Λαυρεντιάδης κατά Βενιζέλου - Προβόπουλου
Η ανακρίτρια μετέβη στις φυλακές Κορυδαλλού, αφού ο επιχειρηματίας δεν μπορούσε να μετακινηθεί λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
Στην απολογία του ο Λαυρεντιάδης επέμεινε στις βασικές του θέσεις ότι ήταν μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της τράπεζας, που δεν ασκούσε διοίκηση και ότι δεν ήταν βασικός μέτοχος. Για τον Λαυρεντιάδη το πόρισμα της ΤτΕ, το οποίο αποτελεί στην ουσία και τη βάση του κατηγορητηρίου σε βάρος του, αποτελεί δόλια κατασκευή.
Όπως υποστηρίζει:
-Tα χορηγηθέντα δάνεια είναι είτε υγιή, όπως δήλωσε στις 9 Οκτωβρίου 2011 τόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος και γι αυτό εντάχθηκαν στη νέα Proton, είτε αποτελούν δάνεια που προϋπήρχαν της εξαγοράς της Proton –δηλαδή δάνεια που δόθηκαν όταν η Proton ήταν θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς- ή αναχρηματοδοτήσεις δανείων που είχε δώσει η Proton ως θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς, ή δάνεια που κρίθηκαν άξια ενεχυρίασης από την ΤτΕ για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
-Η Deutsche Bank έδωσε το «καλώς έχειν» (fairness opinion) για τα δάνεια που δόθηκαν πράγμα, στοιχείο που η ΤτΕ αγνοεί επιμελώς στο πόρισμά της.
-Η Price Waterhouse Coopers, η οποία ήταν ο ορκωτός ελεγκτής τόσο της Proton, όσο και της Πειραιώς, έδωσε σύμφωνη γνώμη στα πιστοποιητικά της (31 Δεκεμβρίου 2010 και 30 Ιουνίου 2011), για το σύνολο των δανείων της Proton. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτό συνυπέγραψαν στο πιστοποιητικό της 30ης Ιουνίου 2011, τόσο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς ως επίτροπος του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και ο πρώην Δ/της νομικών υπηρεσιών της Alpha Bank, κ. Σαξώνης, ως επίτροπος της ΤτΕ στην Proton.
-Η KPMG η οποία έλεγξε κατά εντολή της ΤτΕ τα δάνεια της Proton αποφάνθηκε ότι το τίμημα των δανείων ήταν εύλογο, ότι οι εταιρείες μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και ότι οι εταιρείες δεν έχουν στενούς δεσμούς με άλλες δανειοδοτηθείσες εταιρείες.
Ο Λαυρεντιάδης κατέθεσε επίσης στην ανακρίτρια επιστολές της διεύθυνσης εποπτείας της ΤτΕ στις οποίες η ΤτΕ αποδέχεται την νομιμότητα και οικονομική λογική των εν λόγω πιστοδοτήσεων, παρέχοντας το δικαίωμα για επιπλέον νέες χρηματοδοτήσεις.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λαυρεντιάδης έχει ήδη καταθέσει αγωγές κατά στελεχών της ΤτΕ θεωρώντας το πόρισμα χαλκευμένο.
Διαβάστε επίσης:
Παραμένει στη φυλακή ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης
Ανέβαλαν τη σύλληψη, «πέταξε» ο Κυριακίδης
Στη φυλακή ακόμη δύο συγκρατηγορούμενοι του Λαυρεντιάδη
Ελεύθερος με όρους 82χρονος κατηγορούμενος της Proton
Οι Έλληνες εισαγγελείς διαμηνύουν: Συγκάλυψη σημαίνει συνενοχή