Το μήνυμα Σουλτς και Βενιζέλου για ανεκτικότερη Ευρώπη
«Η σκέψη του Τσάτσου βασίζεται στην ανεκτικότητα και τον σεβασμό. Και τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ανεκτικότητα και αμοιβαίο σεβασμό» τόνισε ο κ. Σουλτς.
«Το βασικό μήνυμα που μας άφησε ο Τσάτσος είναι ότι δεν πρέπει να εκβιάζουμε τους συσχετισμούς περισσότερο από όσο αντέχουν οι κοινωνίες της ΕΕ, αλλά αν η Ευρώπη δεν βαδίσει προς την ολοκλήρωση της, αν δεν έχουμε περισσότερη Ευρώπη, τότε η Ευρώπη θα είναι πάντα μια Ευρώπη της κρίσης και θα χάνει βαθμούς στο παγκόσμιο στερέωμα» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Με αφορμή το γεγονός ότι η ανάληψη της ελληνικής προεδρίας το α' εξάμηνο του 2014 συμπίπτει με το εξάμηνο των ευρωπαϊκών εκλογών για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου της, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ανοίγει ένας διάλογος για την Ευρώπη που ο Τσάτσος την ήθελε «Ευρώπη των κρατών» και «Ευρώπη των λαών», γιατί ήταν ευρωπαϊστής και ρεαλιστής».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η θεσμική ισοτιμία των κρατών στην Ευρώπη έχει παραβιαστεί πολύ έντονα λόγω της κρίσης, κάποιοι δανείζουν κάποιοι δανείζονται, κάποιοι υπαγορεύουν και κάποιοι υπακούουν». Σημείωσε δε πως «γι' αυτό ο μεγάλος στόχος είναι να ανακτήσουμε την αυτοδυναμία μας, την θεσμική μας ισοτιμία στην ΕΕ, μέσα όμως σε αυτήν», για να υπογραμμίσει πως δεν είναι εύκολο και ευχάριστο «γήπεδο», όμως είναι το καλύτερο και το ασφαλέστερο που υπάρχει για την Ελλάδα.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βαθιά βεβαιότητα του ότι εάν ο «μεγάλος Έλληνας και μεγάλος Ευρωπαίος» Δ. Τσάτσος δεν είχε πεθάνει λίγο πριν συναφθεί και εγκριθεί το πρώτο πρόγραμμα στήριξης, «θα ήταν διαφορετική η έκβαση αυτής της υπόθεσης και σίγουρα θα ήταν διαφορετικό το κλίμα των ελληνογερμανικών σχέσεων».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -τον οποίο ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως «το πιο προοδευτικό πρόσωπο της Γερμανίας στραμμένο προς την Ευρώπη»- είπε ότι από τον Δ. Τσάτσο έμαθε να κατανοεί καλύτερα την Ελλάδα. «Όχι μόνο η αρχαία αλλά και η σύγχρονη Ελλάδα έχει συμβάλει τα μάλα στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε ο κ. Σουλτς για να τονίσει. «Γι' αυτό πρέπει να πάψουν πολλοί να μιλούν για την Ελλάδα σαν να είναι μια χώρα δεύτερης κατηγορίας, κάθε άλλο, η Ελλάδα είναι ισότιμο, πλήρες μέλος της ΕΕ».
Και πρόσθεσε ο κ.Σουλτς: «Να πάψουν οι μεγάλοι να κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο στους μικρούς, μόνο μέσα από την ανοχή και τη συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε».