Οι βασικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ το προσεχές διάστημα
Η διαχείριση και επίλυση τρεχόντων πολιτικών ζητημάτων και η ολοκλήρωση της επικαιροποιημένης προγραμματικής συμφωνίας σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό, η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στη ΔΕΘ, και το διήμερο πολιτικό-επιστημονικό συνέδριο του κόμματος για την 3η Σεπτέμβρη, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της ηγεσίας του Κινήματος για το προσεχές χρονικό διάστημα.
Κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι κύρια προϋπόθεση για την επιτυχία των εθνικών στόχων είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα και η εξάντληση της τετραετίας στη βάση συγκεκριμένων στόχων.
Σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, βρίσκονται σε διαρκή επαφή, έχοντας συναντηθεί μέσα στην εβδομάδα δύο φορές, κατά τις οποίες συζήτησαν όλα τα κρίσιμα θέματα «και έδωσαν λύση στο μείζον ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον κίνδυνο των πλειστηριασμών για τους δανειολήπτες εκείνους που λόγω της κρίσης δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους».
Οι επιτελείς της Χ. Τρικούπη επισημαίνουν τις σχετικές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου ότι «η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη».
Σημειώνουν επίσης ότι τα στοιχεία που ζήτησε και πήρε η κυβέρνηση από τις Τράπεζες, «αποδεικνύουν ότι είναι ελάχιστοι αυτοί οι οικονομικά ισχυροί, οι οποίοι ενώ μπορούν απόλυτα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εκμεταλλεύονται απαράδεκτα τις ρυθμίσεις που γίνονται γι' αυτούς που έχουν ανάγκη» και συμπληρώνουν ότι «αυτοί που «μπορούν» πρέπει να μην «κρύβονται» πια, αλλά να κληθούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους». Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι γι' αυτό «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ανοίγουν κυβερνητικά στελέχη άκαιρα και ανεπεξέργαστα θέματα, που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους πολίτες».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ασκεί δριμεία κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, καταλογίζοντάς του «θράσος που περισσεύει». Αναφέρουν ειδικότερα ότι στην Βουλή δεν ψήφισαν τη διάταξη για την αναστολή των πλειστηριασμών, ότι «χθες προέβλεπαν καταστροφολογώντας «χιλιάδες πλειστηριασμούς»» και πως «σήμερα τα γυρίζουν και αντί να σιωπήσουν εμφανίζονται ξαφνικά ως «εγγυητές»». «Φανταζόμαστε ότι και οι ίδιοι ζαλίζονται από τις απότομες στροφές τους», σχολιάζουν στο ΠΑΣΟΚ.
Η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας
Όσον αφορά στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης «με βάση την οποία θα δουλέψει για όλο το επόμενο διάστημα μέχρι την εξάντληση της τετραετίας», η Χαρ. Τρικούπη αναφέρει ότι προχωρά η συνεννόηση μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, για την ολοκλήρωσή της. Υπογραμμίζει δε ότι «η πολιτική και η κυβερνητική σταθερότητα στη χώρα και η εξάντληση της τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου στην βάση συγκεκριμένων στόχων, είναι η κύρια προϋπόθεση για την επιτυχία των εθνικών μας στόχων και την διασφάλιση του μέλλοντος για τους Έλληνες πολίτες».
«Το νέο προγραμματικό πλαίσιο θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας από την κρίση και την σταθερή πορεία της στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη, να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνουν ότι «θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες δράσεις για την διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων, και την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα για τις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο».
Γύρω από αυτούς τους άξονες θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κινήματος για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και τις πολιτικές για την Κοινωνική Συνοχή, σε συνάντηση που θα έχει με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, κατά την επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 8 Σεπτεμβρίου.
Αναφορικά με την πορεία των στόχων της κυβέρνησης, κατά τη συνάντηση που είχε χτες με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα και άρα πρέπει να επικεντρωθεί όλη η συζήτηση στον παρανομαστή του κλάσματος, δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ, μέσω της αύξησης του ΑΕΠ, γιατί είναι προφανές ότι το ζήτημα του δημοσίου χρέους, της συνολικής διάρκειάς του και του κόστους εξυπηρέτησης του προηγείται, λογικά, των άλλων συζητήσεων».
Επιπλέον συζητήθηκαν η κατάσταση στην Ελλάδα, η πορεία εφαρμογής του Προγράμματος, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και η ανάγκη στήριξής της από το τραπεζικό σύστημα, τα δημοσιονομικά δεδομένα μέχρι το τέλος του προγράμματος και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος που «μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους και άρα δεν υπάρχει λόγος να ανακυκλώνεται η συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό».
Το διήμερο συνέδριο για την 3η Σεπτέμβρη
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται η προετοιμασία του πολιτικού και επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ στις 3-4 Σεπτεμβρίου και στο οποίο θα γίνει αποτίμηση της πορείας του Κινήματος σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά κυρίως «θα αναδειχθούν οι μελλοντικές προτεραιότητες και πολιτικές της Δημοκρατικής Παράταξης».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν κληθεί να μιλήσουν επιστήμονες, πολιτικά στελέχη από όλη την διαδρομή του Κινήματος, ενώ το συνέδριο θα κλείσει με τις πολιτικές ομιλίες του κ. Βενιζέλου αλλά και των πρώην προέδρων του κόμματος, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου. Θα χαιρετήσουν επίσης ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης. Την ερχόμενη Πέμπτη, ο κ. Βενιζέλος και ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστος Δερβένης θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα και τους στόχους του συνεδρίου.
Τα θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας στο επίκεντρο
Για το θέμα της κινητικότητας, με αφορμή και τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρυθμίσεων τη Δευτέρα, όπου θα εξετασθεί η πορεία της πρώτης φάσης του προγράμματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτό, θα υπάρξει συνεδρίαση του αρμόδιου ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, παρουσία της αρμόδιας υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου.
Παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα Παιδείας ενόψει του Σ/Ν για το Γενικό και Τεχνικό Λύκειο και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, για την οποία σημειώνουν ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για την ομαλή εκκίνηση της και ότι ιδιαίτερα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετατάξεων από την Β' βάθμια στην Α' βάθμια εκπαίδευση και να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών.
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «και η ΟΛΜΕ πρέπει παράλληλα με τις διεκδικήσεις της να λάβει υπόψη την ανάγκη της ελληνικής οικογένειας και των παιδιών μας, για ουσιαστική λειτουργία της Δημόσιας Εκπαίδευσης». Σχετικά με το Σ/Ν, το οποίο θα εξετασθεί σε συνεδρίαση του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ παρουσία και του υφυπουργού Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, η Χαρ. Τρικούπη επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι με τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ έγιναν ήδη σημαντικές διορθώσεις στο Προσχέδιο.
Σε εκδήλωση για τον Δημήτρη Τσάτσο ο Ε. Βενιζέλος με τον Μ. Σουλτς
Σήμερα, ο κ. Βενιζέλος, δεδομένης και της στενής επιστημονικής και προσωπικής σχέσης που είχε μαζί του, θα μιλήσει σε εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Τσάτσου, που διοργανώνεται στη Σκιάθο από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και τους συνεργάτες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το «παρών» θα δώσει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος, όπως επισημαίνει η Χ. Τρικούπη, θα ηγηθεί των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, διεκδικώντας τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εκδήλωση αποτελεί και ευκαιρία συνάντησης των κ.κ. Βενιζέλου και Σουλτς, «ο οποίος είναι ενήμερος για τα ελληνικά πράγματα και τοποθετείται δημόσια με έναν πολύ θετικό τρόπο για την Ελλάδα και τις προοπτικές της».
Στην εκδήλωση θα παρίστανται, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη, ενώ μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και η Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων και Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Κατερίνα Δασκαλάκη.