Την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου ζήτησε ο Φ. Κουβέλης
Με εκφράσεις έντονης δυσφορίας απάντησε ο Φώτης Κουβέλης, στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ότι τα "οριζόντια" μέτρα και οι απολύσεις στις οποίες προβαίνει σήμερα η κυβέρνηση, οφείλονται εν πολλοίς στην αβελτηρία του Αντώνη Μανιτάκη να μην δρομολογήσει την διοικητική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας ενώ ζήτησε την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
"Μας καταλογίζετε ευθύνες για καθυστερήσεις. Ναι - όσο συμμετείχε η Δημοκρατική Αριστερά στην κυβέρνηση και όσο ήταν ο Αντώνης Μανιτάκης στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν πέρασε η πρόθεση της τρόικας να γράψει στα παλιά της παπούτσια το κράτος δικαίου και να μετατρέψει τις απολύσεις σε ενσάρκωση της διοικητικής μεταρρύθμισης", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια επί του πολυνομοσχεδίου.
Ζητώντας από την Βουλή την καταψήφιση του σχεδίου νόμου, κατηγόρησε τα κόμματα της κυβέρνησης ότι υπονομεύουν με την ακραία τους πολιτική, την ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και το Μνημόνιο.
"Με την αποδοχή των ανορθολογικών απαιτήσεων της τρόικας και τις σπασμωδικές αποφάσεις που λαμβάνετε, η χώρα δεν θα καταφέρει να φανεί συνεπής σε όσα συμφωνήσατε. Και αν τελικά καταφέρει να φανεί τυπικά συνεπής, επί της ουσίας θα έχει οδηγηθεί σε κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών μέσα από την αναστάτωση και τη μαζική αποθάρρυνση που προκαλείτε. Δεν γίνεται έτσι μεταρρύθμιση. Με την επιβολή ξαφνικού θανάτου υπηρεσιών, δεν βοηθάτε την αναδιοργάνωση του κράτους" ανέφερε ο κος Κουβέλης.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη "αλλαγής πολιτικών", "όχι για να ξηλωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής, ούτε για να διαγραφεί δήθεν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους με απόφαση της ελληνικής Βουλής, αλλά για να αλλάξουν τα μέτρα λιτότητας, να συνδεθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και τη δημιουργία ασπίδας κοινωνικής υποστήριξης. Μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στην πραγματική ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας. Μια άκαμπτη δογματική προσέγγιση, με αυταρχικές εκφάνσεις και πρακτικές, δεν συνιστά επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Δεν οδηγεί πουθενά η λογική της επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος με κάθε κόστος" ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ακόμη ο κ. Κουβέλης αφού ξεκαθάρισε πως ποτέ η ΔΗΜΑΡ δεν υποτίμησε τις διαπραγματευτικές δυσκολίες, τόνισε πως θεωρεί ωστόσο ότι είναι εφικτή μια διαφορετική διαπραγματευτική στάση από την κυβέρνηση. «Οι δανειστές πρέπει να έχουν απέναντί τους μία κυβέρνηση αποφασισμένη, με σχέδιο, με εναλλακτικές αντιπροτάσεις και κοστολογημένες προσεγγίσεις» ανέφερε. «Τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Δεν θα μπορούν να υποτιμούν το κράτος δικαίου, να ζητούν κοινωνικούς αυτοματισμούς και να μην διορθώνουν τα λάθη που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.