Γιαννάκου: Συμβασιούχοι-Η Ελλάδα στην Ευρώπη ή η Ευρώπη στην Ελλάδα;
Υπενθυμίζεται ότι με την ερώτησή τους η κα. Γιαννάκου και η κα Κοππά είχαν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τους κοινοτικούς υπαλλήλους και τη διαδικασία επιλογής της συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού, καθώς έχουν παρατηρηθεί επανειλημμένως φαινόμενα αδιαφάνειας στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς.
Συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχεται ευθέως ότι η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες σχετικά με το συνολικό αριθμό κοινοτικών υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (CAST), επειδή δεν διαθέτει τα απαιτούμενα στοιχεία για τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σειρά κατάταξης στις λίστες των επιτυχόντων στους εν λόγω διαγωνισμούς, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Διοργανικές σχέσεις και τη διοίκηση υποστηρίζει ότι, η οργάνωση των διαγωνισμών επιλογής συμβασιούχων υπαλλήλων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) εξασφαλίζει ένα αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων που μπορεί να συνδυαστεί και με συνέντευξη.
Όσον αφορά στη μη τήρηση του χρονικού ορίου της τριετίας στις λίστες των επιτυχόντων που ισχύει στους εν λόγω διαγωνισμούς, ο κ. Šefčovič αναφέρει ότι ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης παρέχει σε κάθε θεσμικό όργανο σημαντικό βαθμό ευελιξίας από την άποψη αυτή, χωρίς ωστόσο να παραθέτει τους λόγους για τους οποίους αυτό κρίνεται κατά περίπτωση αναγκαίο.
Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για το εάν διαθέτει η Επιτροπή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό κοινοτικών υπαλλήλων που ενώ προσελήφθησαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στη συνέχεια μετετράπησαν οι συμβάσεις τους σε αορίστου, ο κ. Šefčovič υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο σε συμβασιούχους υπαλλήλους γραμματειακής υποστήριξης και σε συμβασιούχους υπαλλήλους που εργάζονται σε γραφεία διοικητικής υπηρεσίας, οργανισμούς και αντιπροσωπείες, αναγνωρίζοντας ωστόσο για μια ακόμη φορά ότι η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς δεν διαθέτει τις απαιτούμενες πληροφορίες για τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Σε δηλώσεις τους οι δύο ευρωβουλευτές τόνισαν τα έξης: «Όπως προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα παρεπόμενά τους δεν αποτελούν αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Όσο για την άγνοια του συνολικού αριθμού των συμβασιούχων σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, ίσως τελικά να χρειάζεται και η Ένωση μια απογραφή κατά τα ελληνικά πρότυπα.
Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σε μια εποχή έντονου ευρωσκεπτικισμού, φαινόμενα αδιαφάνειας τροφοδοτούν την αμφισβήτηση γύρω από την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων με προσόντα που θέλουν να δουλέψουν για την Ευρώπη.
Δεδομένης της εφαρμογής του νέου καθεστώτος του προσωπικού της ΕΕ, είναι ευκαιρία να διορθωθούν οι σημερινές αδυναμίες και να επικρατήσει απόλυτη αξιοκρατία και διαφάνεια στην επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού. Μαζί με άλλους συνάδελφους μας στο ΕΚ προτιθέμεθα να παρακολουθήσουμε στενά την εξέλιξη του θέματος, πιέζοντας με όλα τα διαθέσιμα μέσα για την διασφάλιση των ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας».