Σύσκεψη υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα στην Αμφίκλεια
Ξεκίνησαν από σήμερα το πρωί οι επανέλεγχοι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Φθιώτιδας, καθώς εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν.
Στην Αμφίκλεια, τη Δρυμαία, το Τιθρώνιο και το Ρεγγίνι ήταν μέχρι το μεσημέρι σε συναντήσεις με φορείς και κατοίκους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο γενικός γραμματέας Υποδομών Στράτος Σιμόπουλος και μαζί με στελέχη της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) προσπαθούσαν να διευκρινίσουν ένα προς ένα τα θέματα τα οποία έχουν ανακύψει, να προσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις και να εκλαϊκεύσουν τα μέτρα αρωγής.
Παρόντες ήταν ακόμη οι βουλευτές της Φθιώτιδας της ΝΔ Κ. Κουτσογιαννακόπουλος και Ε. Μακρή, όπως επίσης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κυριακάκης. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Αμφίκλεια ανακοινώθηκε ότι θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει γραφείο της ΥΑΣ στην πόλη, ενώ συνεργεία στελεχών της ΥΑΣ που έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν απ' όλη τη χώρα έχουν ξεκινήσει να εκδίδουν πορίσματα για ένα προς ένα τα κτίσματα που έχουν πάθει ζημιές στο πλαίσιο του δευτεροβάθμιου ελέγχου.
«Αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Παράλληλα μοιράζεται ένα ενημερωτικό σημείωμα για το τι πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ιδιοκτήτης για τα επόμενα βήματά του», τόνισε ο κ. Σιμόπουλος. «Από την πρώτη στιγμή η πολιτεία δήλωσε παρούσα και αυτό κάνει διαρκώς, αντιμετωπίζοντας ένα προς ένα όλα τα θέματα», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «μέσα σε δύο εβδομάδες εκδόθηκε η ΚΥΑ, την ώρα που στο παρελθόν χρειάζονταν πέντε και έξι μήνες».
Διευκρίνισε ακόμη πως στην ΚΥΑ «προβλέπεται 40% δωρεάν κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 60% άτοκος τραπεζικός δανεισμός για δεκαπέντε χρόνια, ενώ η πρώτη δόση θα πληρωθεί μετά από δύο χρόνια από τη σύναψη του δανείου». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πιθανές δυσκολίες που θα μπορούσαν να συναντήσουν οι δικαιούχοι στο τραπεζικό σύστημα και υπογράμμισε πως «αυτός ήταν ο λόγος που ενισχύθηκε και η κρατική αρωγή παρά τη δημοσιονομική κατάσταση», ενώ ο κ. Σιμόπουλος διευκρίνισε πως «θα γίνουν συζητήσεις με το τραπεζικό σύστημα ακόμη και σε υψηλό επίπεδο αν χρειαστεί για να διευκολύνουν αυτή την κατάσταση».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία μετείχαν δήμαρχοι της περιοχής, ο περιφερειάρχης κ. Περγαντάς, εκπρόσωποι του ΟΣΚ αλλά και μηχανικοί από τη Λαμία και την Αθήνα, αξιολογήθηκε θετικά η άμεση η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα θέματα που αναδείχθηκαν και μάλιστα ο δήμαρχος Μώλου Αγίου Κων/νου κ. Τετριμίδας εκτίμησε πως «μέχρι σήμερα όλες οι διαδικασίες κινήθηκαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτό μας δημιουργεί υποχρεώσεις να κινηθούμε πλέον με πολύ καλύτερους. Από όλους μας, οι κάτοικοι, αυτό περιμένουν», είπε.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και θέματα που έχουν σχέση ακόμη και με το αποκαλούμενο «χαράτσι», αν δηλαδή αυτοί που έχουν πάθει ζημιές θα συνεχίσουν να πληρώνουν. Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως «υπήρξε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό κ. Μαυραγάνη και θα υπάρχουν απαντήσεις σε μια ή δύο μέρες».
Τονίστηκε, εξάλλου, προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι και να προσδιοριστεί η κατάσταση των δημόσιων υποδομών. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα σχολεία ζητήθηκε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες αποκατάστασης έτσι ώστε μέχρι 15 Σεπτεμβρίου να λειτουργήσουν κανονικά. Η διαβεβαίωση που έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΟΣΚ είναι ότι «υπάρχουν μικρές ζημιές στα σχολεία που λειτουργούν».
Σε συναντήσεις που οργανώθηκαν στη συνέχεια στα χωριά που έχουν πάθει τις μεγαλύτερες ζημιές, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν κάποιες άμεσες εκκρεμότητες, ενώ στο σύνολό τους τόσο το πολιτικό δυναμικό όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση κυρίως σε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν πού να κατοικήσουν λόγω των ζημιών που υπέστησαν τα σπίτια τους και ζήτησαν από τους κατοίκους να αξιοποιήσουν και τη δυνατότητα της επιδότησης του ενοικίου που προβλέπεται στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
«Θεωρούμε ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις και να αποφύγουμε να κουβαλήσουμε κοντέινερ στην περιοχή», είπε ο κ. Σιμόπουλος, ζητώντας από τους προέδρους των χωριών και τους δημάρχους να κωδικοποιήσουν ένα προς ένα τα ζητήματα για να λυθούν μέσα στις επόμενες ώρες. Διευκρίνισαν, πάντως, ότι τα συνεργεία θα μείνουν στην περιοχή μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους, ενώ απέφυγαν την οποιαδήποτε αναφορά στη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα ιδιαίτερα χαμηλής κλίμακας.
Όπως σημείωσε ο διευθυντής του ΟΑΣΠ κ. Παπαδόπουλος «μέχρι χθες το βράδυ είχαν γίνει 889 σεισμικές δονήσεις». Οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παρακολουθούν την κατάσταση που διαμορφώνεται, ο δε κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι ο ΟΑΣΠ με το στελεχιακό του δυναμικό οργανώνει δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Αμφίκλεια και το Ρεγγίνι έτσι ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να ενημερωθούν σε όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα και την επικινδυνότητα των κτιρίων.
Τέλος οι κ.κ. Σταϊκούρας και Σιμόπουλος μαζί με τους επιτελείς των αρμοδίων υπηρεσιών προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις και σε θέματα που έχουν σχέση με τις βιοτεχνίες της περιοχής, τις ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και γενικά στις υποδομές δημόσιας ωφέλειας.
Διαβάστε επίσης:
Απόφαση για σεισμόπληκτους:40% κρατική αρωγή και κατά 60% άτοκο δάνειο