Η Ελλάδα στρέφεται στα πετροδολάρια
Ενδιαφέρον προς τα πετροδολάρια της Σαουδικής Αραβίας δείχνει η Ελλάδα η οποία στρέφεται και πάλι προς τους μεγαλοεπενδυτές της αραβικής χώρας.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με το μεγαλοεπενδυτή πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Aλ Βαλίν Μπιν Ταλάλ Αμπντουλαζίζ Αλσαούντ με τον οποίο συζήτησαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και το ενδεχόμενο επενδύσεων του Σαουδάραβα μεγαλοεπενδυτή στην Ελλάδα.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η αποτύπωση της σημερινής εικόνας της ελληνικής οικονομίας.
Αν και δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Σαουδάραβας μεγαλοεπενδυτής εξέφρασε ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι αργότερα, φέτος, αναμένεται να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής για τη Εurobank.
Τα ενδιαφέροντα ωστόσο του βαθύπλουτου πρίγκιπα δεν φαίνεται να περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στον επενδυτικό τομέα. Αντίθετα, επεκτείνονται και σε αυτόν των media για τα οποία εξέφρασε το ενδιαφέρον του και στον πρωθυπουργό.
Άλλωστε είναι ιδιοκτήτης του ομίλου MME Rotana, που περιλαμβάνει διάφορα δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα της Μέσης Ανατολής, αλλά και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος (με ποσοστό 5,7%) στη News Corporation, την εταιρεία-«ομπρέλα», η οποία στεγάζει όλα τα επιμέρους περιουσιακά στοιχεία του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ασχολείται επίσης με το ποδόσφαιρο και συχνά-πυκνά «πετάγεται» μέχρι τα γήπεδα της Μεγάλης Βρετανίας, για να παρακολουθήσει αγώνες της αγαπημένης του, Έβερτον.
Ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα
Εκτός από τις τράπεζες, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έδειξε ενδιαφέρον και για το πλούσιο χαρτοφυλάκιο των τουριστικών ακινήτων και υποδομών που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και για τις αναμενόμενες νέες αποκρατικοποιήσεις. Άλλωστε, το πρώτο έντονο ενδιαφέρον Αράβων για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ήταν αυτό της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κατάρ για το παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας στο Ελληνικό.
Το ενδιαφέρον αυτό αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων -μετά την επιλογή νέου προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ- έχει μια σειρά από κρατικά ακίνητα και μαρίνες που προτίθεται να αξιοποιήσει.
Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ομαδοποιήσει συνολικά 46 μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια, τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το Αφάντου της Ρόδου, το οποίο θα ακολουθήσουν διαγωνισμοί για τα παλιά ξενοδοχεία του ΕΟΤ, τα Ξενία, το χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν και μια σειρά από άλλα δημόσια ακίνητα που μπορούν να τύχουν τουριστικής αξιοποίησης, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί και ο Αστέρας Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές στον Αραβα μεγαλοεπενδυτή τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από το νέο επενδυτικό νόμο, καθώς και το ότι προβλήματα του παρελθόντος, που αφορούσαν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, θα επιλύονται πλέον με ταχύτερες διαδικασίες.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά σχόλια από ευρωπαϊκά θεσμικά χείλη σχετικά με την πορεία και την ασφάλεια της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στη σταδιακή μετατροπή της χώρας μας σε πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου είχε σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Ποιος είναι ο Αλ Βαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ είναι ο πλουσιότερος επιχειρηματίας στον αραβικό κόσμο. Με... χόμπι του τις επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, ο ανιψιός του βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας κατάφερε να συγκεντρώσει μια αμύθητη περιουσία, εστιάζοντας τη δράση του κυρίως στο χώρο της κτηματαγοράς και του χρηματιστηρίου.
Όπως ήταν φυσικό, οι ικανότητές του στον τομέα των χρηματοοικονομικών δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από τα αμερικανικά «λαγωνικά», που δεν άργησαν να του αποδώσουν το προσωνύμιο «ο Άραβας Γουόρεν Μπάφετ», συγκρίνοντάς τον με τον γνωστό Αμερικανό «γκουρού» των επενδύσεων.
Το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις Citigroup, AOL, Twitter, Apple, Motorola, Fox News, καθώς και ξενοδοχεία, όπως η αλυσίδα Four Seasons, το Plaza της Νέας Υόρκης, το Savoy του Λονδίνου και το Grand Hotel στο Μόντε Κάρλο.
Στη λίστα του Forbes για το 2013 κατατάσσεται 26ος, με προσωπική περιουσία 20 δισ. δολαρίων (ο ίδιος μάλιστα, υποστηρίζοντας ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη, μήνυσε το περιοδικό).
Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Σαμαρά με τον Σαουδάραβα Πρίγκιπα με στόχο τις επενδύσεις