ΙΣΑ: «Να καταργηθεί ο ανθρωποκτόνος νόμος Λοβέρδου»

Έκτακτη συνάντηση του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Γιώργου Πατούλη, πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Υγείας, εν όψει της επικείμενης συνάντησης του υπουργού με την τρόικα.

ΙΣΑ: «Να καταργηθεί ο ανθρωποκτόνος νόμος Λοβέρδου»
2'


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα ζητήσει την κατάργηση του «ανθρωποκτόνου» -όπως τον έχει χαρακτηρίσει- νόμου Λοβέρδου για τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας.

Ο ΙΣΑ είχε ζητήσει από τον κ. Γεωργιάδη άμεση ενημερωτική συνάντηση πριν το ραντεβού με την τρόικα, ώστε να καταθέσει επίσημα τις απόψεις του για το «πώς θα μπορούσε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή, πετυχαίνονται και τους εθνικούς στόχους. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μοχλό πίεσης προς την τρόικα, ώστε να ακυρωθεί ο επαίσχυντος Νόμος Λοβέρδου και να μπει τάξη στη χορήγηση του φαρμάκου, αποδίδοντας στο γιατρό την πλήρη ευθύνη της θεραπευτικής επιλογής».

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ τονίζει για την τροϊκανή απαίτηση της αύξησης του ποσοστού χρήσης γενόσημων στο 60% μέχρι το τέλος του χρόνου: «Τέτοιου είδους βίαιες και αφοριστικές πολιτικές περί τυφλής αύξησης των γενόσημων «εν μία νυκτί» θα είναι ανεπιτυχείς, είναι επικίνδυνες και πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, σε μία βάση όπου ο θεράπων Γιατρός θα έχει ολοκληρωτικά την ευθύνη της θεραπευτικής επιλογής. Τονίζουμε ότι όλα τα γενόσημα δεν είναι ίδια. Υπάρχουν πολλά και καλά ελληνικά γενόσημα που χρόνια τώρα οι γιατροί εμπιστεύονται και επιλέγουν, συνταγογραφώντας τα με την εμπορική τους ονομασία. Ο έλληνας γιατρός στηρίζει και θα στηρίζει το ελληνικό γενοσημο φάρμακο που πιστοποιημένα είναι ηλεγμένο, ποιοτικό, ασφαλές και έχει αποδείξει στον ασθενή τα θεραπευτικά του αποτελέσματα. Ο ΕΟΦ όμως οφείλει απέναντι σε οποιαδήποτε τροϊκανή ή άλλη υποχρέωση, να κάνει, όπως πράττουν οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά γενοσήμων, ποσοτικούς και ποιοτικούς ελέγχους σε ΟΛΑ τα γενόσημα που διεισδύουν στην ελληνική αγορά, ακόμη και στα φθηνότερα που εισάγονται από την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Ταυτόχρονα, οι 'λογιστές' της Υγείας θα πρέπει προσέχουν γιατί τα φθηνότερα γενόσημα μπορεί να αποδειχθούν ακριβότερα των ακριβών, όταν χρειάζονται πολλαπλάσιες ποσότητες, όταν έχουν πλημμελή θεραπευτική ισχύ και υποθεραπεύουν τον ασθενή ή παρουσιάζουν μεγάλες ανεπιθύμητες ενέργειες που χρήζουν περαιτέρω αντιμετώπισης και νοσηλείας».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή