Ομιλία Καλαντζή στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας

Ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Καλαντζής, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, χαιρέτισε τις εργασίες του «23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας 2013» που συνδιοργανώνεται από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών και την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα, από τις 4-10 Αυγούστου.

Ομιλία Καλαντζή στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας
3'

Αναλυτικά, ο κ. Καλαντζής, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέφερε:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Εκλεκτοί κύριοι Καθηγητές,

Σας καλωσορίζω στην Αθήνα, που αναπτύχθηκε η Φιλοσοφία, ταυτόχρονα βέβαια με τη Μίλητο, μεταφέροντάς σας τον χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και των υπολοίπων μελών του ελληνικού κοινοβουλίου.

Σας καλωσορίζω στην Ακαδημία Πλάτωνος, σ' έναν χώρο που συνδέεται άμεσα με τη ζωή και την έρευνα της Φιλοσοφίας. Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 387 π.Χ., δηλαδή πριν από 2400 χρόνια και λειτούργησε για περισσότερα από 900 έτη, μέχρι που ο θρησκευτικός φανατισμός που κυριαρχούσε τότε οδήγησε στο κλείσιμό της.

Σήμερα που είμαι εδώ, δεν θα μπορούσα παρά να μην συνδέσω τη Φιλοσοφία με την Πολιτική. Η χωροταξική τους σύνδεση μεταφέρεται από την αρχαία Αθήνα στους χώρους διεξαγωγής του Συνεδρίου: -Ακαδημία Πλάτωνος, εδώ αναπτύχθηκε η δραστηριότητα των θεμελιωτών της Φιλοσοφίας – Πνύκα, εκεί αναπτύχθηκε η πολιτική δραστηριότητα των θεμελιωτών της Δημοκρατίας.

Η Φιλοσοφία και η Δημοκρατία αναδύθηκαν ταυτόχρονα στην αρχαία Ελλάδα και αυτό δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Υπάρχει εσωτερική σχέση, η οποία μεταφράζεται σε φιλοσοφικές και δημοκρατικές αναζητήσεις των ατόμων. Ο δημοκρατικός πολίτης φιλοσοφεί, αναζητά δηλαδή διανοητικά επιχειρήματα, βασίζεται στις αξίες και τα «πιστεύω» του, αποδεχόμενος παράλληλα την αμφισβήτηση που θα δεχθεί από τον συνομιλητή του.

Η ευχή του Πλάτωνα, να γινόταν οι πολιτικοί φιλόσοφοι και οι φιλόσοφοι πολιτικοί, σήμερα στην εποχή της τεχνολογίας, της στατιστικής και της μακροοικονομίας, είναι αναγκαία. Και αυτό γιατί επίκεντρο της σκέψης των φιλοσόφων είναι ο άνθρωπος. Επίκεντρο της σκέψης και της δράσης των πολιτικών πρέπει να είναι άνθρωπος. Μακάρι να γινόταν αυτό πράξη από εμάς κάθε φορά.
Οι οικονομικές πολιτικές, οι τεχνολογικές εξελίξεις, τα αναδυόμενα σχήματα διεθνούς και παγκόσμιας συνεργασίας έχουν την αυτονόητη σημασία τους, αλλά εν τέλει έχουν αξία μόνο όταν υπηρετούν τον άνθρωπο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη μοναδικότητα. Όταν αυτή η απλή αλήθεια των στοχαστών της Αρχαίας Ελλάδας ξεχνιέται, τότε η ανθρωπότητα κινδυνεύει να μπει σε περιπέτειες μισαλλοδοξίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης.

Κυρίες και Κύριοι,

Η φιλοσοφία στην Αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε ως θεωρία. Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής, που αποτελεί και το θέμα του Συνεδρίου, ενσαρκώθηκε από τον Πυθαγόρα και τον Σωκράτη. Στις διδασκαλίες τους υπάρχει το βιωματικό στοιχείο, η διανοητική δραστηριότητα, η πράξη που ξεκινά από φιλοσοφικό σκέπτεσθαι. Αυτό απαιτεί ψυχική μεταστροφή.

Ας το κρατήσουμε αυτό. Ας κάνουμε τη θεωρία πράξη. Κι εδώ πάλι η δημοκρατία, την οποία σήμερα έχω την τιμή να εκπροσωπώ, συνδέεται με τη φιλοσοφία και τους εκφραστές της.

Αξιότιμοι κύριοι καθηγητές,

Καλωσορίσατε στην Ελλάδα που αγωνίζεται και δημιουργεί προοπτικές για το μέλλον. Καλωσορίσατε στην Αθήνα, στον τόπο που αναπτύχθηκε η φιλοσοφική σκέψη. Καλωσορίσατε στη χώρα που γεννήθηκε –όχι μόνο ως όρος, αλλά κυρίως ως έννοια- η φιλοξενία.

Welcome to Athens! Welcome to Hellas!»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή