Γ.Παπανδρέου:Άλλοι ήταν οι εμπρηστές και την πληρώνουν οι πυροσβέστες

Το 2009 παραλάβαμε μία βόμβα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων ταυτόχρονα, σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του για 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.
Γ.Παπανδρέου:Άλλοι ήταν οι εμπρηστές και την πληρώνουν οι πυροσβέστες

Το 2009, υποστήριξε, θέλαμε να αλλάξουμε τις δομές και να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα και αντί για αυτό πετύχαμε την χορήγηση οξυγόνου για να μην καταστραφεί η χώρα, κάναμε όσα δεν έκανε καμία άλλη κυβέρνηση τόσα χρόνια. «Παρότι ματώσαμε και θυσιαστήκαμε πολιτικά, ωστόσο δεν ολοκληρώσαμε ένα έργο που θα δικαίωνε τους πολίτες. Το αποτέλεσμα δεν ήταν συχνά αυτό για το οποίο προσπαθήσαμε», συμπλήρωσε.

«Αν το 1974 το διακύβευμα ήταν η απεξάρτηση από ξένες δυνάμεις», είπε, «σήμερα το διακύβευμα είναι η απεξάρτηση από μια πελατειακή πρακτική και λογική του ελληνικού κράτους που αποτέλεσε την ρίζα μια νέας εξάρτησης σε δανειστές και δανεικά και σε πελατειακά κατεστημένα». «Το 2009 αναλάβαμε μία βόμβα η οποία απειλούσε την ύπαρξη της χώρας» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι το «βασικό πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το Πρόγραμμα Προσαρμογής, ούτε η «συνταγή» του 2010».

«Το βασικό πρόβλημα» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, «ήταν το πελατειακό πάρτι μέχρι το 2009, προσθέτοντας ότι η χώρα είχε οδηγηθεί να έχει ταυτόχρονα ύφεση στο 3%, διαλυμένη δημόσια διοίκηση, χρέος στα 320 δισ., και νέο έλλειμμα 36,5 δισ. όπως μάθαμε αργότερα», εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Τέτοιο εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων ταύτοχρονα, δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο Κράτος – Μέλος της Ένωσης», υπογράμμισε.

«Άλλοι, λοιπόν, ήταν οι εμπρηστές» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, απορρίπτοντας την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνησή του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και όμως το μόνο θέμα συζήτησης είναι πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες». Αναφερόμενος στη στάση των εταίρων , ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε πως ήταν δύσκολο να πειστεί η Ευρωζώνη ότι το κλειδί είναι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και όχι η λιτότητα. Τότε, συνέχισε, η πολιτική συναίνεση ήταν αδιανόητη, ήταν πιο εύκολο να φτιάχνουν θεωρίες συνωμοσίας παρά να υποστηρίξουν.

«Κάποιοι μάλιστα επιλέγουν το δεύτερο μνημόνιο αλλά δεν ήθελαν το πρώτο, ενώ οι μαγικές συνταγές εξαφανίστηκαν κάπου γύρω στο Ζάππειο». Σήμερα ωστόσο, είπε ο κ. Παπανδρέου, οι πολιτικές δυνάμεις συνεργάζονται και οι στρατηγικές μας υιοθετούνται από όλους και είναι η ώρα να διαμορφώσουμε νέα πορεία για Ελλάδα και διεθνή σκακιέρα. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωτοστατεί στην αλλαγή με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο και όχι λευκές επιταγές. Άλλωστε, πρόσθεσε, όλοι τους το δικό μας πολιτικό λόγο προσπαθούν να αντιγράψουν αλλά αποτελούν ιδιόμορφο αριστερό και δεξιό κρατισμό που διαιωνίζει τα κατεστημένα.

«Χρειάζεται νέα πορεία»

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται νέα πορεία σε οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο. «Δεν γίνεται να συνεχίσουμε με ευρώ και τραπεζικό σύστημα πολλών ταχυτήτων», υπογράμμισε και υπερασπίστηκε την ιδέα του ευρωομολόγου λέγοντας ότι είναι «δίκαιο» και «αναγκαίο» καθώς, όπως επεσήμανε, δεν γίνεται να συνεχιστούν οι μεγάλες διαφορές στα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

Ζήτησε εξάλλου να δημιουργηθεί ένα σοβαρό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης, λέγοντας ότι «τα ευρωομόλογα για έργα στις μεταφορές, στην πράσινη ενέργεια, στα διαδίκτυα, στην εκπαίδευση, είναι απαραίτητα και για την αντιμετώπιση της ύφεσης αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης με τις αναδυόμενες αγορές». Επίσης, όπως τόνισε, στο κοινωνικό επίπεδο «θα πρέπει να υπάρξει κεντρικός συντονισμός αλλά και σοβαρή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας», επαναφέροντας την πρόταση για δημιουργία ενός προγράμματος ERASMUS για τους ανέργους.

Ζήτησε αλλαγές και σε θεσμικό επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει έργο πολιτών στην Ευρώπη. «Η ψήφιση ενός προέδρου της ΕΕ από τους πολίτες, τα πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα, οι πολυεθνοτικές επιτροπές πολιτών για διαβούλευση, ακόμα και η δημιουργία του θεσμού του ευρωπαίου πολίτη, να αποδίδεται δηλαδή η ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη ξεκινώντας από τους μετανάστες από τρίτες χώρες, αποτελούν μερικές μόνο προοδευτικές προτάσεις» είπε χαρακτηριστικά.