«Τρέξιμο» των πειθαρχικών διαδικασιών προωθεί ο Κ. Μητσοτάκης
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος εντάσσεται στο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση του πειθαρχικού ελέγχου και της πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι «η ενίσχυση αυτή αποτελεί το βασικό «εργαλείο» για τη διαφάνεια και την εμπέδωση του αισθήματος εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη Δημόσια Διοίκηση. Επιπλέον, αποτελεί και ασφαλιστική δικλείδα δικαιοσύνης και αξιοκρατίας μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων».
Το ολοκληρωμένο αυτό σχέδιο κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:
1. Στην ενίσχυση και απρόσκοπτη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων με στόχο τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους και την κατά το δυνατόν ταχύτερη εξέταση και ολοκλήρωση των υποθέσεων.
2. Στην αντιμετώπιση του φαινομένου των αδικαιολογήτως απόντων με το συστηματικό έλεγχο της τήρησης του ωραρίου εργασίας σε όλο το Δημόσιο Τομέα και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασής του.
3. Στην επικαιροποίηση των ατομικών μητρώων των δημοσίων υπαλλήλων με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του φαινομένου των πλαστών δικαιολογητικών.
Ειδικότερα, η εγκύκλιος αφορά εκτός από την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών για τους δημοσίους υπαλλήλους και στην άρση πιθανόν αιτιών ακυρότητας αυτών των διαδικασιών.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της εγκυκλίου, τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια οφείλουν πλέον να αποστέλλουν στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο πλήρεις τους φακέλους των υποθέσεων, συνοδευόμενους και από κατάλογο περιεχομένων εγγράφων.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται, προχωρά η επικαιροποίηση των ατομικών φακέλων των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στον έλεγχο των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, ενώ με εντολή του υπουργείου συνεχίζονται οι επιτόπιοι έλεγχοι του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για την τήρηση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο και κατά συνέπεια τον εντοπισμό των χρονίως απουσιαζόντων υπαλλήλων.
Την ίδια ώρα επιταχύνονται και οι πειθαρχικές διαδικασίες και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους όπως και η έξοδος σε αυτοδίκαιη αργία για πειθαρχικούς λόγους.
Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι τον τελευταίο μήνα απολύθηκαν για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 104 δημόσιοι υπάλληλοι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό από τον Ιούλιο του 2012 σε 204, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιούλιος 2012 – Ιούλιος 2013) ανέρχονται σε 993.
Επιπλέον, το τελευταίο χρονικό διάστημα εξετάστηκαν στα Πειθαρχικά Συμβούλια περίπου 500 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 350 στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι υπόλοιπες 150 στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2013.
«Ο στόχος για ένα μικρότερο Δημόσιο Τομέα επιτυγχάνεται» υποστήριξε ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, είναι για έναν πιο υγιή και αποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα. Όχι, όμως, στα λόγια, αλλά στην πράξη», υπογράμμισε. «Εχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και συγκροτημένο βηματισμό, που ξεκινάει με την απομάκρυνση οποιουδήποτε υπαλλήλου διαπράττει αποδεδειγμένα σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Το οφείλουμε πρωτίστως στους έντιμους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους», πρόσθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.