Τι θα επισημάνει στον Σαμαρά ο Μπάρακ Ομπάμα
Αποκατάσταση του διαύλου επικοινωνίας με τον αμερικανικό παράγοντα θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της σύντομης επαφής που θα έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα. Μια εβδομάδα πριν, το έδαφος θα προετοιμάσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Ουάσινγκτον.
Το κυρίαρχο ζήτημα που θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες αφορά στην προοπτική υπέρβασης της οικονομικής κρίσης και στη χώρας μας. Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, στο οποίο η χώρα μας έχει το χαρακτήρα του «πειραματόζωου» στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία εφαρμόζουν διάφορα μοντέλα ανακύκλωσης του κεφαλαίου. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται να διατυπωθεί στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά με εύληπτο, διπλωματικό αλλά σαφή τρόπο ότι η Ουάσινγκτον διαφωνεί με την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται από τον Οκτώβριο του 2009.
Πολιτικοί παρατηρητές εξηγούσαν ότι οι Αμερικανοί έχουν δώσει ήδη τα πρώτα μηνύματα όσων είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν με έναν Ευρωπαίο ηγέτη, στο πρόσωπο του οποίου φαίνεται να επιδεικνύει συμπάθεια και οικειότητα η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Στέητ Ντηπάρτμεντ έχει γίνει πλήρης ενημέρωση για την πολιτική δραστηριότητα του κ. Σαμαρά από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 έως σήμερα.
Λέγεται ότι κατά τη συνομιλία που θα έχει μπροστά στις κάμερες και τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος κ. Μπάρακ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας αναμένεται να τονίσει την επιμονή της κυβέρνησής του για ανάπτυξη ενώ δεν αποκλείεται να κάνει αναφορά στην επιτυχή, όπως χαρακτηρίσθηκε, ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας. Η διαμόρφωση υγειών συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο αποτελεί βασική μέριμνα για την Ουάσινγκτον, η οποία θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποκρουστεί κάθε κίνδυνος επιδείνωσης των χρηματοοικονομικών δεδομένων. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση πάντως κινούνται οι τελευταίες δηλώσεις και η συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επιθυμούσε διακαώς να συναντηθεί με τον κ. Ομπάμα. Ακόμη θυμούνται οι συνεργάτες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Τζων Κέρρυ την επιμονή που επεδείκνυε ο τότε Έλληνας ομόλογός του κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να κλειστεί το ραντεβού και να αναπτυχθεί διάλογος με ανοικτά χαρτιά.
Η ατζέντα
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα, η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε ότι θα τεθούν επί τάπητος «θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος». Σε δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως η επίσκεψη «θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας σήμερα -τις (δύο χώρες) συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα και η συμμαχία του NATO- και θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία». Η αμερικανική πλευρά μάλιστα, τονίζει πως θα συζητηθούν μεταξύ άλλων το Κυπριακό αλλά και οι εξελίξεις στη Συρία δίνοντας σαφή γεωπολιτικό ρόλο στη συνάντηση. Υπάρχει έντονο παρασκήνιο όσον αφορά στην ενημέρωση του πρωθυπουργού επ’ αυτών των ζητημάτων, αν και δεν φαίνεται να λειτουργεί με την απαιτούμενη ακρίβεια ο δίαυλος επικοινωνίας του με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στρατιωτικοί τονίζουν πως η Ουάσινγκτον περίμενε τις εξελίξεις στη ΔΕΠΑ πριν δώσει το πράσινο φως για την επίσκεψη Σαμαρά, καθώς θα ήθελε να γνωρίζει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αν θα προσφέρει στη Μόσχα ανοικτή δίοδο προς το νότο και με ποιας υφής ανταλλάγματα. Επίσης, θεωρείται πολύ σημαντική η επίσκεψη που θα κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε στη χώρα μας στις 18 Ιουλίου. Επί των αποτελεσμάτων και όσων συμφωνηθούν θα ανταλλαγούν ιδέες και προτάσεις.
Η Αθήνα μέχρι στιγμής κρατά χαμηλούς τόνους, ωστόσο είναι δεδομένη η προσδοκία όλων πως ο Μπάρακ Ομπάμα δεν αποκλείεται να προσφέρει στήριξη στην ελληνική οικονομία σε μία περίοδο που δείχνει να τη χρειάζεται καθώς και πιθανώς να μιλήσουν για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας και κατ' επέκταση την ΑΟΖ.
Τα αμερικανικά Μέσα πάντως, αναφέρθηκαν εκτενώς στην επίσκεψη Σαμαρά, με την “Washington Post” χαρακτηριστικά να τονίζει πως στη συνάντηση θα συζητηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις της χώρας μας. Υπενθυμίζεται ότι στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί στα τέλη Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Αμύνης σε προγραμματισμένο ταξίδι για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του.