Προεδρικοί εναντίον αριστερού ρεύματος με φόντο τον έλεγχο του ΣΥΡΙΖΑ
Η απόφαση για κατάργηση των συνιστωσών συναντά αντιδράσεις με το αριστερό ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να διαφοροποιείται σε μία σειρά από ζητήματα.
Μέσα σε πέντε μέρες, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ενιαία ταυτότητα, ισορροπώντας ανάμεσα σε όσους ζητούν στην προώθηση του προς το κέντρο και σε εκείνους που επιδιώκουν μεγαλύτερη ριζοσπαστικότητα της δράσης των αριστερών δυνάμεων.
Σε ότι αφορά τον έλεγχο των 3.500 συνέδρων, η ομάδα που ακολουθεί τον Αλέξη Τσίπρα, ελέγχει το 70% όσων δώσουν το παρόν, ενώ η ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη συσπειρώνει το 27%.
Ο 62χρονος μαθηματικός που αποτέλεσε εκ των βασικών υποστηρικτών της ανόδου του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος, έχει χαράξει αριστερή πορεία κατηγορώντας την ηγεσία για στρογγυλοποίηση των θέσεων που διαχρονικά εξέφραζε η Αριστερά. Κυρίαρχο ρόλο στις ζυμώσεις έχει ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος διαφωνεί με τη διάλυση των συνιστωσών και δεν αποκλείεται να διατηρήσει σκληρή στάση στις επερχόμενες αλλαγές.
Τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου πάντως σταχυολογούνται σε έξι, τα τρία εκ των οποίων δεν άπτονται της κεντρικής πολιτικής σκηνής αλλά εντάσσονται στα ζητήματα λειτουργίας του νέου σχηματισμού.
Κυρίαρχο θέμα του συνεδρίου αποτελεί η στάση απέναντι στο Μνημόνιο, η οποία έχει περάσει από διάφορα κύματα και είναι προμετωπίδα της ομάδας Λαφαζάνη, η οποία ζητά τη ρήξη με την τρόικα και το πρόγραμμα των δανειστών μας.
Μείζον επίσης ζήτημα αποτελεί η στάση απέναντι στο ευρώ, καθώς η ηγετική ομάδα έχει εμφανίσει διγλωσσία, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στο αριστερό ρεύμα που ζητά ανοιχτά την αποχώρηση από την ευρωζώνη μαζί με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Κουμουνδούρου απέναντι στις συμμαχίες με άλλα αντιμνημονιακά κόμματα.
Στο επίπεδο των εσωκομματικών ζητημάτων, το ζήτημα των συνιστωσών αποτελεί την κορωνίδα με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά την άμεση διάλυση τους και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα μελών και όχι τάσεων. Θεωνάς, Νταβανέλος αλλά και Γλέζος έχουν δηλώσει την αντίθεση τους στην απόφαση της ηγεσίας και όπως τονίζουν είναι διατεθειμένοι να μην κάνουν πίσω.
Στο ίδιο επίπεδο αντιπαράθεσης εντάσσεται και η πρόταση να εκλέγεται ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο, με την ομάδα Λαφαζάνη να φοβάται πως θα μετατραπεί το κόμμα σε αρχηγικό μόρφωμα που θα περιορίσει την εσωκομματική δημοκρατία.
Συμπερασματικά, από το απόγευμα της Τετάρτης ξεκινά στο Φάληρο η αναδιαμόρφωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την προσπάθεια για την ενιαία ταυτότητα που απαιτεί η κυβερνητική προοπτική να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση.
Η διάθεση του Αλέξη Τσίπρα για αλλαγές και ομογενοποίηση αναμένεται εύκολα ή δύσκολα να επικρατήσει, το μείζον ωστόσο είναι τι θα συμβεί με τα απόνερα το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. Ήδη πάντως ορισμένες συνιστώσες όπως η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά έχουν ανοίξει καλού κακού διάλογο με τον Αλέκο Αλαβάνο.