Παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα

-Ο πρώην υπουργός παραπέμπεται για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα-Την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει το 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο

Παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα
3'

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, δύο σε βαθμό κακουργήματος και ένα σε βαθμό πλημμελήματος αποφάσισε σε ψηφοφορία της η Ολομέλεια της Βουλής.

Τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος αφορούν την απιστία στην υπηρεσία και την παράβασης καθήκοντος, ενώ σε βαθμό πλημμελήματος παραπέμπεται για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου.

Σε σύνολο 283 παρόντων βουλευτών, βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια, 9 άκυρα και 5 λευκά. Για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου υπέρ ψήφισαν 166 βουλευτές, κατά 34 ενώ 67 βουλευτές δήλωσαν παρών. Για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές, κατά 42 ενώ 18 δήλωσαν παρών. Για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος υπέρ ψήφισαν 220, κατά 35 ενώ 11 δήλωσαν παρών.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει πλέον για τη βασιμότητα των τριών κατηγοριών που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου και εντός της εβδομάδας θα γίνει η κλήρωση από την Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύνθεση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου από τον κατάλογο που έχουν αποστείλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο 'Αρειος Πάγος.

Για προσχηματική διαδικασία, προειλημμένη απόφαση και κατασκευασμένο πόρισμα, έκανε λόγο στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αρνούμαι τις κατηγορίες απόλυτα και κατηγορηματικά είπε ο πρώην υπουργός.

«Δεν έχω αποκομίσει οποιοδήποτε οικονομικό όφελος, ούτε ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο», είπε ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας.

Παραλλήλισε, μάλιστα, την παραπομπή του με εκείνη του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, αλλά ακόμα και με εκείνη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία. «Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται, μετά από 25 χρόνια», είπε, ανατρέχοντας στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε πως αν δεν ήθελε να αξιοποιήσει τη λίστα, θα μπορούσε να μην την έχει ζητήσει από τις γαλλικές αρχές. Επικαλέστηκε δύο φορές την μαρτυρία του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να υπερασπιστεί την μη πρωτοκόλληση των στοιχείων, αλλά και τη δυνατότητα μη νομότυπης αξιοποίησής τους.

Παρ’ όλα αυτά, υποστήριξε ότι ο ίδιος έδωσε προς έρευνα αρχικά 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις στον Ι. Καπελέρη ως ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ τότε και όλα τα στοιχεία αργότερα στον διάδοχό του Ι. Διώτη, θυμίζοντας ότι δύο χρόνια μετά, οι μόνοι που έχουν ελεγχθεί από τη λίστα είναι οι συγγενείς του, ενώ με τα στοιχεία στα χέρια του επί εννέα μήνες, στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου επί συνολικά 17 μήνες και του ΣΔΟΕ επί εννέα μήνες μόνο επί της παρούσας κυβέρνησης, δεν έχουν εισπραχθεί χρήματα με βάση τις καταθέσεις όσων βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Αρνούμενος ότι αντέχει στη λογική το σενάριο ότι εκείνος αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα, θύμισε μεταξύ άλλων ότι το usb που συγκρίνεται με το νέο CD που ήρθε τον Δεκέμβριο του 2012 από τη Γαλλία, δεν είναι αυτό που έδωσε εκείνος στον κ. Διώτη. «Για όνομα του Θεού», είπε, «είναι δυνατόν ποτέ να κατηγορούμε κάποιον για πλαστογραφία χωρίς να του επιδεικνύουμε το πλαστό έγγραφο;».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στράφηκε και κατά του κ. Διώτη, θυμίζοντας ότι ενώ τρεις φορές είχε καταθέσει ότι παρέλαβε τα στοιχεία από τον ίδιο τον Ιούνιο του 2011, στην τελευταία κατάθεσή του υποστήριξε πως τα παρέλαβε τον Ιούλιο του ίδιου έτους, επιχειρώντας να περιορίσει την περίοδο ανάμειξής του, όταν είχαν γίνει πολλαπλά αντίγραφα του usb και επελέγη αυτή η τελευταία κατάθεσή του, γιατί «βόλευε» στην ενοχοποίησή του.

Διαβάστε επίσης:

Την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αποφάσισε η Βουλή

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή