Απόσυρση της εγκυκλίου Μπραβάκου απαιτεί ο ιατρικός κόσμος
Του Λουκιανού Κάλλιμπαν
Την απόσυρση της εγκυκλίου που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ για τη δραστική ουσία αναμένει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στελέχη του οποίου έχουν από νωρίς το πρωί επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες ώστε να εκτονωθεί η κρίση που προκάλεσε η σπουδή που επέδειξε ο αντιπρόεδρος του οργανισμού κ. Νικόλαος Μπραβάκος.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης επιβεβαίωσε ότι από χθες το βράδυ παρατηρείται έντονη κινητικότητα ώστε να μην εφαρμοστεί η εγκύκλιος για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. «Αναμένουμε εξελίξεις στις επόμενες ώρες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ στο “Newsbomb.gr”.
Αν ωστόσο δεν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, ο κ. Πατούλης ήταν σαφής. «Αν δεν αποσυρθεί η εγκύκλιος Μπραβάκου, ο ιατρικός κόσμος θα αντιδράσει και θα καθορίσει τη στάση του συλλογικά και δυναμικά με γενικές συνελεύσεις. Δεν ζητούμε κάτι εξωπραγματικό αλλά να διορθωθεί μια αδέξια ενέργεια εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ. Σε κάθε δράση υπάρχει και αντίδραση, όταν διαταράσσεται η τάξη. Αιτούμαστε την απόσυρση της εγκυκλίου διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα αντιεπιστημονικό πολιτικό θέσφατο. Αυτή είναι η ευθύνη και το καθήκον μας απέναντι στον ασθενή», επισήμανε.
Στο θέμα παρενέβη πριν από λίγο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Σε ανακοίνωση που υπέγραψαν ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Βλασταράκος και ο γ.γ. κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος γίνεται έκκληση προς τους γιατρούς «να αναγράφουν μαζί με τη δραστική ουσία και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου στο οποίο έχουν εμπιστοσύνη, στα σχόλια της συνταγής και στο βιβλιάριο του ασθενούς».
Η ηγεσία του ΠΙΣ επισήμανε μάλιστα ότι οι γιατροί έχουν την ευθύνη της περίθαλψης των ασθενών. «Αυτό το δικαίωμα δεν το εκχωρούμε σε κανέναν τρίτο», σχολίασε.
Οι κ.κ. Βλασταράκος και Αλεξανδρόπουλος έκαναν μάλιστα μια σοβαρή καταγγελία. «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε κατόπιν υποδείξεων προσώπων που σχετίζονται με τους νόμους της αγοράς και όχι μόνο δημιουργεί προβλήματα στη δημόσια υγεία αλλά εκτός του ότι δεν ωφελεί, δεν εξυπηρετεί και τον σκοπό για τον οποίο υποτίθεται ότι εκδόθηκε», αποκάλυψαν.
Αναμένεται απόφαση του ΣτΕ
Στην υπόθεση παρενέβησαν και στελέχη της Ν.Δ. που χειρίστηκαν σημαντικά θέματα επί θεμάτων δημοσίας Υγείας. «Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντιδεοντολογική η σπουδή που επέδειξε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να θέσει εν ισχύ την εγκύκλιο 27213 για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με αναφορά της δραστικής ουσίας, την ώρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να τοποθετηθεί επί της αιτήσεως ακυρώσεως που έχει καταθέσει ο Ι.Σ.Α.» επισήμανε πολιτικός παράγοντας που έπαιξε σημαντικό ρόλο σε παλαιότερες κυβερνήσεις της Ν.Δ.
Διακεκριμένα μέλη του ιατρικού κόσμου υπογράμμισαν επίσης ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ισχύει η αρχή που αναφέρει ότι «κανένα φάρμακο δεν χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή», αυτή η αρχή δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί από μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα που αποτελεί ένα από τα παλιά μέλη της Ε.Ε. ενώ πολλά νεώτερα κράτη – μέλη του πρώην ανατολικού μπλοκ σέβονται, ενισχύουν και στηρίζουν την ιατρική ευθύνη για τη θεραπεία του ασθενούς.
Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η πολιτική ηγεσία έχει αυτή τη στιγμή την ευθύνη αλλά και το καθήκον να μην επιτρέψει σε όσους θα κερδίσουν από την «ασιατικοποίηση» της Υγείας εις βάρος των ασθενών και των γερόντων.
Διαβάστε επίσης: