Το «στρατηγικό βάθος» του ΣΥΡΙΖΑ
Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να κάνει άνοιγμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου ήρθε για να αναδείξει ορισμένα στοιχεία για τη στρατηγική της Κουμουνδούρου.
Με αφορμή λοιπόν τις τοποθετήσεις περί φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο βουλευτής Καστοριάς Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και η βουλευτής Β’ Αθήνας Σοφία Σακοράφα χρησιμοποίησαν σκληρή φρασεολογία προκαλώντας αντιδράσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο 33χρονος βουλευτής έκανε επίκληση στην περίφημη φράση του Άρη Βελουχιώτη περί «αντάμωσης στα γουναράδικα», ενώ η Σ. Σακοράφα μίλησε για δοσίλογους και προδότες.
Η πρώτη ανάγνωση αυτής της κατάστασης, δείχνει ένα κόμμα με ασαφή προσανατολισμό και εγκλωβισμένο ανάμεσα στην ήπια στρατηγική του αρχηγού του και τη σκληρή στάση ορισμένων ακτιβιστών – βουλευτών του με πολωτικές απόψεις. Αν όμως παρατηρήσει κανείς τη γενικότερη στρατηγική που αναπτύσσει ο Αλέξης Τσίπρας τότε η ανάγνωση μπορεί να είναι διαφορετική.
Μέσα από το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον απέκτησε ξεκάθαρες θέσεις και μία ενιαία ταυτότητα που θα ολοκληρωθεί με την αυτοδιάλυση των τριών συνιστωσών που κέρδισαν λίγο χρόνο παραπάνω.
Τα χέρια συνεπώς του αρχηγού του λύθηκαν καθώς πλέον δε θα μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για ακραίες απόψεις κάποιας οργανωμένης συνιστώσας καθώς με το νέο καταστατικό αυτές δεν υπάρχουν. Μπορεί πλέον απελευθερωμένος από αυτό το βάρος που του κόστισε εκλογικά να κάνει άνοιγμα σε μεγαλύτερη μάζα της κοινωνίας και με την πρώτη παραφωνία στελέχους να τον διαγράψει, διαμορφώνοντας την εικόνα ενός αποφασιστικού ηγέτη που διαγράφει τους ακραίους.
Σε μία τέτοια περίπτωση, θα υπήρχε το ενδεχόμενο να προκληθούν αντιδράσεις από προερχόμενα από τις συνιστώσες στελέχη, ωστόσο φαίνεται πως η Κουμουνδούρου ακολουθεί ένα καλά μελετημένο σχέδιο πάνω σ’ αυτό το κομμάτι.
Από τη μία πλευρά ρίχνει σημαντικό βάρος στο κεντροαριστερό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να κερδίσει το μετριοπαθές κοινό αλλά από την άλλη βγάζει μπροστά «ελεγχόμενους» εσωκομματικά βουλευτές να μιλήσουν με σκληρή φρασεολογία επιδιώκοντας να πολώσουν το σκληρά ριζοσπαστικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί και τον πυρήνα του σήμερα. Και αν για το "συνήθη ύποπτο" Βαγγέλη Διαμαντόπουλο οι λεκτικές κόντρες είναι κάτι δεδομένο, δεν ισχύει το ίδιο για τη συνήθως ψύχραιμη Σοφία Σακοράφα, η οποία προφανώς είχε σχεδιάσει την ομιλία της περιλαμβάνοντας σε αυτή τις αναφορές περί "κατοχικού δοσιλογισμού".
Απώτερος σκοπός όμως της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να συνεχίσει να αλιεύει εκλογικά από τη δεξαμενή του παλαιού ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στον αριστερό χώρο, μην αφήνοντας κανένα χώρο στην προσπάθεια του Αλέκου Αλαβάνου.
Όλα αυτά βέβαια, εντάσσονται σε ένα καλά δουλεμένο στρατηγικό πλάνο, στη διαμόρφωση του οποίου έχουν ενταχθεί επικοινωνιολόγοι με μεγάλη εμπειρία, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πρωτοποριακή για κόμμα της Αριστεράς εικόνα που έβγαλε το συνέδριο.
Είναι χαρακτηριστικό, πως άνθρωποι που ξέρουν από επικοινωνία μιλούν για αμέτρητες ώρες media training που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άλλωστε στο πρόσφατο συνέδριο είχε σε απόσταση αναπνοής του, μέλος του επικοινωνιακού του επιτελείου. Η συγκεκριμένη κυρία μάλιστα, υποδείκνυε σε συγκεκριμένα σημεία στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τη στάση του προσώπου του. Το πλάνο της ζωντανής μετάδοσης μάλιστα, κατάφερε να την αποτυπώσει να κάθεται στο πάτωμα, στην πρώτη γραμμή του συνεδρίου. Φυσικά η παρουσία της δεν ενόχλησε κανένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που κάθονταν πέριξ, γεγονός που αποδεικνύει πως είχαν ενημερωθεί ή ήταν ήδη εξοικιωμένα με την παρουσία της στο χώρο.