Κόντρα Γ. Στουρνάρα - Τσίπρα στη Βουλή

Αντιπαράθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Οικονομικών σημειώθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.

Κόντρα Γ. Στουρνάρα - Τσίπρα στη Βουλή
4'

«Ο δρόμος που έχετε επιλέξει, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή» τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάννη Στουρνάρα να απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, και με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε στη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κι εκείνοι που σας στηρίζουν με ψευτοδώρα, είναι εκείνοι που θα πάρουν όσα μπορούν από σας που έχουν του χεριού τους, μέχρι να έρθει μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία στη χώρα. Μην χαίρεστε για τα μικρά δωράκια που σας φέρνει ο κος Σόιμπλε. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες...».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε ότι «αποτελεί προσωρινό δώρο του κ. Σόιμπλε με αστερίσκο, θα παρθεί πίσω αν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή και τα κακά αποτελέσματα στα έσοδα. Αντί να παρουσιάζετε προσωρινά μέτρα και να ενοχοποιείτε τον κόσμο για την απόσυρση σε έξι μήνες, μονιμοποιείστε το 13% στην εστίαση, και ενισχύστε το ΣΔΟΕ και ελάτε σε συνεννόηση με τον κόσμο της εστίασης ώστε να έχει η μείωση άμεσο αντίκρισμα στον καταναλωτή και τους εργαζόμενους στην εστίαση».

Την πλήρη απογοήτευσή του από την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι δεν είπε τίποτα για τα προβλήματα της ευρωζώνης. «Δεν είπατε την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έπεσε έξω και τώρα προσαρμόζεται», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι τώρα η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και δανείζεται με 2%.

«Επενδύετε στο φόβο και την απαισιοδοξία», κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας και αναρωτήθηκε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Eurobank ότι αυξήθηκαν 8% οι εξαγωγές το πρώτο τετράμηνο του 2013. «Εμείς αυτή την πολιτική κάνουμε μέσα στη δύσκολη συγκυρία», είπε κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού» με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ακόμη ότι «προσπαθούμε όσους έχουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ να μην τους επιβαρύνουμε».

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός ανέφερε ότι «ένδειξη της πολιτικής που προσπαθείτε να κάνετε εσείς προσπάθησε να την κάνει η Κύπρος για ένα Σαββατοκύριακο», ενώ ρώτησε τον κ. Τσίπρα γιατί τον Μάιο του 2012 μετά τις εκλογές στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν εξέφρασε αντίρρηση για την αποπληρωμή του ομολόγου ιδιώτη το οποίο έληγε.

Ανταπαντώντας ο κ. Τσίπρας εξήγησε την αντίληψη του κόμματός του για το χρέος. Όπως είπε, χωρίς πολιτική λύση δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρέους, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα όχι ως ελληνικό, αλλά ως συστημικό, και διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση. Το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι να επιβιώσει ο λαός και όχι να πληρώνουμε ομόλογα, δάνεια, τοκογλύφους, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας την ανάγκη κοινωνικής συνοχής στη χώρα.

Απαντώντας στο επιχείρημα για αύξηση των εξαγωγών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει δημιουργική λογιστική. «Παραβλέπετε ότι έχετε πέσει σε όλα έξω και μιλάτε για αυξήσεις σε εξαγωγές» είπε.

«Εσείς δεν διεκδικείτε καν, δεν έχετε σχέδιο, το μόνο σας σχέδιο είναι το μνημόνιο, γι' αυτό πηγαίνετε από φιάσκο σε φιάσκο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Είστε του χεριού τους και γι' αυτό θα πάρουν ότι περισσότερο μπορούν τώρα που είστε εσείς».

«Μικροψυχία, ψεύδη, αοριστίες, βαθύ αντικοινοβουλευτισμό, φληναφήματα υπεράσπιση των πιο αντιδραστικών και παρωχημένων ιδεών και δομών» χαρακτηρίζουν τον λόγο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μία επιτυχία, η μείωση του ΦΠΑ, και δεν μπορούν να το ανεχθούν, να το χαρούν».

Υπερφαλαγγίζετε και την Χρυσή Αυγή, του απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή