Τι πήρε και τι έδωσε ο Σόιμπλε στην Αθήνα
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες», είπε ο Λαοκόων προειδοποιώντας τους Τρώες για το δώρο των Ελλήνων, τον Δούρειο Ίππο με τον οποίο κατάφεραν να
«ρίξουν» τελικά την Τροία.
Κάπως έτσι μεταφράζεται και η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος μπορεί να έφερε στις βαλίτσες του «δώρα» 100 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, ωστόσο η Ελλάδα μόνο να καθησυχάζει δεν μπορεί.
Ουσιαστικά, το γεράκι» της γερμανικής πολιτικής ήρθε στην Αθήνα με άδεια χέρια και με σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί περί του αντιθέτου εν τούτοις η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη του γερμανού πανίσχυρου υπουργού της Μέρκελ δεν προσέφερε κάτι χειροπιαστό για την Ελλάδα. «Προσαρμογή , προσαρμογή προσαρμογή», ήταν η μόνιμη ατάκα του κ. Σόιμπλε και από… «δώρα», άδεια κουτιά!
Ο Γερμανός υπουργός έδειξε τις προθέσεις του από την πρώτη ώρα που επισκέφθηκε την Ελλάδα, κάνοντας σαφές ότι δεν συζητά το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
“Nein” ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του κ. Σόιμπλε βάζοντας «φρένο» στη συζήτηση περί κουρέματος μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας» είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η χώρα μας θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει με τις διαρθρωτικές αλλαγές του προγράμματος. Άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο πρόγραμμα το 2014, όταν λήξει το υπάρχον μνημόνιο, επισημαίνοντας ωστόσο πως το ενδεχόμενο νέων μέτρων δεν τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών με τους κκ Σαμαρά και Στουρνάρα.
Ο κ. Σόιμπλε φρόντισε επίσης να «γλυκάνει» τους Έλληνες λέγοντας πως έχουν κάνει πολλές θυσίες. «Η Ελλάδα σημείωσε ουσιαστική, σημαντική πρόοδο. Από κοινού καταβάλλουμε προσπάθειες για να υπερκεράσουμε την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε σε καλό δρόμο. Βεβαίως υπολείπονται ακόμα πολλά, πρέπει να καταβληθούν ακόμη περισσότερες προσπάθειες».
Τι είπε για το κατοχικό δάνειο
Αν και τα όσα είπε ο κ. Σόιμπλε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων κρίνονται ως ασαφή και αόριστα, εντούτοις, για πρώτη φορά μέλος της γερμανικής κυβέρνησης μιλά ανοιχτά για τις γερμανικές θηριωδίες στην Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για συζήτηση του θέματος στο μέλλον.
Ουσιαστικά ο κ. Σόιμπλε επιχείρησε να «ξεγλιστρήσει» του θέματος δίνοντας απαντήσεις «ήξεις αφήξεις».
«Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ και ακόμη κι αν οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν πλέον αναμνήσεις από αυτή την εποχή, εγώ γεννήθηκα το 1942 και πρέπει να σας πω ότι ακόμη κι εγώ λίγα πράγματα θυμάμαι από εκείνη την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά η ευθύνη μας εξακολουθεί να υπάρχει» τόνισε ο Γερμανός υπουργός.
«Θα πρέπει πράγματι να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο. Όμως αυτό είναι τελείως ξεχωριστό από το θέμα των επανορθώσεων, το οποίο ρυθμίστηκε στη συνθήκη του Λονδίνου.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Κ. Παπούλια για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο Γερμανός υπουργός ήταν απαξιωτικός για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα δεν ανέφερε καν το όνομά του.
«Άκουσα ότι κάποιος από την αντιπολίτευση έγινε δεκτός και μίλησε για τις επανορθώσεις στην Ελλάδα. Κοιτάξτε, εγώ ποτέ δεν περίμενα ότι όταν θα έρθω εδώ θα παραλύσει η ζωή στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, με κάθε σεβασμό, έμαθα ότι ο επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα το τι συζήτησαν δε μου το είπαν. Και να μου το έλεγαν, σεβόμενος το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δε θα το σχολίαζα».
Αναπτυξιακό Ταμείο
Ο κ. Σόιμπλε και ο υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψαν μνημόνιο για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Επενδυτικού Ταμείου. Ο κ. Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα συμβάλλει με 100 εκατ. ευρώ από την KfW το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που θα σχηματισθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς, θα πρέπει να είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων στους μετόχους του.
Η σύσταση του Ταμείου, η έδρα του οποίου θα είναι στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου και σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της γερμανικής KfW τα ηνία του θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα Έλληνας καθώς -όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- "πρέπει να ξέρει την ελληνική πραγματικότητα".
Τα “ja” και τα “Nein”
Δύο «όχι» και δύο «ναι» είναι η αποτίμηση της επίσκεψης Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους και έδειξε ότι θεωρεί λήξαν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα το 2014 όταν και ολοκληρώνεται το υπάρχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και εμφανίστηκε ανοιχτός σε μία συζήτηση για το γερμανικό κατοχικό δάνειο.
Ο κ. Σόιμπλε λοιπόν δίνει «καρότο» 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και συνεχίζει το «μαστίγιο» αρνούμενος ουσιαστικά τις γερμανικές αποζημιώσεις ύψους 56 δισ. ευρώ!
Διαβάστε επίσης: