Το πολυνομοσχέδιο πέρασε… Το επόμενο θα περάσει;
-Έντονο παρασκήνιο και αλλαγές στο παρά 5’ της ψηφοφορίας-Νόμος πλέον οι απολύσεις στο δημόσιο
Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής πέρασε τελικά, με 153 θετικές ψήφους, το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που ανοίγει τον κύκλο της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα.
Δεκαπέντε άρθρα του πολυνομοσχεδίου τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Κατά την ψηφοφορία, επί συνόλου 293 βουλευτών, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισαν μία πλειοψηφία 153 βουλευτών που υπερψήφισαν το σύνολο των άρθρων, με εξαίρεση τον Πάρι Κουκουλόπουλο, ο οποίος αποτελεί την πιο ηχηρή διαφωνία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το άρθρο 81 για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, προκαλώντας αναταράξεις σε Ιπποκράτους και Μαξίμου.
Εντύπωση και σχόλια προκάλεσαν οι απουσίες από την ψηφορορία του Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την κατάργηση ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης, αλλά και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.
Δικαιολογημένα απουσίαζε ο Δημήτρης Κυριαζίδης της ΝΔ, ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικό πρόβλημα.
Το παρασκήνιο
Πλούσιο παρασκήνιο συνόδευσε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου χθες το βράδυ στη βουλή.
Το «μασάζ» στους διαφωνούντες λίγο πριν την ψηφοφορία είναι χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατούσε στο Μαξίμου, ενώ οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής αποδεικνύουν το άγχος των υπουργών να περάσουν τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου – «σκούπα».
Οι σημαντικότερες απώλειες καταγράφηκαν στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ καθώς, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, όσο και το ιστορικό στέλεχος του Κινήματος και πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης αρνήθηκαν να στηρίξουν το πολυνομοσχέδιο.
Ο κ. Κουκουλόπουλος αρνήθηκε να ψηφίσει το άρθρο 81 για τη δημοτική αστυνομία. Μία επιλογή που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει την αντικατάστασή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, δεδομένου ότι θεσμικά αυτός δεν είθισται να διαφωνεί με την κομματική γραμμή.
Θέμα διαγραφής, πάντως, δεν φαίνεται να τίθεται, πολλώ δε μάλλον για τον απόντα από την ψηφοφορία Απόστολο Κακλαμάνη, που θεωρείται «άλλης βαρύτητας» για το κόμμα.
Ανησυχία για την επόμενη μέρα
Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή απέδειξε και στην πράξη ότι ο αριθμός των 155 είναι οριακός καθώς, δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που τόνιζαν πως «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε άλλα μέτρα».
Αποθέματα και εφεδρείες πλέον δεν υπάρχουν. Λοβέρδος και Αηδόνης ψήφισαν όχι, το ίδιο και ο Μίμης Ανδρουλάκης. Από τους πρώην γαλάζιους όχι ψήφισαν οι Νικολόπουλος, Σταυρογιάννης ενώ απείχε ο Γ. Κασαπίδης, που πολλοί έφερναν ένα βήμα πριν την επιστροφή στη Ν.Δ. Εμφανώς, λοιπόν, οι κοινοβουλευτικές εφεδρείες είναι μηδαμινές.
Η κυβέρνηση επίσης θα πρέπει να υπολογίσει πως οι βουλευτές θέλουν να επανεκλεγούν και επομένως σκέφτονται πώς θα μιλήσουν και πάλι στις περιφέρειές τους αν συνεχώς ψηφίζουν «βάρβαρα», αντιλαϊκά μέτρα.
Η πραγματικότητα για την κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως σκληρή, καθώς η εφαρμογή στην πράξη του πολυνομοσχεδίου είναι ακόμα πιο δύσκολη και από την ψηφοφορία.
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να βρει επιπλέον 12.500 υπαλλήλους προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα, άλλους 2.000 προς απόλυση και επιπλέον 11.000 που, το 2014, θα δουν επίσης την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο.
Επιπλέον, η λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δεν είναι πλέον ανεκτή ούτε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.