Παυλόπουλος: Η ΕΕ δεν δικαιούται να μας ζητάει τα ρέστα!

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι απέδωσε ο βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Προκόπης Παυλόπουλος για τις επικρίσεις που προέρχονται κυρίως από την ΕΕ αναφορικά με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στην χώρα μας, ενώ σε δηλώσεις που έκανε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, με αφορμή και τα γεγονότα στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, προχώρησε σε πλήθος αποκαλύψεων γύρω από το θέμα.

Παυλόπουλος: Η ΕΕ δεν δικαιούται να μας ζητάει τα ρέστα!
7'

Ο κ. Παυλόπουλος δεν περιορίστηκε καθόλου και ευθέως ανέδειξε τους βασικούς πυλώνες του προβλήματος όπως αυτό έχει εξελιχθεί σήμερα. Ο ένας πυλώνας του προβλήματος, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό είναι η μη τήρηση των συμφωνηθέντων με την ΕΕ από ελληνικής πλευράς την τριετή περίοδο των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου, όπου εγκαταλείφθηκαν εντελώς οι συμφωνίες, που μάλιστα χρηματοδοτούνταν από την ΕΕ, για κατασκευή 4 μεγάλων κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών σε Ριτσώνα, Δρέπανο και Β. Ελλάδα, παρά μόνο μία εβδομάδα πριν τις εκλογές του 2012, θυμήθηκε η κυβέρνηση άρον – άρον να ανοίξει την Αμυγδαλέζα.

Ο δεύτερος πυλώνας όμως του προβλήματος όπως ανέφερε με πλήθος στοιχείων ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι η μη τήρηση των όρων του Συμφώνου και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενώ είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής λαθρομεταναστών με Τουρκία, Πακιστάν κλπ. τελικά αδιαφόρησε, όπως επίσης αδιαφόρησε για την εξέλιξη του FRONTEX σε ένα συμπαγές Ευρωπαϊκό Σώμα που θα περιφρουρούσε τα θαλάσσια σύνορα, με αποτέλεσμα σήμερα ο θεσμός απλά να υπολειτουργεί.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Προκόπη Παυλόπουλου:

«Πρέπει να θυμηθούμε όχι μόνο ποιες είναι οι δικές μας υποχρεώσεις, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να θυμόμαστε όταν μας ζητούν τα ρέστα, ποιες είναι και οι υποχρεώσεις των εταίρων μας στα θέματα αυτά. Μην ξεχνάμε το εξής: Ύστερα από έναν αγώνα 3-4 ετών περίπου, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα και μέσα σε αυτό το Φόρουμ διαπραγμάτευσης, γιατί έτσι γίνεται στην ΕΕ, φτάσαμε στο σημείο, ώστε τον Οκτώβριο του 2008, συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου 2008 στο Παρίσι επί γαλλικής Προεδρίας να υπογραφθεί το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο».

«Είναι η δεύτερη πολιτική, μετά την οριζόντια ευρωπαϊκή πολιτική που υπογράφεται στην Ε.Ε. και είναι και πολιτική της Ε.Ε., που δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει κοινή πολιτική στα θέματα της μετανάστευσης. Ιδίως ενισχύει την νόμιμη και καταπολεμά την παράνομη μετανάστευση. Έγινε μία προσπάθεια πολύ σημαντική, ώστε τον Ιούνιο του 2009, σκεφτείτε τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2009, είχε έρθει μάλιστα εδώ και ο Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Ζακ Μπαρό και αφού καταδίκασε την Τουρκία, όταν είδε την κατάσταση στην Ελλάδα, ενέκρινε το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, που έπρεπε να πάρει η Ελλάδα. Ήταν η πρώτη φορά που παίρναμε χρήματα για θέματα μετανάστευσης».

«Για να θυμίσω και κάτι άλλο εν παρόδω, ότι υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας όσα χρόνια ήμουν εγώ, ήταν υπουργός τότε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών. Είχε τότε σφοδρότατες αντιρρήσεις η Γερμανία για την κοινή μεταναστευτική πολιτική, αλλά χάρη και στην συμπαράσταση των υπολοίπων χωρών του Νότου, που είχαμε το ίδιο πρόβλημα καταφέραμε να έχουμε αυτή την πολιτική. Η Γερμανία δεν ήθελε να ακούσει για κοινή μεταναστευτική πολιτική. Όταν εγώ έγινα Υπουργός Εσωτερικών και έθεσα για πρώτη φορά στην Ολλανδία το θέμα αυτό δεν υπήρχε από την Γερμανία όχι ανοιχτό παράθυρο, ούτε χαραμάδα για να έχουμε τέτοια πολιτική».

«Όταν μάλιστα, ο Υπουργός Εσωτερικών τότε της Γαλλίας ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, προς τιμήν του μου είπε ότι θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε οι χώρες του Νότου και έτσι το 2006 στην Αθήνα ξεκινήσαμε μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία την κοινή προσπάθεια, η οποία ανάγκασε τους Γερμανούς και τον κ. Σόιμπλε να αποδεχτεί το σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο υπογράφθηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2008. Εν πάσει περιπτώσει, αυτά είναι ιστορία».

«Σημασία έχει ότι η ΕΕ τότε, δηλαδή τον Ιούνιο του 2009 αποφάσισε ορισμένα πράγματα. Τότε σχεδίαζε να γίνουν 4 μεγάλα κέντρα λαθρομεταναστών τα οποία ενέκρινε η ΕΕ και θα τα χρηματοδοτούσε. Το ένα μάλιστα είχε αρχίσει στην Ριτσώνα να γίνεται και τα άλλα δύο στην Β. Ελλάδα και το τρίτο στο Δρέπανο της Αχαΐας. Αυτά όλα εγκαταλείφθηκαν, αμέσως όταν ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ουδέποτε έγινε έστω και ένα κέντρο λαθρομεταναστών όλα αυτά τα χρόνια. Αντιθέτως, 6-7 ημέρες πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012 αποφασίστηκε να φτιαχτεί αυτό που βλέπετε στην Αμυγδαλέζα, την εποχή εκείνη και μάλιστα, παρά την σφοδρή αντίδραση του Μάκη Βορίδη. Ο κ. Βορίδης εκείνη την εποχή ως υπουργός Υποδομών είχε εκφράσει σφοδρότατες αντιρρήσεις. Εν πάσει περιπτώσει έγινε αυτό που έγινε. Αυτό δείχνει από την μία πλευρά, ότι έχουμε και εμείς ευθύνη γιατί 3 ολόκληρα χρόνια οι κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου άφησαν αυτό το παράθυρο που είχε ανοίξει με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το άφησαν δίχως να το αξιοποιήσουν καθόλου».

«Τώρα ερχόμαστε να δούμε τι συμβαίνει από πλευράς ΕΕ, γιατί μας ζητάει τα ρέστα όπως η Επίτροπος κα. Μάαλστρομ που είχε έρθει πρόσφατα και μας ζητούσε τα ρέστα για την Αμυγδαλέζα. Όταν όμως έχουμε ένα Σύμφωνο, τουλάχιστον η ΕΕ έχει δύο σημαντικότατες υποχρεώσεις, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι σε όλες τις χώρες του Νότου, που είναι οι πρώτες πύλες εισόδου λαθρομεταναστών και κυρίως η Ελλάδα που φέρει και το μεγαλύτερο βάρος. Το πρώτο που έπρεπε να κάνει η ΕΕ, ήταν να υπογράψει η ίδια η ΕΕ συμφωνίες επανεισδοχής, γιατί η κάθε μία χώρα από μόνη της δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες πολιτικής πίεσης. Γιατί μην αυταπατόμαστε, εάν έρχεται ο λαθρομετανάστης, διαπιστώνεις από πού ήρθε και δεν υπάρχουν προϋποθέσεις παροχής ασύλου, αλλά δεν μπορείς να προχωρήσεις και δεν έχεις και συμφωνία επανεισδοχής, τότε δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο».

«Το από πού έρχεται είναι πολύ εύκολο να το βρεις, ειδικά όταν το 80 – 85% έρχεται από την Τουρκία. Θυμάμαι, ότι ο κ. Μπαρό τον Ιούνιου του 2009 είχε καταγγείλει ευθέως την Τουρκία από την Αλεξανδρούπολη και είχε πει, πως είναι αδιανόητο και πως αναλαμβάνει την ευθύνη και την πρωτοβουλία η ΕΕ να κάνει συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, γιατί ως γνωστόν η Τουρκία είχε υπογράψει το Σύμφωνο Παπανδρέου – Τζεμ, το οποίο αργότερα επί κυβερνήσεως Παπανδρέου έγινε ακόμα πιο ελαστικό και βεβαίως εάν δεν κάνει συμφωνία επανεισδοχής η ΕΕ με την Τουρκία, πράγμα που είχε αναλάβει να κάνει, τότε η Τουρκία θα μας συμπεριφέρεται όπως μας συμπεριφέρεται».

«Ο κ. Δένδιας έχει ξεκινήσει από την δική του πλευρά να κάνει αυτά που πρέπει, αλλά ο άνθρωπος έτσι τα βρήκε και αν είναι κάτι που τονίζω σε αυτή την κυβέρνηση είναι ότι δεν λέει τι βρήκε και τέλος πάντων ακόμα και αν έχουμε όλοι ευθύνη, δεν φέρουμε όλοι την ίδια ευθύνη. Και το άλλο που έχει ευθύνη η ΕΕ, αφού δεν προχώρησε σε συμφωνία με την Τουρκία, το Πακιστάν κλπ., το δεύτερο που έχει ευθύνη, που δεν έκανε και που επίσης αναφέρει ρητά το Σύμφωνο Μετανάστευσης, είναι ότι ο FRONTEX έχει ευθύνη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ, άρα και των δικών μας και μάλιστα ως σύνορα προβλέπονται τα σύνορα, όπως η κάθε χώρα της ΕΕ τα ορίζει και αυτό αναφέρεται στην παράγραφο 3».

«Έτσι γλιτώσαμε τις «γκρίζες ζώνες» του κ. Σημίτη και αυτό είναι άλλη μία μεγάλη επιτυχία επί Καραμανλή που υποκρύφθηκε. Πλέον όμως ο FRONTEX υπολειτουργεί. Και ενώ είναι εδώ ο FRONTEX δεν εξελίχθηκε όπως η Europol. Αν ο FRONTEX είχε αποκτήσει την διάσταση της Europol τώρα θα είχαμε καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας. Και τώρα έχουμε μία ΕΕ που μας ζητάει και στα οικονομικά να κάνουμε εσφαλμένα πράγματα αλλά και στην λαθρομετανάστευση, δύο βασικές υποχρεώσεις που είχε δεν της τηρεί. Και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλες τις χώρες του Νότου. Όπως τότε κάναμε συμμαχίες έτσι και τώρα πιστεύω πως ο Νίκος Δένδιας θα πράξει».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή