Χιλιάδες αιτήματα επιχειρήσεων σε πρεσβείες μας για εξαγωγές
Χωρίς κόστος οι Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πλέον άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες ενός εξειδικευμένου εμπορικού συμβούλου, ο οποίος είναι μόνιμα εγκατεστημένος στην περιοχή του ενδιαφέροντός τους, με καλή γνώση της αγοράς, των διαδικασιών και των τοπικών ιδιομορφιών.
Η μεγαλύτερη συνεισφορά των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων είναι η γνωριμία των καταναλωτών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη με τα ελληνικά προϊόντα, κυρίως τον τουρισμό, αλλά και τις ευκαιρίες προσέλκυσης επενδύσεων. Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα για το έργο των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ).
Ειδικότερα, το 2012 κατεγράφησαν 15.300 αιτήματα στα ΟΕΥ έναντι 11.700 το 2011, σημειώνοντας αύξηση 30%. Στο υπουργείο Εξωτερικών καταγράφεται και ο βαθμός ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αφού τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων είναι η μόνη Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου που είναι πιστοποιημένη κατά ISO.
Με βάση το ISO, όπως κάνει γνωστό ο υφυπουργός Εξωτερικών, οι ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν ικανοποιημένες κατά 95% από τις δωρεάν λαμβανόμενες υπηρεσίες από τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. «Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του στενού δημόσιου τομέα, εξετάζει συνολικά το μοντέλο και τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών προώθησης της εξωστρέφειας», δηλώνει, εξάλλου, ο κ. Κούρκουλας, διατυπώνοντας τη βεβαιότητα ότι «η κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα είναι εκ των πραγμάτων η εξωτερική και όχι η εσωτερική κατανάλωση».
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλας Μαρίας Γιαταγάνα. Στην ερώτησή της η βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί αν έχουν βάση δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία προωθείται σχέδιο νόμου που αναθέτει στον Οργανισμό «Invest in Greece» τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας, σε θέματα οικονομικής και εμπορικής πολιτικής, παρακάμπτοντας το θεσμικό ρόλο του υπουργείου Εξωτερικών και της Διπλωματικής Υπηρεσίας.
Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Οργανισμός αυτός θα γίνει μετά από συστάσεις της τρόικας ως μια νέα δομή εξωτερικού ανεξάρτητη από τη δομή που υφίσταται σήμερα.
Στη βουλευτή έχει απαντήσει εγγράφως και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Μηταράκης, ο οποίος αναφέρει ότι στη Βουλή θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα κινείται στην κατεύθυνση ενός νέου φορέα με ενοποιημένο σχήμα το οποίο θα υπάγεται ή στον Πρωθυπουργό ή στον υπουργό Εξωτερικών ή στον υπουργό Ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μηταράκης σπεύδει να υπογραμμίσει η σχέση των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης είναι συνεργατική και όχι ανταγωνιστική και επιβεβαιώνει ότι από την Task Force υπάρχει σχέδιο που αποτελεί και τη βάση για την Ομάδα Εργασίας και την υπό αυτή νομοπαρασκευαστική επιτροπή.