Υπερψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Τόσο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, όσο και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, υπογράμμισαν πως το νομοσχέδιο τυγχάνει της συμφωνίας της πλειοψηφίας των ενδιαφερόμενων φορέων, όπως επίσης και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
«Οι στόχοι του υπουργείου Τουρισμού για το 2012 και το 2013 επιτεύχθηκαν», τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη, επικαλούμενη τα στοιχεία για αύξηση της τουριστικής κίνησης και των εισπράξεων. Μετά την "ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού στον παγκόσμιο τουριστικού χάρτη", για το 2014 τίθεται ως στόχος η μακροχρόνια ανάπτυξη: "να γίνει ο ελληνικός τουρισμός ανθεκτικός στις συγκυρίες, δυνατός στις κρίσεις, διαρκώς εξελισσόμενος".
Απέναντι στις παραπάνω διακηρύξεις, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εύνοια προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ξενοδόχων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επικαλέστηκαν και επιστολή 25 δημάρχων από την νησιωτική Ελλάδα, οι οποίοι εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, διακρίνοντας σε αυτό "τακτοποίηση παρανομιών" και προώθηση του "αποτυχημένου μοντέλου ευρείας οικοδόμησης τουριστικών κατοικιών" και καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων, την κατάργηση των περιορισμών που επέβαλλε το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του 2009 για τις τουριστικές δραστηριότητες στις περιοχές Natura.
«Δύο δήμοι που ρωτήσαμε δεν έχουν ιδέα για την υπογραφή τους. Τους υπόλοιπους, οι διατάξεις για τα σύγχρονα τουριστικά καταλύματα δεν τους αφορούν, αφού εφαρμόζονται μόνον σε νησιά με έκταση πάνω από 90 τετραγωνικά χιλιόμετρα», απάντησε η υπουργός Τουρισμού.
Η κα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως «το σχέδιο νόμου δεν χωροθετεί τους υποδοχείς, αλλά δεν τους απαγορεύει. Κάθε επένδυση θα εγκρίνεται με τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες χωρίς καμία έκπτωση» δήλωσε η υπουργός.