Βρούτσης: Εντατικοί έλεγχοι για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας
Συντονισμός και εντατικοποίηση των δράσεων για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, με την οριστικοποίηση των εστιασμένων ελέγχων σε τουριστικές περιοχές της χώρας αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας.
Στη σύσκεψη εκτός του υπουργού Γ. Βρούτση και του υφυπουργού Β. Κεγκέρογλου, συμμετείχαν ο διευθυντής της υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταξίαρχος κ. Βασίλειος Κοντογιάννης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Αννα Στρατινάκη το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, και η ΕΥΠΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ), παρουσιάστηκε το σχέδιο με τις περιοχές της χώρας όπου θα γίνουν οι στοχευμένοι έλεγχοι από 563 ελεγκτές το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης απασχόλησης και, γενικότερα, η αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και συνολικά για την κυβέρνηση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για εθνικό ζήτημα που συμβαδίζει με τις μείζονες δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας.
Γιατί πρέπει να καταλάβουν όλοι και, κυρίως, οι ίδιοι οι εργοδότες ότι με το να συμπεριφέρονται άνομα - είτε σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε είτε να αξιοποιούν καταχρηστικά το άλλοθι της κρίσης - υπονομεύουν εν τέλει την ίδια τη βιωσιμότητά τους, πριονίζουν το «κλαδί που κάθονται». Αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο «λογαριασμός» θα γυρίσει ξανά σε αυτούς, μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, της γενικής φορολογίας και της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών. Τελικά, όλοι και κυρίως οι εργοδότες πρέπει να κατανοήσουν ότι η έννοια του πατριωτισμού έχει σήμερα ένα νέο διευρυμένο περιεχόμενο, μια νέα διάσταση. Καθίσταται συνώνυμη της νομιμότητας και της συνέπειας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ενισχύουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών. Υπουργείο Εργασίας, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ και με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας, εντατικοποιούμε, συντονίζουμε τις δυνάμεις μας και τις ρίχνουμε στη μάχη.
Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι μόνο για περιπτώσεις αδήλωτης απασχόλησης, το α’ εξάμηνο του 2013 έχουν επιβληθεί 6.074 πράξεις επιβολής προστίμου συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.538 πράξεων επιβολής προστίμου συνολικού ύψους 5,6 εκατ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Παράλληλα, για πρώτη φορά, έχουμε προβεί στο κλείσιμο 28 επιχειρήσεων για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών. Με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα θα συνεχίσουμε, γιατί πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η λειτουργία της «ΕΡΓΑΝΗΣ», δηλαδή η ηλεκτρονική καταγραφή κάθε μεταβολής προσωπικού από τους εργοδότες όλης της χώρας, αποτελεί ένα πολύτιμο στρατηγικό εργαλείο για την καταπολέμηση της παραβατικότητας. Οι έλεγχοι της πολιτείας διεξάγονται πλέον αποτελεσματικά, στη βάση στοχευμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού και όχι «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν. Και οι εστιασμένοι αυτοί έλεγχοι αυξάνουν κατακόρυφα το ποσοστό συμμόρφωσης των εργοδοτών.
Η σημερινή συνάντηση έγινε για την οριστικοποίηση των εστιασμένων ελέγχων σε τουριστικές περιοχές της χώρας μας για το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος. Από 1η Αυγούστου 563 στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, της ΕΥΠΕΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας, με τη μορφή ενισχυμένων μικτών κλιμακίων, θα σαρώσουν τις επιλεγμένες περιοχές – που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα - κατά προτεραιότητα. Είναι προφανές ότι ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός και, σε κάθε περίπτωση, θα γίνουν κανονικά και οι προγραμματισμένοι έλεγχοι στα μεγάλα αστικά κέντρα».