«Σταματήστε κάθε συζήτηση για νέο κούρεμα»
Προς το τέλος του 2014 και εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όσα πρέπει και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ενδεχομένως να συζητηθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων για το δημόσιο χρέος και την παροχή νέας βοήθειας προς τη χώρα.
Αυτό δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος και νωρίτερα σήμερα είχε ζητήσει να σταματήσει η όποια συζήτηση την τρέχουσα περίοδο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν συζήτησαν για «νέα μέτρα το φθινόπωρο» και για το χρηματοδοτικό κενό. «Δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν», δήλωσε, προσθέτοντας, πάντως, ότι «οι αποφάσεις για το 4ο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της».
Επιπλέον, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες». Και επανέφερε το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπολείπονται πολλά, όπως, για παράδειγμα, στη δημόσια διοίκηση».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Εάν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία».
Ερωτηθείς ο κ. Σόιμπλε για το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου, μίλησε μεν «για συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή ιστορία με τη δικτατορία των ναζί του Χίτλερ», όμως, έσπευσε να προσθέσει ότι «πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Αλλά, αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το θέμα των επανορθώσεων που έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου. Με αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».
Σε νέα ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων, ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «δεν ρώτησα το τι συζήτησαν γιατί σέβομαι τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ο Γερμανός υπουργός απέφυγε και να αποκαλέσει τον κ. Τσίπρα με τον θεσμικό τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για «κάποιον από την αντιπολίτευση» και για τον «αρχηγό μιας πολιτικής ομάδας».
Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ της ηγεσίας των ελληνικών υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και των Γερμανών αξιωματούχων, συζητήθηκαν το πρόγραμμα δημοσιονομικών προσαρμογής της χώρας μας, η δημιουργία γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος στην Ελλάδα και το Μνημόνιο για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η γερμανική πλευρά θα στηρίξει το Επενδυτικό Ταμείο και με την παροχή τεχνογνωσίας από τη γερμανική τράπεζα KfW.
Ειδικά για την ίδρυση γερμανικής τράπεζας στην Ελλάδα, αυτό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις γερμανικές περιφερειακές τράπεζες (ένα είδος συνεταιριστικών τραπεζών) και θα χορηγούνται δάνεια στην ελληνική περιφέρεια, ισόποσα με το ύψος των καταθέσεων ανά περιφέρεια. Ήδη, ο πρόεδρος των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών, ο οποίος συνόδευε τον κ. Σόιμπλε, είχε εξαγγείλει, σε προηγούμενο ταξίδι του στην Ελλάδα, να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία με 5- 7 καταστήματα στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα.