Στουρνάρας: Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός
Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην βασική του ομιλία στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου για τον νέο φορολογικό κώδικα, την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Ο κ. Στουρνάρας ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να διευκρινίσει εάν είναι "με τις υγιείες ευρωπαϊκές δυνάμεις ή τον Ρουμπινί", να καταθέσει αξιόπιστες κοστολογημένες προτάσεις και να αναλογιστεί τι θα γίνει μετά από ενδεχόμενη εφαρμογή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για προσωρινή στάση πληρωμών τόκων, που θα οδηγήσει - όπως υπολόγισε - στην έξοδο απ' το ευρώ και στη διακοπή των δόσεων που λαμβάνει η Ελλάδα με ευνοϊκό επιτόκιο 2%. Ορμώμενος δε, από λεκτικό ολίσθημα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του για το ύψος του ΦΠΑ στην εστίαση, παρατήρησε πως "έχω την εντύπωση πως δεν είστε σίγουρος για το ακριβές ποσοστό".
Σε κάθε περίπτωση, απαντώντας και σε επικρίσεις του Απόστολου Κακλαμάνη και του Φώτη Κουβέλη, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως "πολλοί προσπαθούν να διαψεύσουν την επιτυχή δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Το πρόγραμμα πάει μια χαρά και απόδειξη είναι ότι καταβάλλονται οι δόσεις. Σας θυμίζω ότι όταν αναλάβαμε πριν από ένα χρόνο, η χρηματοδότηση της χώρας είχε διακοπεί. Χρηματοδοτούμασταν με έντοκα γραμμάτια, με τεράστιο κόστος. Η Ελλάδα σήμερα χρηματοδοτείται με επιτόκιο κάτω από 2%. Στο δημοσιονομικό έλλειμμα έχουμε καλύψει τα 2/3 της προσπάθειας (δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ), ενώ στην ανταγωνιστικότητα έχουμε καλύψει κυριολεκτικά όλη την απώλεια, που είχαμε από την είσοδό μας στο ευρώ μέχρι το 2009 - περίπου 25%. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 το πρωτογενές έλλειμμα είναι μειωμένο κατά 55% σε σχέση με το 2012 και κατά 60% σε σχέση με τον στόχο. Σε επίπεδο δε, γενικής κυβέρνησης, το πρωτογενές έλλειμμα έχει περιοριστεί κατά 9,5 μονάδες από το 2009 μέχρι το 2012, ενώ για το 2013 προβλέπεται περαιτέρω μείωση ύψους 1,5%" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Μιλώντας για το ίδιο το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, σε συνδυασμό με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, διευρύνει την φορολογική βάση, εντάσσοντας ομάδες που μέχρι σήμερα φορολογούνταν ελλιπώς, μοιράζεται δίκαια η συνεισφορά των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, αντιμετωπίζεται ενιαία η φορολογική δραστηριότητα, απλοποιείται το σύστημα των αποσβέσεων, αναγνωρίζονται οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ως επαγγελματικές δαπάνες - κάτι που θα ευνοήσει την επιχειρηματικότητα.
Ο φόρος υπεραξίας αφορά μονάχα τα φυσικά πρόσωπα, λαμβάνεται υπόψη στη φορολόγηση η πηγή των εισοδημάτων, επεκτείνεται το αφορολόγητο από τις 5000 στις 9000 ευρώ, μειώνεται η φορολογία των εισοδημάτων μέχρι 25000 ευρώ από 52% σε 42%, αντιμετωπίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως μισθωτοί, στη φορολογία ενοικίων οι μικροϊδιοκτήτες επιβαρύνονται ελάχιστα. Τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, οι συντάξεις για πολιτικούς πρόσφυγες, οι συντάξεις αναπήρων πολέμου και στρατιωτικών με βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, απαλλάσσονται από τη φορολογία.
"Ειδικότερα για τις επενδύσεις, οι προτεινόμενες διατάξεις του Κώδικα θα συμπληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το μέρος που θα αφορά τη χορήγηση πρότυπων φορολογικών κινήτρων, όπως οι φορολογικές πριμοδοτήσεις για επενδύσεις, εκπτώσεις φόρου για επενδύσεις και επιτάχυνση των διενεργούμενων αποσβέσεων" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας.