Νέα σχέδια για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ
Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εξυγίανση της αμυντικής βιομηχανίας και της ΛΑΡΚΟ.
Το οικονομικό επιτελείο αναζητά τρόπους προκειμένου να πείσει τους δανειστές να μην επιμείνουν στο κλείσιμο των εταιρειών, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως «θα δοθεί μάχη με την τρόικα».
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απάντηση μέσω e-mail του εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Ματίας Μορς, η τρόικα αμφισβητεί την αξιοπιστία των σχεδίων της ελληνικής πλευράς.
Τα σενάρια και οι προτάσεις για ΕΛΒΟ
Για την ΕΛΒΟ, η τρόικα θεωρεί ότι το κόστος της εκκαθάρισης εν λειτουργία είναι υψηλότερο από το άμεσο λουκέτο, ενώ η εκτίμηση ότι στο μέλλον η εταιρεία θα έχει νέα συμβόλαια δεν είναι ρεαλιστική και δεν εγγυάται τη βιωσιμότητά της.
Η τρόικα λέει σαφώς πως η πτώχευση της εταιρείας είναι η πιο επιθυμητή και ρεαλιστική λύση, ενώ λέει ξεκάθαρα πως δεν υπάρχουν πιθανότητες εξυγίανσης.
Έπειτα από την παρουσίαση των προοπτικών που έχει τόσο το σενάριο της χρεοκοπίας όσο και της εκκαθάρισης εν λειτουργία, η κυβέρνηση κατέληγε ότι η δεύτερη είναι «ίσως η μόνη ρεαλιστική επιλογή».
Η περίπτωση χρεοκοπίας
Η συγκεκριμένη περίπτωση προβλέπει την άμεση χρεοκοπία και τη διακοπή κάθε εργασίας. Ταυτόχρονα απαιτούνται 13,5 εκατομμύρια ευρώ για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων και την αποπληρωμή και καταβολή των δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πωςτα χρέη της επιχείρησης για τα επόμενα πέντε χρόνια ανέρχονται σε 37,1 εκατομμύρια ευρώ.
Εκκαθάριση εν λειτουργία
Στην περίπτωση που αποφασιζόταν εκκαθάριση των εταιρειών εν λειτουργία, θα πρέπει να βρεθούν άμεσα 27,5 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση της εταιρείας. Τα χρέη των επόμενων πέντε ετών θα έφθαναν στα 36,4 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα θα πρέπει να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή στην ΕΛΒΟ απασχολούνται 363 άτομα και το σχέδιο προέβλεπε ότι θα παραμείνουν στην επιχείρηση τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα που έχει αναλάβει η ΕΛΒΟ και δεν έχει προλάβει να τα παραδώσει.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κατέληγε στο συμπέρασμα πως η δεύτερη πρόταση για την εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης ήταν η καλύτερη δυνατή. Ωστόσο, στο e-mail της τρόικας αναφέρεται το ακριβώς αντίθετο. Οτι, δηλαδή, η πιο ρεαλιστική λύση για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων είναι η άμεση πτώχευση.
Πρόταση για μικρό σχήμα στα ΕΑΣ
Για τα ΕΑΣ η τρόικα σημειώνει πως το σχέδιο θα έχει επιπλέον κόστος 144 εκατ. ευρώ για τους φορολογούμενους, καθώς περιλαμβάνει ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, ο κ. Μορς σημειώνει ότι το σχέδιο δεν συνιστά μια βιώσιμη λύση και πως η εταιρεία θα έπρεπε να ρευστοποιηθεί.
Εάν η ελληνική πλευρά επικαλείται λόγους εθνικής άμυνας για τη διατήρηση της εταιρείας, τότε αυτή θα έπρεπε να είναι ακόμη μικρότερη και η δραστηριότητά της να εξαντλείται στις παραγγελίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Τα σενάρια για ΛΑΡΚΟ
Για τη ΛΑΡΚΟ η τρόικα διατυπώνει ενστάσεις ως προς τον τρόπο που σχεδιάζει η κυβέρνηση να διενεργήσει τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης.
Κατ' αρχάς διαφωνεί με το να τεθεί όρος στους υποψήφιους επενδυτές για διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων, καθώς θεωρεί πως υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι αν και γίνονται ξεχωριστοί διαγωνισμοί για την πώληση του εργοστασίου και των ορυχείων, οι όροι είναι τέτοιοι που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ενιαία πώληση και συνεπώς ο νέος επενδυτής θα πρέπει να αναλάβει να επιστρέψει στο Δημόσιο τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Στη ΔΕΘ η απάντηση Σαμαρά
Εμφανώς ενοχλημένος από τη στάση της τρόικας είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος ετοιμάζεται να στείλει τη δική του απάντηση στου δανειστές από το βήμα της ΔΕΘ.
Στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι οι διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου θα ήταν ιδιαιτέρως σκληρές, όπως και η πίεση από την τρόικα. Όμως το ύφος και η απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών σε ένα τόσο λεπτό θέμα όπως είναι η κατάργηση της αμυντικής βιομηχανίας, τη στιγμή μάλιστα που η κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής είναι έκρυθμη, ήταν κάτι που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο Μαξίμου.
Συνεργάτες του Α. Σαμαρά ωστόσο τονίζουν πως η χώρα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μείνει χωρίς αμυντική βιομηχανία.
Διαβάστε επίσης:
Μετωπική κυβέρνησης – τρόικας για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ
Τρόικα: Λουκέτο και απολύσεις σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ
Σε μία κλωστή κρέμονται ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ
Σταυροφορία άλωσης του ΤΑΙΠΕΔ από Μέρκελ και Σόιμπλε
Στουρνάρας για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ: Δίνουμε μάχη για εκκαθάριση εν λειτουργία