«Κατά ριπάς» οι βολές Σημίτη εναντίον του Γ. Παπανδρέου
Συγκεκριμένα, είπε ότι «οι ταγοί μας στην πλειοψηφία τους αποδείχτηκαν ανειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς τους, απέναντι στη χώρα και στα αξιώματα που κατείχαν είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση». «Τυφλοί και αδιάφοροι για τις επιδράσεις στην οικονομία», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι παρά την «κοσμογονική αλλαγή στη θέση της χώρας» και τη λειτουργία της σε ένα νέο περιβάλλον, με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, κυρίαρχος στόχος της πολιτικής συνέχισαν να είναι οι πελατειακές σχέσεις. «Το 2004 περισπούδαστα τόνιζαν πως αυτοί θα έδιναν στο λαό ό,τι δεν του είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή θέσεις και χρήματα, όμως οι συνθήκες είχαν αλλάξει μετά την ένταξη στο ευρώ», είπε.
Αφού έφερε παραδείγματα κακοδιαχείρισης, ο κ. Σημίτης είπε ότι το 2009 η Ελλάδα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και κάθε άλλη χώρα της ΕΕ ως προς το ύψος του ελλείμματος. «Τη στιγμή της καταστροφής το ΠΑΣΟΚ θεώρησε ότι δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν για τη συνέχιση των παροχών», είπε και πρόσθεσε: «Σιωπήσαμε μπροστά στο τσουνάμι» και άρχισε, όπως είπε, το δόγμα ότι μια προοδευτική κυβέρνηση είναι ενάντια σε περικοπές επιδομάτων και παροχών, ότι ο προοδευτικός χώρος δεν έχει σχέση με ισοσκελισμένους ισολογισμούς.
«Δημιουργήσαμε έτσι την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και ως τέτοιοι θα τα τακτοποιήσουμε όλα χωρίς να ανησυχήσουμε τους πολίτες», τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι τόσο το Κίνημα αλλά κυρίως ο λαός πλήρωσε «τις φαντασιώσεις μας». Ο κ. Σημίτης άσκησε κριτική και για τη σημερινή κατάσταση, αναφέροντας ότι «κάποιοι από εμάς ακόμα και σήμερα υπερασπίζονται για χάρη δήθεν των εργαζομένων τις τερατώδεις ρουσφετολογικές προσλήψεις που έγιναν από τη ΝΔ από το 2004-2009».
Ακόμα, ανέφερε ότι «δυστυχώς μάθαμε πολύ λίγα» και πως ο «λόγος μας» είναι 2 ή περισσότερων επιπέδων. Συγκεκριμένα, είπε ότι ένας πρώτος λόγος είναι προς την τρόικα προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα, ένας άλλος λόγος είναι προς τους πολίτες προς τους οποίους «οδυρόμαστε για όσα συμβαίνουν» και ο τρίτος λόγος «είναι που χρησιμοποιούμε μεταξύ μας για να διατηρούμε επωφελείς συσχετισμούς». «Γιατί τόσες διαφορετικές γλώσσες;», διερωτήθηκε, για να απαντήσει ότι ο πολίτης πρέπει να ξέρει την αλήθεια, να έχει πλήρη πληροφόρηση για να κρίνει, να του παρουσιάζουμε εναλλακτικές λύσεις για να επιλέξει.
«Η υποτίμηση των πολιτών υποτιμά τη χώρα», σημείωσε. «Για να βγούμε από την άβυσσο πρέπει να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει ακάθεκτα την πτωτική πορεία αν κλείσει τα μάτια στια ανάγκες της εποχής», υπογράμμισε και τόνισε ότι «χρειάζεται τώρα θάρρος, αυτό απελευθερώνει, η υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες είναι που διαφθείρει».
Γ.Παπανδρέου:Άλλοι ήταν οι εμπρηστές και την πληρώνουν οι πυροσβέστες
«Το 2009 παραλάβαμε μία βόμβα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων ταυτόχρονα», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του για 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.
Το 2009, υποστήριξε, «θέλαμε να αλλάξουμε τις δομές και να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα και αντί για αυτό πετύχαμε την χορήγηση οξυγόνου για να μην καταστραφεί η χώρα, κάναμε όσα δεν έκανε καμία άλλη κυβέρνηση τόσα χρόνια. Παρότι ματώσαμε και θυσιαστήκαμε πολιτικά, ωστόσο δεν ολοκληρώσαμε ένα έργο που θα δικαίωνε τους πολίτες. Το αποτέλεσμα δεν ήταν συχνά αυτό για το οποίο προσπαθήσαμε», συμπλήρωσε.
«Αν το 1974 το διακύβευμα ήταν η απεξάρτηση από ξένες δυνάμεις», είπε, «σήμερα το διακύβευμα είναι η απεξάρτηση από μια πελατειακή πρακτική και λογική του ελληνικού κράτους που αποτέλεσε την ρίζα μια νέας εξάρτησης σε δανειστές και δανεικά και σε πελατειακά κατεστημένα». «Το 2009 αναλάβαμε μία βόμβα η οποία απειλούσε την ύπαρξη της χώρας» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι το «βασικό πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το Πρόγραμμα Προσαρμογής, ούτε η «συνταγή» του 2010».
«Το βασικό πρόβλημα» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, «ήταν το πελατειακό πάρτι μέχρι το 2009, προσθέτοντας ότι η χώρα είχε οδηγηθεί να έχει ταυτόχρονα ύφεση στο 3%, διαλυμένη δημόσια διοίκηση, χρέος στα 320 δισ., και νέο έλλειμμα 36,5 δισ. όπως μάθαμε αργότερα», εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Τέτοιο εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων ταύτοχρονα, δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο Κράτος – Μέλος της Ένωσης», υπογράμμισε.
«Άλλοι, λοιπόν, ήταν οι εμπρηστές» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, απορρίπτοντας την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνησή του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και όμως το μόνο θέμα συζήτησης είναι πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες». Αναφερόμενος στη στάση των εταίρων , ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε πως ήταν δύσκολο να πειστεί η Ευρωζώνη ότι το κλειδί είναι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και όχι η λιτότητα. Τότε, συνέχισε, η πολιτική συναίνεση ήταν αδιανόητη, ήταν πιο εύκολο να φτιάχνουν θεωρίες συνωμοσίας παρά να υποστηρίξουν.
«Κάποιοι μάλιστα επιλέγουν το δεύτερο μνημόνιο αλλά δεν ήθελαν το πρώτο, ενώ οι μαγικές συνταγές εξαφανίστηκαν κάπου γύρω στο Ζάππειο». «Σήμερα ωστόσο», είπε ο κ. Παπανδρέου, «οι πολιτικές δυνάμεις συνεργάζονται και οι στρατηγικές μας υιοθετούνται από όλους και είναι η ώρα να διαμορφώσουμε νέα πορεία για Ελλάδα και διεθνή σκακιέρα». Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωτοστατεί στην αλλαγή με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο και όχι λευκές επιταγές. Άλλωστε, πρόσθεσε, όλοι τους το δικό μας πολιτικό λόγο προσπαθούν να αντιγράψουν αλλά αποτελούν ιδιόμορφο αριστερό και δεξιό κρατισμό που διαιωνίζει τα κατεστημένα».
Διαβάστε επίσης:
«Δηλητηριώδη βέλη» Σημίτη εναντίον Παπανδρέου και Καραμανλή
Γ.Παπανδρέου:Άλλοι ήταν οι εμπρηστές και την πληρώνουν οι πυροσβέστες
Βενιζέλος: Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει ένα σχέδιο Β εκτός ΕΕ και ευρώ