Ώρα «μηδέν» για το πολυνομοσχέδιο
Εν μέσω σφοδρότατης αντιπαράθεσης που συνοδεύτηκε αρκετές φορές με βαρύτατες εκφράσεις και ύβρεις μεταξύ των βουλευτών, ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής κατά την οποία συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο-προϋπόθεση για την δόση των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το μηχανισμό EFSF.
Οι συνεχείς αλλαγές σε επιμέρους ρυθμίσεις έως την τελευταία στιγμή, μετά από «διαπραγμάτευση» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Η σημερινή μέρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εκτός των άλλων θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Ωστόσο δεν αναμένεται τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η κρίσιμη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα και ήδη στα κομματικά επιτελεία μετράνε «κουκιά». Στελέχη της Συγγρού και της Ιπποκράτους εκφράζουν πάντως αισιοδοξία ότι οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν τελικά το πολυνομοσχέδιο, έστω και με «βαριά» καρδιά.
Οι βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε μία σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούσε το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών. Απαλείφεται η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
Παράλληλα παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.
Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο της δημοτικής αστυνομίας, με αντικατάσταση των προεδρικών διαταγμάτων με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης στην Ελληνική Αστυνομία καθώς και η ρύθμιση των θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, η οποία προβλέπεται ότι θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους.
Εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία, για τους Δήμους που το επιθυμούν, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων Δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.
Τέλος στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Ένταση, «γαλλικά» και… «γουναράδικα»!
Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την ένταση μεταξύ των βουλευτών.
Τα αίματα άναψαν με την αίτηση αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση και η οποία τελικώς απορρίφθηκε.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας πήρε το λόγο για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν κάνει "έθιμο την κατάθεση ενστάσεων αντισυνταγματικότητας" με στόχο να μπλοκάρουν κάθε μεταρρύθμιση και εξυγίανση του δημοσίου βίου.
Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε ειδικότερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή τους να συναντηθούν με τους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος, το πρωί της Τρίτης, ξεκινώντας με πανό από το ίδιο το Κοινοβούλιο: "Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου. Αύριο θα τους φέρετε μέσα στη Βουλή" σχολίασε σε υψηλό τόνο.
Ανταπαντώντας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παρατήρησε πως "το πολυνομοσχέδιο μεταμορφώνει το καθεστώς σε δικτατορία" και κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης "να ορθώσουν το ανάστημά τους".
Στη συνέχεια, έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου και Σοφίας Σακοράφα.
Ο κ. Διαμαντόπουλος, θέλοντας να απαντήσει στις κατηγορίες του κ. Κουτσούμπα για το πανό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «είμαστε αυτοί που θα ενώσουμε ξανά αυτό τον κύκλο που έσπασε το σάπιο πολιτικό σας σύστημα. Από το λαό στη βουλή και ξανά στο λαό. Είμαστε έξω και ακούμε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσεις, δεν είναι στη λίστα Λαγκάρντ, δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού. Όλοι αυτοί μας λένε ότι δεν εκβιάζονται και είναι αποφασισμένοι για ρήξη και ανατροπή. Έχουν αυτή την αποφασιστικότητα που θα πει αυτό που έλεγε και ο Άρης Βελουχιώτης όταν πήγαινε με τους συντρόφους του για να απελευθερώσει τον τόπο: "Ραντεβού στα γουναράδικα"».
Η Σοφία Σακοράφα, χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο για τους ΟΤΑ «αποθέωση της άμεσης δικτατορίας», χαρακτήρισε την κυβέρνηση «συμμορία της καταστροφής» και θεώρησε πως είναι «καθήκον της να καταλογίσει προσωπικές ευθύνες» στους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο, Μητσοτάκη και Καψή.
«Με τέτοιες εκφράσεις, ορολογία και λεξιλόγιο θέλετε να προάγετε τον διάλογο εδώ μέσα; Δεν ξέρω αν είναι λαϊκισμός, ή ανοησία, αλλά είναι σίγουρα χυδαιότητα», απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου.
Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε όσους "καθύβρισαν το Κοινοβούλιο με συνθήματα εμφυλίου πολέμου" και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αποπέμψει την κ. Σακοράφα και τον κ. Διαμαντόπουλο.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα της Βουλής, μίλησε για "διασύνδεση κομμάτων με την τρομοκρατία".
Έντονο διάλογο είχαν επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιορδάνης Τζαμτζής και η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή. Η αρχή έγινε όταν η κ. Μακρή διέκοψε τον κ.Τζαμτζή που μιλούσε επί της αίτησης αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου.
"Κάτσε κάτω... εσύ διορίστηκες με το ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο και τώρα μιλάς;" είπε ο κ.Τζαμτζής. "Θα σας κρεμάσουμε όλους" ήταν η απάντηση της κ. Μακρή. Ο κ.Τζαμτζής συνέχισε την φραστική επίθεση στη βουλευτή η οποία είπε "τιμή μου να με βρίζουν προδότες", προκαλώντας την παρέμβαση του προεδρεύοντος, Γιάννη Τραγάκη.
Νωρίτερα, την έντονη διαμαρτυρία του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη προκάλεσε η απουσία των υπουργών Οικονομικών και Υγείας από την αίθουσα της Ολομέλειας. «Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή" τόνισε ο κ. Κακλαμάνης και σε έντονο ύφος αναρωτήθηκε που είναι ο υπουργός Οικονομικών για να απαντήσει, όταν τα 3/4 του πολυνομοσχεδίου αφορούν θέματα της αρμοδιότητάς του».