Φ. Γεννηματά: Δεν επιδιώκεται εκκαθάριση της ΕΑΒ αλλά ανασύνθεση
Νωρίτερα, η τέως γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για σκόπιμη προγραμματισμένη φθορά της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ, και την προώθηση από την κυβέρνηση σχεδίου συρρίκνωσης της, εν λειτουργία.
Η κ. Γεννηματά απέκρουσε τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για λανθασμένες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί και τόνισε ότι, τόσο με την εκφρασμένη άποψη του πρωθυπουργού όσο και της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας.
«Αυτό τον καιρό, προωθείται η συρρίκνωση και η εκκαθάριση εν λειτουργία της Αμυντικής Βιομηχανίας. Το αποτέλεσμα θα είναι 2.600 άτομα να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των απολύσεων. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι ο αδύναμος κρίκος. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο σχέδιο αυτό» υπογράμμισε, νωρίτερα, η κ. Παπαρήγα, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα που όμως, όπως είπε, χρειάζεται άλλη στρατηγική για να αντιμετωπιστούν.
«Είναι γεγονός ότι στον δημόσιο διάλογο διαμορφώθηκε η εντύπωση ότι πρόκειται να κλείσουμε τα αμυντικά συστήματα. Μετά όμως και από την εκφρασμένη άποψη του πρωθυπουργού αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν κλείνουν. Αντίθετα, οδηγούμαστε στην εν λειτουργία ανασυγκρότησή τους» απάντησε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Συμφωνώ ότι είναι αυτονόητος ο ρόλος τους για τη λειτουργία και την επιχειρησιακή ετοιμότητα τους, η αναδιάρθρωση τους όμως είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους».
«Συμφωνήσαμε με το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν τίθεται σε εκκαθάριση η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, αλλά η εν λειτουργία ανασύνθεσή της» συνέχισε η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, τονίζοντας ότι «έχουμε τη στήριξη του συνόλου της κοινωνίας, που θέλει παράλληλα και ξεκάθαρη δημοσιονομική διαχείριση».
«Ανεξάρτητα από τη φημολογία για εκκαθάριση της ΕΑΣ, το νέο κυβερνητικό σχήμα το ξεκαθάρισε και δεν υπάρχει θέμα παρανόησης» επισήμανε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Προχωρήσαμε στον διορισμό της νέας διοίκησης η οποία, τις επόμενες μέρες θα περάσει και από τη Βουλή. Η νέα διοίκηση πρέπει να συνεργαστεί με τους εργαζόμενους για να γίνει συμφωνία μαζί τους. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε σχέση με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία, για να ετοιμάσουμε συγκροτημένα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της. Πολύ σύντομα, ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος θα ενημερώσει και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για όλα τα θέματα».
«Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι αυτά που είπατε μπορούν να δεσμεύσουν την κυβέρνηση» αντέτεινε, από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα. Παράλληλα, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, σημείωσε ότι από τη στιγμή που έχει επιβληθεί μεγάλο πρόστιμο στη χώρα μας για τα αμυντικά συστήματα, καθώς η ΕΕ δεν δέχεται τις κρατικές επιχορηγήσεις, δεν πρόκειται να δεχθεί και άλλη λύση. «Η καταβαράθρωση της αμυντικής βιομηχανίας δεν γίνεται τώρα. Από το 2006, οι δημόσιες δαπάνες ήταν δυο φορές πάνω. Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα σε αγορά εξοπλιστικών. Η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη προσαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ. Τα αμυντικά συστήματα της χώρας έχουν, χρόνια τώρα, υποστεί μια προγραμματισμένη φθορά, που απορρέει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μιλά για ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και απαγορεύει στα κράτη- μέλη να χρηματοδοτούν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία» υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα.
«Κατανοώ την αγωνία σας, γνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν και για αυτό είμαι προσεκτική σε αυτά που λέω. Αναφέρθηκα σε δεδομένα, όχι εξαγγελίες. Αναφέρθηκα στη βούλησή μας. Έχουμε απαντήσει στην ΕΕ σε σχέση με την ΕΑΣ. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να περιμένουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απάντηση μας είναι απόλυτα τεκμηριωμένη» ανταπάντησε η κ. Γεννηματά.
Τέλος, η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας έχουν συκοφαντηθεί σε ότι αφορά τους μισθούς τους, σημειώνοντας ότι δεν ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ μεικτά ενώ κατέληξε λέγοντας:
«Δεν μπορεί καμία πολιτική δύναμη να επιθυμεί να κρατηθεί, σε αυτή συγκυρία, ένας φορέας, παθητικός. Δεν μπορούμε να έχουμε αμυντικές βιομηχανίες που θα παράγουν ελλείμματα. Τις θέλουμε, αλλά πρέπει να είναι βιώσιμες. Μαζί με τη διοίκηση και τους εργαζομένους τους, μπορούμε να πετύχουμε τον κρίσιμο αυτό στόχο. Γνωρίζω καλά ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα. Χρειαζόμαστε και τους εργαζόμενους και την διοίκηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο πλάι μας και να βοηθήσουν».