Τρίτο μνημόνιο με όρους ή χρεοκοπία
Σε κενό αέρος βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση αφού στο Εurogroup του Οκτωβρίου θα γίνει μία πρώτη συζήτηση για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει για τη διετία 2014-2016.
Ο κ. Άσμουσεν,μέλος της Ε.Ε της ΕΚΤ και άνθρωπος που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κ.Μέρκελ, διέλυσε τις ψευδαισθήσεις μελών της Ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα.
Απέρριψε τη λύση του κουρέματος, που θα έδινε πολύτιμο ζωτικό χώρο και οξυγόνο στην Ελληνική Οικονομία και ''έδειξε'' τη λύση που έχουν επεξεργαστεί οι Γερμανοί.
Είναι η λύση του αέναου χρέους, της μετάθεσης του χρόνου εξόφλησης των δανείων στο μέλλον.
Την ίδια στιγμή είναι δεδομένο το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει και θα πρέπει να καλυφθεί για την ερχόμενη διετία.
Ήδη έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για ένα νέο δάνειο 12-14 δις ευρώ, που πολλοί φοβούνται ότι θα συνδεθεί με επώδυνες εξελίξεις.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του την Κυριακή, απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Στον κ.Σαμαρά ανέλαβε να απαντήσει, εμμέσως πλην όμως σαφώς, ο επικεφαλής του Εurogroup, o κ.Ντάισελμπλουμ που εκτελεί εντολές του Βερολίνου.
Ο Ολλανδός, ανέφερε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι ''κάθε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, θα συνοδευτεί από όρους''.
Όπως όλα δείχνουν, το νέο δάνειο θα συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο που θα έχει 4 κύριους όρους.
-Πέρασμα όλης της δημόσιας περιουσίας σε διευρωπαϊκό όργανο των δανειστών με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο θα λαμβάνει τις αποφάσεις για την αξιοποίησή της.
-Απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων.
-Καταργήσεις σταδιακά των επικουρικών συντάξεων, δημιουργία ενός μόνο ταμείου και κατάργηση του εφάπαξ.
-Απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Ταυτόχρονα ο κ.Σόιμπλε απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αυτό σημαίνει ότι θα στερηθούν πρόσθετων κεφαλαίων που θα μπορούσε να διοχετευθεί στην παροχή ρευστότητας και στη δανειοδότηση επιχειρήσεων, τη στιγμή που υπάρχει τάση απομάκρυνσης των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι δανειστές φέρονται αποφασισμένοι να τηρήσουν ''σκληρή γραμμή''.
Δεν θέλουν ''κούρεμα'' γιατί αυτό θα δημιουργούσε ένα κακό προηγούμενο και για τις άλλες χώρες του Νότου και θεωρούν ότι τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία να βάλουν στο χέρι τη δημόσια ακίνητη περιουσία αλλά και τον ορυκτό πλούτο της χώρας, θέλοντας να προλάβουν και μία ενδεχόμενη ανάμειξη των ΗΠΑ.
Είναι αποφασισμένοι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα αποδεχθεί το Τρίτο Μνημόνιο, να οδηγήσουν στο χάος την Ελλάδα, δίνοντας εντολή στην ΕΚΤ να διακόψει τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.
Το Βερολίνο θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ''απείθαρχες χώρες'' γιατί έτσι τίθεται σε κίνδυνο το σχέδιο για μία Γερμανική Ευρώπη και θα αρχίσει να αμφισβητείται από τους ευρωπαϊκούς λαούς η πολιτική που έχουν επιβάλει. Για αυτό δεν διστάζουν, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου με το κούρεμα των καταθέσεων, να κάνουν επίδειξη δύναμης και να δημιουργήσουν παραδείγματα προς αποφυγήν.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου.
Διαβάστε επίσης:
Δημοψήφισμα Newsbomb.gr: «Θέλουν να αρπάξουν τα φιλέτα του Δημοσίου»
Οι δανειστές μας έπαθαν αμόκ και ζητούν τον ουρανό με τα… άστρα!