Τσίπρας:Η λύση είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους!
Μία συνέντευξη που θα συζητηθεί παραχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό RUSSIA24.
«Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής μιας σκληρής λιτότητας, το χρέος έχει εκτοξευθεί. Καταρχάς, πρέπει να σας πω ότι όλα τα χρήματα που έχουμε πάρει από την αρχή της σύναψης αυτής της δανειακής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ δεν πηγαίνουν για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Αλλά πηγαίνουν για να ξεπληρώσουν παλιότερα δάνεια. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει συνάψει ένα δάνειο το οποίο την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο, που βαραίνει ακόμα περισσότερο το χρέος της, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την πραγματική της οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στις επιπτώσεις της λιτότητας που έχει εφαρμοσθεί στην Ελλάδα τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία και επικαλέστηκε συγκεκριμένα στοιχεία: «Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής μιας σκληρής λιτότητας, το χρέος έχει εκτοξευθεί αντί να μειωθεί και έχει φτάσει στο 160% του ΑΕΠ, έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή έχουμε υποστεί μια συρρίκνωση που δεν έχει ξαναδεί η χώρα παρά μονάχα σε περίοδο πολέμου, και ταυτόχρονα έχει βαθύνει η κοινωνική ανθρωπιστική κρίση. Φανταστείτε μια χώρα όπου το 60% των νέων ανθρώπων είναι άνεργοι, όπου η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται σε συνθήκες φτώχειας και αντιμετωπίζει προβλήματα υποσιτισμού.
Αυτή η χωρά δεν μπορεί να αισθάνεται ότι έχει προοπτική, ότι έχει μέλλον. Γι αυτό λοιπόν εναντιωνόμαστε στη λιτότητα και διεκδικούμε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας που θα είναι βιώσιμη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους ίδιους τους δανειστές μας. Διότι αυτό το χρέος δε μπορούμε, δεν υπάρχει περίπτωση να το πληρώσουμε στο βαθμό που διαρκώς αυξάνεται αντί να μειώνεται.
Φιλοδοξούμε να γίνουμε η ήρεμη εκείνη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης.
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου έχουν εφαρμοστεί βάρβαρα νεοφιλελεύθερα προγράμματα έχει αλλάξει πλήρως, έχει αναδιαταχθεί πλήρως το κοινωνικό σκηνικό, το πολιτικό σκηνικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια δύναμη του 4%, σήμερα βρίσκεται στο 30% και διεκδικεί να γίνει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, να αποκτήσει την πλειοψηφία. Ανάλογες αναδιατάξεις υπάρχουν στην Ισπανία, την Πορτογαλία, στην Ιταλία, που έχουν μια γενικευμένη πολιτική κρίση.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια η αριστερά στην Ευρώπη βρέθηκε κατακερματισμένη, έχοντας και την ενοχή της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού. Όμως, η κρίση αυτή σηματοδοτεί την κατάρρευση του υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη και θα αναδείξει νέες δυνάμεις».
Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε όμως στο ρωσικό δίκτυο και για τις φιλοδοξίες του κόμματός στην πολιτική ζωή της χώρας και της Ευρώπης γενικότερα: «Εμείς στην Ελλάδα φιλοδοξούμε να γίνουμε η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης.
Και οι άλλες αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη μπορούν να έχουν μια ανάλογη πορεία και προοπτική. Στο βαθμό όμως που θα καταφέρουν να συνεργαστούν και να προτάξουν μια εναλλακτική λύση και για τις ίδιες τις χώρες στις οποίες αναφέρονται και για όλη την Ευρώπη. Γι' αυτό εμείς μιλάμε για την αναγκαία συμφωνία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνήσεις, θα σηματοδοτήσουν μια μεγάλη αλλαγή, μια μεγάλη ανατροπή για όλη την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή θα είναι δημοκρατική και βαθιά κοινωνική ή δεν θα υπάρξει, θα διαλυθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα σε ένα υπαρξιακό και ιστορικό αδιέξοδο, δεν έχει καμία σχέση η Ευρώπη των λαών που οραματίστηκαν πριν από πολλά χρόνια οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης με μια Ευρώπη που σήμερα γίνεται αυταρχική, γίνεται αντιδημοκρατική, γίνεται η Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών, με μια Ευρώπη που γίνεται -επιτρέψτε μου την έκφραση- γερμανική Ευρώπη.
Η Ευρώπη θα μπορέσει να ανοικοδομηθεί και να προχωρήσει μπροστά σε ένα δύσκολο πολυπολικό διεθνές περιβάλλον μόνο αν βαθύνει τη δημοκρατία της και την αλληλεγγύη της. Υπήρχε ένας έλληνας διανοητής που πριν από πολλά χρόνια έκανε κριτική στα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού, στην Σοβιετική Ένωση, κι έλεγε ότι ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δε θα υπάρχει.
Σήμερα μπορώ να παραφράσω αυτό το διανοητή και να πω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή θα είναι δημοκρατική και βαθιά κοινωνική ή δεν θα υπάρξει, θα διαλυθεί. Βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο: αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή, που δημιουργούν αντιθέσεις ανάμεσα στους λαούς, που δημιουργούν μια νέου τύπου ηγεμονία του πλεονασματικού Βορρά απέναντι στον ελλειμματικό Νότο, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα οδηγηθεί στη διάλυση. Εμείς είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα.
Αυτοί που σήμερα έχουν αντιευρωπαϊκή πολιτική είναι η κ. Μέρκελ και οι κυβερνήσεις εκείνες που ακολουθούν την πολιτική της αυστηρής λιτότητας. Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των λαών από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια».
Αν η ΕΕ συνεχίσει έτσι θα διαλυθεί!
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, για το μέλλον της ΕΕ, όπου κατά τον ίδιο εάν συνεχίσει έτσι τότε κινδυνεύει από διάλυση. «Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, και αυξάνεται το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού. Εμείς είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Αυτοί που σήμερα έχουν αντιευρωπαϊκή πολιτική είναι η κ. Μέρκελ και οι κυβερνήσεις εκείνες που ακολουθούν την πολιτική της αυστηρής λιτότητας.
Δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης, από τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης. Τη δεκαετία του 1930 η Ευρώπη οδηγήθηκε σε μια σύγκρουση που οδήγησε την ανθρωπότητα σε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ακριβώς επειδή ακολουθήθηκαν αυτές οι πολιτικές της σκληρής και βάναυσης λιτότητας που σήμερα ακολουθούνται στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία.
Κινδυνεύει η Ευρώπη από τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, από την άνοδο των νεοναζί και του φασισμού, που είναι κάτι που αμαυρώνει τη χώρα μου και την ιστορία του ελληνικού λαού, η οποία είναι μια ιστορία αγώνων απέναντι στον φασισμό, μια ιστορία και μια παράδοση κοινή με αυτή του ρώσικου λαού. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι είναι πολύ κρίσιμες οι εξελίξεις.
Εμείς είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, γι αυτό δε ζητάμε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Ζητάμε τη ριζική αλλαγή της ευρωζώνης κι οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των λαών από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, εμείς θεωρούμε όλες τις παραδόσεις των ευρωπαϊκών λαών το κοινό μας σπίτι, που πρέπει να το προστατεύσουμε.
Το όραμά μας για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι των λαών, δεν είναι η γερμανική Ευρώπη, είναι η κοινή Ευρώπη, το κοινό σπίτι όλων των λαών.
Κοιτάξτε, η ευρωζώνη είναι ίσως η μοναδική οικονομική οντότητα παγκοσμίως που ενώ έχει ένα κοινό νόμισμα χωρίς να έχει μια κεντρική τράπεζα που να μπορεί να προστατεύσει τις περιοχές τις οντότητας αυτής από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Φανταστείτε ότι ένα κρατίδιο της ρωσικής ομοσπονδίας δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις και η κεντρική τράπεζα δε μπορεί να το προστατεύσει, κι όχι μονάχα αυτό αλλά η ρωσική ομοσπονδία εν συνόλω απειλεί αυτό το κρατίδιο ότι αν δεν συμμορφωθεί σε παράλογα προγράμματα θα εκδιωχθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό συμβαίνει σήμερα με την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας λένε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε προγράμματα τα οποία είναι αδιέξοδα, το αναγνωρίζουν και αυτοί οι ίδιοι ότι είναι αδιέξοδα, κι ότι αν δεν τα ακολουθήσουμε θα μας διώξουν από το κοινό μας σπίτι.
Η δημοσιονομική ένωση βεβαίως είναι μια προοπτική η οποία θα μπορέσει να δώσει μέλλον στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όμως αν βασίζεται στη λογική της ηγεμονίας του πλεονασματικού Βορρά έναντι του ελλειμματικού Νότου, θα οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. Κι επαναλαμβάνω, το όραμά μας για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι των λαών, δεν είναι η γερμανική Ευρώπη, είναι η κοινή Ευρώπη, το κοινό σπίτι όλων των λαών».
Η λύση δεν είναι ξεπουλήσουμε ακόμα και την Ακρόπολη
Ολοκληρώνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας την συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα σε σχέση με το χρέος, προαναγγέλλοντας στην ουσία, επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και των όρων εξυπηρέτησής του, εφόσον το κόμμα του επιλεγεί στις επόμενες εκλογές να κυβερνήσει, όποτε και αν αυτές γίνουν.
«Η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε ότι έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα, η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη, αλλά η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, moratorium στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης. Μια τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Μια διεθνής διάσκεψη για το δημόσιο χρέος.
Νομίζω ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα που είχαν επισημανθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πραγματικά βιώνουμε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία, όπου η δημοκρατική εμβάθυνση της Ευρώπης είναι προαπαιτούμενο για την έξοδο από την κρίση. Και κυρίως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα οικονομικά προγράμματα της λιτότητας έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στον ασθενή από ότι η ίδια η ασθένεια.
Επιτρέψτε μου να σας δώσω μονάχα ορισμένα παραδείγματα που αφορούν τη χώρα μου. Όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους πριν από τρία χρόνια το χρέος μας ήταν στο 110% του ΑΕΠ. Σήμερα το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί στο 160% του ΑΕΠ. Και η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε ότι έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα, η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη, και σας το λέω ειλικρινά η Ακρόπολη δεν είναι για πούλημα, όσο κι αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να την πουλήσουν ακόμα κι αυτήν.
Η λύση δεν είναι να διαλύσουμε την κοινωνία και τους ανθρώπους της. Η λύση είναι να θυμηθούμε πώς αντιμετωπίστηκαν παρόμοιες κρίσιμες περιστάσεις πριν από πολλά χρόνια στην ίδια την Ευρώπη. Όταν για να στηθεί το οικονομικό θαύμα της μεταπολεμικής Γερμανίας, αποφασίστηκε σε μια Διεθνή Σύνοδο στο Λονδίνο η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, moratorium στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης. Πιστεύουμε λοιπόν ότι μια τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Μια διεθνής διάσκεψη για το δημόσιο χρέος. Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι αναγκαία για την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα είναι αναγκαία για την ευρωπαϊκή οικογένεια. Φανταστείτε μια νομισματική ένωση και μια ευρωπαϊκή ένωση που το νοτιοανατολικό άκρο της, με ότι αυτό σηματοδοτεί για την ιστορία, την κουλτούρα αυτής της χώρας, το ρόλο που έπαιξε στα διεθνή πράγματα, αποκοπεί, βγει έξω από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ξέρετε, στην πολιτική και στην ιστορία δεν είναι τα πάντα στατιστική, μαθηματικά και οικονομία, οικονομετρικές αναλύσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πάρα πολύ σημαντική ιστορία χιλιάδων χρόνων κι ο ελληνικός λαός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη ενάντια στην επέλαση του φασισμού στην Ευρώπη, έναν σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα. Και δεν μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα ενταγμένη μέσα στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια ως έναν παρία, ως μια χώρα αποικία χρέους στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.
Το όραμά μας λοιπόν δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά η αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ριζική αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη ώστε να καταστεί βιώσιμη, ώστε να έχει προοπτική και να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, σε αυτόν τον ταραγμένο, πολυπολικό κόσμο που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, με τις αναφλέξεις στην ευρύτερη περιοχή, στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου».