Νέα κόντρα στη Βουλή για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Ένταση και διαξιφισμοί επικράτησαν στη Βουλή κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας».

Η διαδικασία του κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η Επιτροπή αποφάσισε να συζητήσει ως κατεπείγον το νομοσχέδιο, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ και αποχώρησε η Χρυσή Αυγή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης ζήτησε το λόγο, όμως ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Σ. Αναστασιάδης δεν του τον έδωσε. «Έχετε διαλύσει την Βουλή. Έχετε επιβάλλει χούντα. Τι είναι αυτά. Είναι ντροπή», ακούσθηκε να φωνάζει ο Π. Λαφαζάνης που έκανε λόγο και για «δικτατορία».

Η ένταση οξύνθηκε με τον Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Θ. Μπούρα να παρεμβαίνει εκτός μικροφώνου και να φωνάζει ότι αυτά που κάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Απ. Βεσυρόπουλος δήλωσε ότι συμφωνεί με το κατεπείγον καθώς είναι προαπαιτούμενο για να πάρουμε την δόση.

Την επιμονή της κυβέρνηση να φέρνει επανειλημμένα κατεπείγοντα νομοσχέδια, επέκρινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γελαλής.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης, αν και κατανόησε τις επιφυλάξεις για τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου, αποδέχθηκε την διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί μετά από 5 ημέρες ψήφισης φορολογικού να έρθει νέο με κατεπείγουσα διαδικασία», σημείωσε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Χαϊκάλης.

«Η πάταξη φοροδιαφυγής δεν πρέπει να γίνετε με συνοπτικές διαδικασίες. Τορπιλίζει και υπονομεύει η κυβέρνηση την διαδικασία», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκης.

«Μα καλά, η κυβέρνηση δεν γνώριζε πριν πέντε ημέρες ότι θα έρθει και άλλο προαπαιτούμενο;», αναρωτήθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος που έκανε λόγο για «ειλημμένες αποφάσεις».

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος αποχώρησε από την συνεδρίαση καταγγέλλοντας, όπως είπε, την «αισχρή και αντιδημοκρατική απόφαση να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις».«Να χαίρεστε την δημοκρατία σας», είπε χαρακτηριστικά.