Παπακωνσταντίνου στο BBC: Το ξέρω ότι με μισούν στην Ελλάδα!
Τόνισε, ότι δεν γνωρίζει ποιος αφαίρεσε τα ονόματα των τριών συγγενών του από τη λίστα, την οποία ο ίδιος είχε παραδώσει ακέραιη στο ΣΔΟΕ μετά από την αρχική παραπομπή των 20 ονομάτων των μεγαλύτερων φοροφυγάδων. «Αψηφά την κοινή λογική να έχω αφαιρέσει μόνο τρία ονόματα συγγενών μου», είπε συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός.
Αυτό που τόνισε όμως, είναι ότι το ερώτημα παραμένει, γιατί δε διερευνήθηκε το αντίγραφο του CD που παρέδωσε στο ΣΔΟΕ. Είπε ότι γίνεται σύγκριση της νέας λίστας από τη Γαλλία με τη λίστα του ΣΔΟΕ, η οποία δεν είναι όμως εκείνη που ο ίδιος είχε παραδώσει, όπως υποστηρίζει. Πρόσθεσε ότι πολλοί βουλευτές δεν πείστηκαν από την εξάμηνη διαδικασία για την παραπομπή του.
Στις ερωτήσεις για το χειρισμό του CD που είχε παραλάβει από τη Γαλλία, το οποίο αγνοείται, είπε ότι δεν το πρωτοκόλλησε διότι δεν το είχαν πρωτοκολλήσει ούτε οι Γάλλοι, εφόσον επρόκειτο για παράνομες πληροφορίες καθώς είχαν αποσπαστεί από τις ελβετικές αρχές.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ολόκληρη τη λίστα την παρέδωσε στο ΣΔΟΕ μήνες μετά τα πρώτα 20 ονόματα και ενώ ήταν ξεκάθαρο πως δε σημειωνόταν πρόοδος στις έρευνες. Σχολίασε ότι είναι καλό το ερώτημα αν αυτές οι έρευνες με βάση τα στοιχεία από τη λίστα Λαγκάρντ πραγματοποιούνταν. Όπως πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, είχε ζητήσει επανειλημμένα από το ΣΔΟΕ να προχωρήσει την έρευνα.
Ζήτησε να εξηγήσει κάποιος, γιατί δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν εισπραχθεί χρήματα από τους φοροφυγάδες της λίστας, προσθέτοντας ότι είναι ο μόνος υπουργός Οικονομικών που πήρε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.
«Καταλαβαίνω ότι η λίστα έχει γίνει σύμβολο της αδυναμίας ή της απροθυμίας του κράτους να πατάξει τη φοροδιαφυγή, αλλά λέω ότι αυτό είναι θεμελιωδώς άδικο», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξηγώντας ότι δεν έχει γίνει τίποτα ούτε στην περίπτωση της νόμιμης λίστας της Τράπεζας της Ελλάδας με τους 50.000 ανθρώπους που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011
«Πολύ βολικά είναι τώρα στην κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος!»
Αναφερόμενος στον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών της χώρας και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, σημείωσε ότι εκείνος κράτησε για περισσότερο διάστημα τη λίστα από τον ίδιο χωρίς να την αξιοποιήσει.
Πρόσθεσε ότι «πολύ βολικά» τώρα ο κ. Βενιζέλος είναι στην κυβέρνηση και ότι η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκει τρόπο να πέσει η ευθύνη στο μόνο άτομο που δεν προστατεύεται από κανένα κόμμα. «Εγώ ήμουν αυτός που αναζήτησα τη λίστα», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου για να απαντήσει σε ερώτηση αν τον έχουν παγιδεύσει: «Είναι ακριβώς αυτό που λέω».
Δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, παρά το τοξικό πολιτικό περιβάλλον και το γεγονός ότι όλοι ψάχνουν κάποιον «να ρίξουν στους λύκους» επιρρίπτοντάς του όλη την ευθύνη.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι αν χειριζόταν από την αρχή τη λίστα σίγουρα θα την πρωτοκολλούσε τη λίστα αναλαμβάνοντας το ρίσκο διαρροής της ή κήρυξής της ως παράνομης.
Σε ερωτήσεις για τις αποφάσεις που έλαβε ως υπουργός Οικονομικών σχολίασε: «Ήμουν ο άνθρωπος που έκλεισα τη μουσική, άνοιξα τα φώτα και σταμάτησα το πάρτι και σε κανέναν δεν αρέσει ένας τέτοιος άνθρωπος. Δυστυχώς υπάρχει ακόμα πολλή άρνηση στη χώρα, καθώς για πολύ καιρό ορισμένα κόμματα προσποιούνταν ότι υπήρχε άλλος δρόμος, ακόμα και ο νυν πρωθυπουργός».
Το «φάρμακο» που χορηγήθηκε ήταν αυτό που έπρεπε
Είπε ότι το φάρμακο που χορηγήθηκε ήταν το μόνο που μπορούσε να χορηγηθεί υπό τις συνθήκες. «Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ήταν πρόθυμοι να δώσουν περισσότερα χρήματα για περισσότερο διάστημα η λιτότητα θα ήταν πιο μαλακή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αρχική διάσωση είχε στοιχεία τιμωρίας, όχι για να τιμωρήσουν την Ελλάδα για τις «αμαρτίες» της, αλλά ώστε να δώσουν παράδειγμα προς αποφυγή», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Είπε επίσης ότι πήρε πολύ καιρό για να πειστεί η Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν υπήρχε διέξοδος για την Ελλάδα χωρίς τη διάσωση. Κυρίως η Γερμανία θεωρούσε ότι με τα πολλά μέτρα λιτότητας δε θα υπήρχε ανάγκη διάσωσης. «Η λιτότητα δάγκωσε πολύ βαθιά, αλλά δε νομίζω ότι κάναμε λάθος στην υιοθέτηση μέτρων λιτότητας. Αν οι εταίροι έπαιρναν κάποιες διαφορετικές αποφάσεις ακόμα και μετά την πρώτη διάσωση και αν είχαν προωθηθεί πιο γρήγορα κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η ύφεση θα ήταν μικρότερη. Αλλά με τα δημοσιονομικά δεδομένα που υπήρχαν, ας μην προσποιούμαστε ότι είχαμε εύκολη λύση», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Νομίζω ότι πλέον οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι υπέρ της μείωσης των επιτοκίων»
Σχολιάζοντας τη δήλωση Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανάγκη για νέα διάσωση, όπως μάλλον χρειάζεται επίσης κάποια πρόσθετη ελάφρυνση.
Σημείωσε ότι ο κ. Σόιμπλε δε λέει πως δεν υπάρχει ανάγκη ελάφρυνσης χρέους, αλλά ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέο «κούρεμα». «Νομίζω ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ανοιχτοί σε μείωση επιτοκίων και παράταση του χρόνου αποπληρωμής», συμπλήρωσε.
Στο τέλος της περίπου 25λεπτης συνέντευξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δε νομίζει πως θα υπάρχει άλλος υπουργός Οικονομικών που θα έχει μειώσει το έλλειμμα κατά 6% του ΑΕΠ όπως έκανε κατά τη θητεία του. Πρόσθεσε ότι ήταν ατυχές που χρειάστηκε να το κάνει και με τον τρόπο που χρειάστηκε να το κάνει, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος.
«Το γνωρίζω ότι είμαι μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα»
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι είναι «μισητό» πρόσωπο στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται χρόνο για να ξεπεράσει την πολύ δύσκολη κατάσταση για την οποία κατηγορεί τους πάντες και ιδίως όσους έβαλαν υπογραφές, αν και δεν ήταν εκείνοι που δημιούργησαν τα προβλήματα.
Δήλωσε ότι έχει καθαρή συνείδηση για όσα έπραξε ως υπουργός Οικονομικών και σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, αν και, όπως επανέλαβε, θα έκανε κάποιους διαφορετικούς χειρισμούς.
Διαβάστε επίσης:
Νέα δικογραφία για το Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Σύζυγος Παπακωνσταντίνου: Ο άντρας μου πληρώνει τα σπάσμενα άλλων!
Γ. Παπακωνσταντίνου: Αν ήμουν παλιά καραβάνα, θα το χειριζόμουν αλλιώς