Εισαγγελέας: Ο Άκης σχεδίαζε εταιρεία χρηματαποστολών για τις μίζες
«Πήρε τόσες μίζες κύριε πρόεδρε που ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να υπολογίσει. Πήρε μίζες σε βαλίτσες, σε τσάντες, από λογαριασμούς σε λογαριασμούς, από εταιρείες σε εταιρείες, από άτομο σε άτομο, χέρι με χέρι, κυκλοφορούσαν οι μίζες και επενδύονταν σε ακίνητα και σε πολυτελή ζωή». Με τα λόγια αυτά η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε την ενοχή του Άκη Τσοχατζόπουλου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Μάλιστα, η εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος κάποια στιγμή σκεφτόταν τη δημιουργία εταιρείας χρηματαποστολών για τη μεταφορά των παράνομων χρημάτων. Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο προκύπτει μέσα από τις ιδιόχειρες σημειώσεις του πρώην υπουργού ο οποίος όσο κι αν φαίνεται απίστευτο επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας τέτοιας εταιρείας!
Η κ. Αδειλίνη χαρακτήρισε δε προκλητική τη στάση του πρώην υπουργού, ο οποίος μπροστά στις «συντριπτικές αποδείξεις επέλεξε να μιλάει για σκευωρία…» και πρόσθεσε «Ο παρολίγον πρωθυπουργός της χώρας επέδειξε αλαζονεία και περιφρόνηση στους θεσμούς».
«Μας κατήγγειλε -είπε η εισαγγελέας -πως τον πηγαίνουμε ως πρόβατο προς τη σφαγή. Αλλά όπως είπε ο Σάρτρ “ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του”. Δεν άκουσε ούτε τις παρακλήσεις των συγκατηγορουμένων του, δεν πτοήθηκε για τα στοιχεία που βοούν σε βάρος του. Με αυτό τον τρόπο επέλεξε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στάση που υπήρξε προκλητική».
Εντυπωσιακό χαρακτήρισε η εισαγγελέας το αίτημα του μέχρι τέλους για κλήτευση του ΚΥΣΕΑ, και υπουργών που τον διαδέχτηκαν «η επιμονή του γι αυτό δεν ήταν τυχαία, καθόλου τυχαία. Από τις χρηματορροές που αποτελούν το σοβαρότερο στοιχείο για τον την ενοχή του, από τις χρηματορροές των μιζών προκύπτει πως μίζες μόνο προς τον ίδιο δόθηκαν. Μόνο σε αυτόν».
Α. Τσοχατζοπουλος: «Σε μένα;»
Γ. Αδειλίνη: «Προσπάθησε να κάνει διάχυση ευθυνών, ότι δηλαδή όλοι τα παίρνουν. Ότι αυτός είναι εξιλαστήριο θύμα. Δεν τα παίρνουν όλοι κ. πρόεδρε, δεν τα παίρνουν. Υπάρχουν και πολιτικοί έντιμοι. Κι αν κάποιοι διεφθαρμένοι διέφυγαν και δεν έφτασαν στη δικαιοσύνη αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι τα παίρνουν κι ότι αυτός που κάθεται στο εδώλιο αδικείται. Ισότητα στην παρανομία δεν υπάρχει».
Η εισαγγελέας εξέφρασε την ελπίδα της η περίπτωση Τσοχατζόπουλου να μην αποτελέσει μια φωτοβολίδα στην προσπάθεια της πολιτικής σκηνής να αυτοκαθαρθεί. «Πρέπει να υπάρξει συνέχεια, συνέπεια, για να αποτραπεί ο κίνδυνος φθοράς του δημοκρατικού πολιτεύματος. Να μην πέσει νη υπόθεση Τσοχατζόπουλου δίκην φωτοβολίδας».
Για ποιους πρότεινε ενοχή και για ποιους απαλλαγή
Στην κατακλείδα της αγόρευσης της η εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή των 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους στη δίκη για τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ΄ επάγγελμα οι:
-Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Νικόλαος Ζήγρας , Γιώργος Σαπχατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου , Ιωάννης Σμπώκος, Βασιλική Σταμάτη , Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα, Οράτιος Μελάς, Κων/νος Αντωνιάδης, Γεώργιος Κωνσταντάτος για τους οποίους ανέφερε πως «οι μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν και η μακρά ενασχόληση τους με τις εταιρείες του Άκη Τσοχατζόπουλου δείχνουν ότι διέπραξαν το αδίκημα κατ΄ επάγγελμα». Για κάποιους από τους κατηγορουμένους ζήτησε να απαλλαγούν για επιμέρους ήσσονος σημασίας πράξεις.
-Ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της κατ΄ επάγγελμα τέλεσης του αδικήματος, γεγονός που μειώνει την ποινική τους μεταχείριση, οι:
Νικόλας Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης , Φώτιος Αρβανίτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και Νικόλαος Καρατζάς για τους οποίους είπε πως είχαν «ευκαιριακή σχέση με εγκλήματα του Τσοχατζόπουλου».
-Την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών ζήτησε για δυο μόνον από τους κατηγορημένους, τον Κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου, και τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη.
Αγόρευση Π. Παναγιωτόπουλου:
«Συμπεριφέρθηκε σαν εγκληματίας του λευκού κολάρου…»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην αγόρευση του και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας Π. Παναγιωτόπουλος ο οποίος τόνισε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο πρωθυπουργεύων και παρολίγον πρωθυπουργός της χώρας «συμπεριφέρθηκε σαν εγκληματίας του λευκού κολάρου…».
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ο πρώην υπουργός εγκατέστη στη θέση αυτή για να υπηρετήσει το λαό και όχι για να αυξήσει την περιουσία του. Η δωροληψία πολιτικών και η ανηθικότητα βρίσκουν εμπόδιο και φρούριο την ελληνική δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη πρέπει να ρίξει βαρύ τον πέλεκυ σε όσους αποδειχθεί ότι έκλεψαν, πλούτισαν και ασέλγησαν στη θέση που τους εμπιστεύτηκε η Πολιτεία. Η δίκη αυτή δεν είναι πολιτική ,τα κακουργήματα δεν είναι πολιτικά, η δίκη δεν έχει έρεισμα πολιτικό».
Α. Τσοχατζόπουλος: Περιεχόμενο πολιτικών αποφάσεων είναι όλα αυτά
Π. Παναγιωτόπουλος : Όλα αυτά αποτελούν ιδεολογήματα. Η δίκη είναι καθαρά ποινική. Βρίσκεστε εδώ κύριε κατηγορούμενε γιατί έχετε διαπράξει έγκλημα ατιμωτικό σε βάρος του ελληνικού λαού. Υπερεκτιμώντας τη δύναμη την πολιτική και την οικονομική συμπεριφέρθηκε με προσβλητικό και αλαζονικό τρόπο απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία και τους νόμους της πατρίδας που είχε δώσει όρκο να τηρεί. Το 1997 και με την προοπτική ανάθεση των υποβρυχίων στη γερμανική εταιρεία Ferrostaal ο Τσοχατζόπουλος ανέθεσε και έδωσε εντολή στον Νίκο Ζήγρα να ανοίξει λογαριασμό στον οποίο εμφανίστηκε αμέσως έμβασμα 5,1 εκατ. Γαλλικών φράγκων.
Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε χαρακτηρίσει τον Γιάννη Μπέλτσιο ως το Link, τον σύνδεσμο της Ferrostaal με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στον ρόλο του Μιχάλη Ματαντού εκπροσώπου της εταιρεία ΜΙΕ, που σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είχε αναλάβει να κάνει τη διανομή της μίζας των 80 εκατομμυρίων ευρώ με πρώτη και καλύτερη θέση να κατέχει ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος.
«Πρέπει να είναι κάποιος δικονομικά τυφλός για να μην μπορεί να δει ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιούσε όλες αυτές τις εταιρείες ως οχήματα κυκλοφορίας του μαύρου-κατάμαυρου χρήματος. Συνεννοημένοι ήρθαν στο ακροατήριο οι συγκατηγορούμενοί του που του έριξαν τον λίθο αναθέματος;» ανέφερε ο εισαγγελέας και κατέληξε: «O Άκης Τσοχατζόπουλος είχε σχεδιάσει την επιχείρηση, ήταν ο ιθύνων νους και συμπεριφέρθηκε σαν εγκληματίας του λευκού κολάρου, ο πρωθυπουργεύων και παρολίγον πρωθυπουργός της χώρας. Ιλαροτραγικά και παράταιρα όσα λέει και ο πρώην υπουργός και ο Γιάννης Σμπώκος. Όλα αυτά μου φέρνουν στο νου μία άλλη ανακριτική διαδικασία , για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τον Μάιο του 1963 στη Θεσσαλονίκη. Δεν παρομοιάζω βέβαια τις δύο υποθέσεις, αλλά το λέω για τις μη πειστικές απαντήσεις που έδωσαν οι κατηγορούμενοι και την απουσία μνήμης».
Στο σημείο αυτό αντέδρασε ο πρώην Υπουργός φωνάζοντας «γίνεστε υβριστής. Όλα έχουν όρια. Τί δουλειά έχει εδώ μέσα η δολοφονία Λαμπράκη;»
Μόνο το 1999 ο Άκης επένδυσε 2 δισ. δραχμές
Με παρατεταμένο χειροκρότημα από το ακροατήριο έκλεισε η αγόρευση του εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλου όταν ευχήθηκε η απόφαση του δικαστηρίου να είναι καταδικαστική για τον πρώην υπουργό.
Ο εισαγγελέας εξέφρασε την ευχή αυτή αφού προηγουμένως αρίθμησε τις αγορές της Torcaso, πίσω από την οποία -κατά την κατηγορία- βρισκόταν ο Τσοχατζόπουλος.
Σύμφωνα με αυτές μόνο το 1999 ο Άκης επένδυσε 2 δισεκατομμύρια δραχμές ενώ ήταν εν ενεργεία υπουργός .
«Αυτό και μόνο το στοιχείο αρκεί για να καταδικαστεί και να εγκλειστεί δια βίου στη φυλακή. Εύχομαι αυτή να είναι και η απόφαση του δικαστηρίου σας».
Διαβάστε επίσης:
Την ενοχή Σμπώκου, Ζήγρα και της λογίστριας ζήτησε η εισαγγελέας
Εισαγγελέας: Αποδεδειγμένη πλήρως η δωροδοκία Τσοχατζόπουλου
Ζήγρας προς Άκη: Ομολόγησε και ζήτα συγγνώμη από τον κόσμο
Τσοχατζόπουλος: Η φυλάκιση της γυναίκας μου είναι προκαταβολή ποινής