Νικολόπουλος: Μηνυτήρια αναφορά για μη είσπραξη εσόδων από φοροφυγάδες
Μηνυτήρια αναφορά για τη μη είσπραξη εσόδων από λίστες φοροφυγάδων, κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας και τέως Υφυπουργος Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Νίκος Νικολόπουλος.
Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά του κ. Νικολόπουλου:
«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,
Εκθέτω στην κρίση Σας τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά και αιτούμαι τα κατά το νόμο.
Στο υπ’ αριθμ. 65 Φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το ΧΩΝΙ» της Κυριακής 30 Ιουνίου 2013 και ειδικότερα στις σελ. 28-29 αυτής, δημοσιεύθηκε το τιτλοφορούμενο «150.000 ευρώ, μόνο, έχει μαζέψει ο “τσάρος” από τους φοροφυγάδες» άρθρο του συντάκτη Κωνσταντίνου Αγόρη.
Στο εν λόγω άρθρο περιγράφεται λεπτομερώς η απόδειξη της δεκαπεντάμηνης πλήρους αδυναμίας και -ύποπτα- παραλυτικής αδράνειας του υπουργείου Οικονομικών και του πολιτικού προϊσταμένου αυτού, Γιάννη Στουρνάρα, στην είσπραξη των οφειλομένων προς το ελληνικό Δημόσιο από τους Έλληνες μεγαλοφοροφυγάδες, που έχουν μεταφέρει, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αλλά και πριν από αυτήν, τεράστια ποσά καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού. Μια πολιτική επιλογή, η οποία αφήνει στο απυρόβλητο τους κύριους υπαίτιους της σημερινής κατάστασης και συνεχίζει να επιβαρύνει τους λοιπούς συμπολίτες μας.
Από τον Απρίλιο του 2012, οπότε και ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία 2010/24/ΕΕ με την ψήφιση του νόμου 4072/2010, το ελληνικό δημόσιο έχει τη δυνατότητα να ζητά τη συνδρομή άλλου κράτους – μέλους της ΕΕ στην είσπραξη των απαιτήσεών του, εφόσον διαπιστωθεί ότι σ' αυτό το κράτος ο οφειλέτης διαθέτει περιουσιακά στοιχεία προς είσπραξη.
Από το έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα Το ΧΩΝΙ αποδεικνύεται ότι από τότε και μέχρι και τις 18 Ιουνίου 2013 το υπουργείο οικονομικών έχει στείλει συνολικά μόνο 178 αιτήσεις συνδρομής. Όταν μόνο από τη μία λίστα που ερευνά το υπουργείο οικονομικών έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 13.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, που οι δηλώσεις τους δεν συνάδουν με τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη τον Οκτώβριο του 2012. Αργότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα το νούμερο μεγάλωσε και έγινε 13.500 Έλληνες. Άρα, το λογικό είναι το υπουργείο Οικονομικών μέχρι σήμερα να έχει στείλει τουλάχιστον 13.500 αιτήσεις προς τις τράπεζες του εξωτερικού προκειμένου να γίνει η αναγκαία διασταύρωση. Όμως έχει στείλει μόνο 178 αιτήσεις συνολικά!
Από αυτές τις 178 αιτήσεις, μόνο οι 55 αφορούν σε είσπραξη οφειλομένων. Το συνολικό ποσό που έχει εισπράξει μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο από αυτή τη διαδικασία των 15 μηνών δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ!
Το περιεχόμενο του ανωτέρω άρθρου έχει, κατά τα κρίσιμα αποσπάσματα, ως εξής:
«Μετά από τρία μνημόνια, εκατομμύρια οικονομικά εξαντλημένα νοικοκυριά, χιλιάδες αυτόχειρες και εκατοντάδες υπουργικές υποσχέσεις πως θα παταχθεί άμεσα η φοροδιαφυγή, η αλήθεια έρχεται για να συνταράξει. Το ελληνικό δημόσιο με μπροστάρη τον Γιάννη Στουρνάρα κατάφεραν, “αξιοποιώντας” σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που ενσωματώθηκε δεκαπέντε μήνες πριν στο ελληνικό δίκαιο, να εισπράξουν από τους φοροφειλέτες, που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, το... τρομερό ποσό των 150.000 ευρώ!
Καλά διαβάσατε! Μέσα σε έναν χρόνο, από την ημέρα που ενσωματώθηκε η οδηγία για συνεργασία των κρατών – μελών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το επιτελείο του τσάρου έδωσε... ρέστα!
Πόσες φόρες δεν ακούσατε τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Αντώνη Σαμαρά ή τον Βαγγέλη Βενιζέλο να μιλούν για μάχη με όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού; Να αναφέρονται με στόμφο στο “κυνήγι” που έχουν εξαπολύσει κατά των φοροφυγάδων που έστειλαν τα χρήματά τους έξω; Φευ... Απλά, κυνήγι μαγισσών!
Η αποκάλυψη από Το ΧΩΝΙ
Σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα Το ΧΩΝΙ, από τις δεκάδες λίστες υπόπτων φοροδιαφυγής που λένε ότι έχουν στα χέρια τους, μέχρι σήμερα έχουν ψάξει μόνο τους 178. Κι από αυτούς, για τους 117 το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει απλά πληροφορίες, για τους 55 έχει κάνει αίτημα είσπραξης οφειλομένων από ξένες τράπεζες και για τους έξι έκανε αιτήσεις κοινοποίησης. Όπως μας ενημέρωσε μάλιστα, μετά από πολυήμερη δημοσιογραφική έρευνα και συγκεκριμένα ερωτήματα, το αρμόδιο γραφείο Αμοιβαίας Συνδρομής στην Είσπραξη με άλλα Κράτη και Υπέρ Τρίτων “το ποσό που έχει εισπραχθεί ως σήμερα ανέρχεται περίπου στις 150.000 ευρώ”! Δηλαδή από κάθε έναν από τους 55 πήραμε κατά μέσο όρο τρεις χιλιάδες ευρώ! Μπράβο μας... Μεγάλη επιτυχία!
Βέβαια, τη μεγάλη... ευκαιρία την έβλεπαν οι κυβερνώντες από τον Απρίλιο του 2012, όταν με το νόμο 4072/2012 ενσωμάτωσαν στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία 2010/24/ΕΕ, που δίνει στο ελληνικό δημόσιο τη δυνατότητα να ζητάει τη συνδρομή άλλου κράτους – μέλους της ΕΕ στην είσπραξη απαιτήσεών του, εφόσον διαπιστωθεί ότι σε αυτό το κράτος ο οφειλέτες διαθέτει περιουσιακά στοιχεία προς είσπραξη. Και μην βιαστείτε να πείτε για τα εκτός Ένωσης κράτη, όπου επίσης κατευθύνονται μεγάλα κεφάλαια. Σε συνομιλία μας με στέλεχος του ανωτέρω γραφείου, που ανήκει στη Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (σσ: όπου προϊσταται ο γνωστός... τηλεστάρ Χάρης Θεοχάρης), “υπάρχει η δυνατότητα κατάρτισης διμερών συμβάσεων για συνδρομή σε είσπραξη”! Τώρα όσο είδατε εσείς συμβάσεις και χρήματα, άλλο τόσο είδαμε κι εμείς...
Τι να πρωτοθυμηθείς...
Το υπερ – όπλο, που μας παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να ενσωματώθηκε με νόμο και ο τελευταίος να ενεργοποιήθηκε με Υπουργική Απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών (κυβέρνηση Πικραμμένου) Γιώργου Ζανιά, παραμένει όμως παροπλισμένο. Εκεί που δεν γίνονται εκπτώσεις είναι οι... ριπές δηλώσεων περί άμεσης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που θα μπορούσε να αποτρέψει τη λήψη σειράς δημοσιονομικών μέτρων. Τι να πρωτοθυμηθούμε;
-Τις διαρροές Στουρνάρα, στην αρχή του έτους, πως στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει 25 χιλιάδες περιπτώσεις από μια λίστα με 54 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα που έβγαλαν μεγάλα ποσά καταθέσεων στο εξωτερικό (συνολικά 22 δις ευρώ) την τριετία 2009 – 2011 χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και πως από αυτά προσδοκάμε έσοδα 5 δισεκατομμυρίων;
-Τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, για το ίδιο θέμα τον περασμένο Οκτώβριο, πως από έλεγχο στη συγκεκριμένη λίστα έχει εντοπιστεί αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων για 13 χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα και πως θα κληθούν για εξηγήσεις και πρόστιμα;
-Τις φανφάρες πως δεν θα αφήσουν σε χλωρό κλαρί τους φοροδιαφεύγοντες της λίστα Λαγκάρντ και πως από αυτή τη διαδικασία το δημόσιο θα μπορούσε να εξοικονομήσει μέχρι και δέκα δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να "ελαφρύνει" το βαρύ πακέτο του Μνημονίου για τη διετία 2013-2014;
-Τις πληροφορίες που έδωσαν τον Φεβρουάριο του 2012 κυβερνητικές πηγές στην εφημερίδα Εξπρές, ότι τα δεκαέξι δισεκατομμύρια ευρώ που ανέφερε εκείνη την περίοδο ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή, ότι βγήκαν από τη χώρα την διετία 2010-2011, άνηκαν σε δημόσια πρόσωπα, πρώην βουλευτές κλπ; Για να δούμε, αλήθεια, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να βρούμε και αυτά τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό ΜΟΝΟ μέσα σε ΔΥΟ χρόνια τα δημόσια πρόσωπα;
-Την αποκάλυψη του διευθυντή της αμερικανικής οργάνωσης καταπολέμησης των παράνομων χρηματοπιστωτικών ροών Global Financial Integrity, Ράιμοντ Μπέικερ, στην Καθημερινή τον Σεπτέμβριο του 2012 πως κεφάλαια ύψους 207 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο, μέσω φοροδιαφυγής, χρηματισμού και άλλων μεθόδων, έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2003-2011; Ένα ποσό, που ισούται περίπου με το 100% του ελληνικού ΑΕΠ;
-Την εκτίμηση του οικονομολόγου Λεωνίδα Βατικιώτη (σε άρθρο του στο περιοδικό Επίκαιρα, Ιανουάριος 2012) πως τα χρήματα που είχαν “μεταναστεύσει” μέχρι εκείνη την περίοδο και “από το 2010 –όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την κρίση δημόσιου χρέους, σκορπώντας τον πανικό με δηλώσεις που παρομοίαζαν την Ελλάδα με «Τιτανικό»– υπολογίζονται κοντά στα 60 δις ευρώ”; Και πως σύμφωνα με τον ίδιο “τα χρήματα αυτά αντιπροσωπεύουν το 27% του ελληνικού ΑΕΠ και το 82% των χρημάτων που έχουμε ήδη λάβει από την τρόικα”;
Δρουν ανενόχλητοι εις βάρος της κοινωνίας
Θα μπορούσαμε να γράψουμε περισσότερα, αλλά δεν θέλουμε να σας εξοργίσουμε περισσότερο. Απ' ότι φαίνεται φορολογική δικαιοσύνη για το υπουργείο Οικονομικών του Γιάννη Στουρνάρα και του Χάρη Θεοχάρη είναι να ζητάς το χαράτσι από τον άνεργο, ενώ την ίδια ώρα επιτρέπεις σε μεγαλοοφειλέτες που έστειλαν την περιουσία τους στο εξωτερικό να την διατηρούν ανενόχλητα, “ξεχνώντας” να εφαρμόσεις ακόμη κι αυτά που ψήφισες. Ας μας εξηγήσουν οι κύριοι του οικονομικού επιτελείου για ποιο λόγο είναι σε λήθαργο οι υπηρεσίες! Για ποιο λόγο επιμένουν να απομυζούν τα... φοροθύματα, μην τολμώντας να... περιποιηθούν τους ευκίνητους μεγαλοφοροφυγάδες στο εξωτερικό».
Κύριε Εισαγγελεύ,
Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΧΩΝΙ», δημιουργούν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν τελεσθεί πράξεις, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα των Ελλήνων, παραβιάζουν κατάφωρα τους νόμους του κράτους και συνεπώς πρέπει να αναζητηθεί τάχιστα η ποινική ευθύνη, την οποία υπέχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Πολλώ δε μάλλον, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι, ήδη από το 2010, υπάρχει Ευρωπαϊκή Οδηγία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σημειώνεται, δε, ότι με το λαό της πατρίδας μας σκληρά δοκιμαζόμενο, σε μία πορεία με αβέβαιο μέλλον, τέτοιου είδους έκνομες παραλείψεις θεματοφυλάκων της δημόσιας περιουσίας και διαχειριστών αυτής, αποτελούν ένα ακόμα δείγμα της βάναυσης προσβολής των θυσιών, στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, ενώ θα πρέπει – και τούτο συνιστά υποχρέωση όλων μας – οι ενέργειες αυτές να αναδεικνύονται, οι υπαίτιοι αυτών να ανευρίσκονται και, τελικώς, να τιμωρούνται.
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,
Είναι, πράγματι, ολοένα αυξανόμενη η τραγικότητα της κατάστασης, την οποία βιώνουμε όλοι μας σ’ αυτήν τη χώρα.
Ύστατο καταφύγιο τούτη την έσχατη ώρα αποτελεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης. Ένας θεσμός πολλαπλώς βαλλόμενος. Ένας θεσμός ενοχλητικός σε εκείνους που έχουν συνηθίσει στην αυθαιρεσία και στο ανέλεγκτο αυτής.
Ως κατέχων την ανώτερη θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας της χώρας μας, είσθε πολλαπλώς ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να διασφαλίσετε την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία του πολίτη και την διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης.
Επειδή είναι απαραίτητη – ιδίως στην παρούσα συγκυρία – η εμπέδωση της εμπιστοσύνης του πολίτη και στις τρεις προβλεπόμενες εκ του Συντάγματός μας λειτουργίες, ήτοι – πρωτίστως – την Δικαστική, τη Νομοθετική και την Εκτελεστική.
Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».
Επειδή οι νόμοι του κράτους μας υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι να παραμένουν ανενεργοί ή όταν εφαρμόζονται, να εφαρμόζονται επιλεκτικώς ή μεροληπτικώς ή ιδιοτελώς.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Παρακαλώ για τις δικές Σας ενέργειες, προκειμένου να διερευνήσετε, αν συντρέχει περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων, αποκαθιστώντας, έτσι, τη νομιμότητα.
Αθήνα, 16.7.2013
Ο αναφέρων»