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και
4) την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Ο υπουργός Εργασίας με δήλωσή του ανέφερε ότι για τον ίδιο προσωπικά αλλά και για την κυβέρνηση γενικότερα, το ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας αποτελεί μείζονα και πρωταρχική προτεραιότητα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Βρούτσης, «είναι θετικό που τους τελευταίους μήνες υπάρχει ιδιαίτερη κινητοποίηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της ανεργίας. Είναι πλέον κατανοητό απ' όλους ότι οι προσπάθειες για την δημοσιονομική προσαρμογή κινδυνεύουν να υπονομευθούν από τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μαλόζ για τις πρωτοβουλίες της ΕΟΚΕ. Είναι γνωστή άλλωστε, μέσα από τις προηγούμενες πολιτικές του δράσεις, η θετική στάση του ως προς τη χώρα μας. Θα ήθελα επίσης να τον διαβεβαιώσω ότι, στην Ελλάδα, παρ' όλες τις δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες, διατηρήσαμε και σεβαστήκαμε τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων και τον κοινωνικό διάλογο.
Για μας ο κοινωνικός διάλογος δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά είναι κάτι που υλοποιούμε στην πράξη, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση ανατέθηκε στην Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Στόχος μας μέσα από αυτή τη συνεργασία και τον κοινωνικό διάλογο είναι να διατηρήσουμε την ισορροπία στην αγορά εργασίας και με κοινωνική συνεννόηση να προωθήσουμε δράσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του επώδυνου φαινομένου της ανεργίας. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία με την ΕΟΚΕ και περιμένουμε τις θετικές εξελίξεις από το συνέδριό της που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα τον Νοέμβριο».