Μ. Γιαννάκου: Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με ομοσπονδιακή δομή
Παραπέμποντας στην ιστορία της ΕΕ και επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε «αποτελεί ένα είδος πολέμου», η κ. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι η ΕΟΚ «ρίζωσε όταν συνειδητοποιήθηκε η ματαιότητα των συγκρούσεων». Κι επειδή «δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος που θα διασφαλίσει την ομαλή προσγείωση», είναι «η ανθρώπινη θέληση αυτή που μπορεί να κάνει εφικτό ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον», παρατήρησε.
Στην κρίση εμπιστοσύνης που συνοδεύει την οικονομική κρίση, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι «αν η δημοσιονομική προσαρμογή δεν συνδυαστεί με ανάπτυξη, θα καταλήξει μόνο σε λιτότητα, δηλαδή σε ανέχεια για μεγάλα στρώματα του πληθυσμού».
Το δημοκρατικό έλλειμμα, η απουσία μεγάλων ηγετών, η προώθηση αναποτελεσματικών πολιτικών, η διάχυση λαϊκίστικων προσεγγίσεων -σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση-, προκάλεσαν μια κρίση «χωρίς προηγούμενο» στην ΕΕ, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Ιωάννης Κασουλίδης. Η δοκιμασία αυτή βρήκε την ΕΕ χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά επίσης αποδυναμωμένη, καθώς οι ίδιοι πόροι στον κοινοτικό προϋπολογισμό δεν ξεπερνούν το 1% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Ο Λουξεμβούργιος ευρωβουλευτής Φράνκ Ένγκελ (του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος) μιλώντας σε εξαιρετικά ελληνικά παρατήρησε, είπε ότι «είναι σχεδόν θαύμα» που δεν έχουν εκδηλωθεί ριζοσπαστικά φαινόμενα στον απόηχο της κρίσης. «Σε τι περιμένουμε να πιστέψουν οι πολίτες, αν βλέπουν μπροστά τους μόνο λιτότητα, κρίση, προσωπικά αδιέξοδα; Η άνοδος της Χρυσής Αυγής δείχνει τον κίνδυνο», σημείωσε.